EP: Islanđani gaze ka Francuskoj!

Island još jednom pobedio i trenutno je lider Grupe A kvalifikacija za EURO. Ni put od 12 sati, ni vremenska razlika od šest nisu zaustavili Islanđane u Kazahstanu.

Fudbal 28.03.2015 | 20:20
EP: Islanđani gaze ka Francuskoj!

Pre nego što pročitate kako je Island pobedio kao gost Kazahstan 3:0 i tako još više uvećao šansu da se nađe na završnom turniru Evropskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj, iznećemo vam nekoliko vrlo zanimljivih informacija.

Udaljenije reprezentacije u evropskoj zoni kvalifikacija ne postoje!

Ako igrate fudbal na krajnjem zapadu Evrope ugostiće vas Island u Rejkjaviku. Ako u evropskoj zoni kvalifikacija morate na krajnji istok, onda ćete duboko da "zagazite" u Aziju jer će vam domaćin biti Kazahstan u Astani.

Sad zamislite kada se sastanu Island i Kazahstan. A to se upravo dogodilo - prvi put u istoriji kvalifikacija bilo za evropska ili svetska prvenstva.

Vremenska razlika između dva grada je šest sati, a let avionom traje čitavu večnost. Od Rejkjavika do Astane ili u suprotnom smeru - prosečno 12 sati.

Ne tako davno, 24. marta 2007. godine Srbija je u kvalifikacijama za EP igrala u Kazahstanu i izgubila 2:1. Vadili su se posle "orlovi" na vlažnost vazduha, vremensku razliku, dugačak let... Srbija i Beograd su tek na pola puta između Rejkjavika i Astane, malo bliži Islandu.

Sve te gore pomenute činjenice nimalo nisu smetale Islanđanima kao što su Srbima osam godina ranije. Igrali su fudbal i bez problema upisali nova tri boda na putu ka Francuskoj. Sada ih imaju 12 posle pet utakmica i vrlo blizu su istorijskog cilja i ogromnog uspeha.

Veteran Eidur Gudjonsen i vezni fudbaler Peskare Birkir Bjarnason bili su kreatori novog dobrog rezultata čuvenog švedskog stručnjaka Larsa Lagerbeka. Gudjonsen je načeo rivala u 20. minutu, a Bjarnason ga sa dva gola, u 32. i 90, dokusurio.

Komentari / 0

Ostavite komentar