Ako pčele izumru čeka nas nestašica mesa i kafe?

Većina ljudi ne razmišlja o pčelama i njihovom doprinosu društvu, ali ukoliko one nestanu čeka nas izuzetno drugačiji svet.

Zanimljivosti 29.03.2015 | 22:06
Ako pčele izumru čeka nas nestašica mesa i kafe?

Iako verovatno naša vrsta ne bi izumrla, svakako bismo osetili ogromne promene kao što je gubitak hrane i drugih potrepština poput odeće ili kafe.

Pčele su odgovorne za 70 odsto plodova biljaka kao što su jabuke, kruške ili višnje, čiji polen raznose. Posledično, nestanak ovih insekata uzrokovalo bi izumiranje plodonosnih biljaka, a sve što bi nam ostalo su žitarice kao što su kukuruz, pšenica ili pirinač čiji se polen raznosi vetrom.

S obzirom na očekivani gubitak stočne hrane, pao bi broj domaćih životinja koje bi se mogle uzgajati što bi onda prouzrokovao nestanak mesa i mleka.

Da sve nije samo puka pretpostavka, naučnici i pčelari još od 2006. godine beleže pad populacije pčela čija je nevidljiva uloga i više nego važna za život na koji smo navikli.

Smanjenje populacije pčela verovatno je povezano sa ljudskim delovanjem, konkretno sa korišćenjem hemikalija za uništavanje štetočina.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bogoljub

30.03.2015 16:14

Sta vredi i nama i sirotim pcelama ako mi mislimo na njih.Kad bi hteli da budu malo razumniji oni sto podrzavaju genetski manipulisanu hranu i ostale otrove.

ODGOVORITE