Pobunjenici napreduju, evakuacija diplomata

Saudijska mornarica počela je evakuaciju više desetina saudijskih i stranih diplomata iz južne jemenske luke Aden, objavila je državna televizija.

Svijet 28.03.2015 | 12:11
Pobunjenici napreduju, evakuacija diplomata

"Saudijska kraljevska mornarica je počela operaciju evakuisanja iz Adena nekoliko desetina diplomata, među kojima su i Saudijci. Operacija je nazvana Uragan", objavljeno je na televiziji.

U međuvremenu su pobunjenici zauzeli značajne delove teritorije na jugu i istoku Jemena.

Šiitski pobunjenici Huti i jedinice vojske koje su se udružile sa njima zauzeli su i prvi deo obale Arabijskog mora - luku Šakra koja se nalazi 100 kilometara istočno od Adena.

Glavni grad Jemena Sana bombardovan je tokom noći. Vazdušni udari su prestali oko zore, ispričali su za Rojters stanovnici tog grada.

Za sada nema podataka da li avioni koji su bombardovali prestonicu pripadaju koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija i koja je u četvrtak počela vazdušnu ofanzivu na položaje Huta u Jemenu.

Američka vojska je spasila dva saudijska pilota koji su se katapultirali kod obale Jemena i saudijski kralj Salman je telefonom zahvalio predsedniku SAD Baraku Obami na spasavanju pilota.

Sunitska Saudijska Arabija je obećala da će "preuzeti sve što bude potrebno" da bi se sprečilo rušenje jemenskog predsednika Abedraboa Mansura Hadija s vlasti, optužujući šiitski Iran za "agresiju" i podržavanje pobune šiitskih Huta koja traje već nekoliko meseci.

Obama je ponudio američku pomoć u vazdušnim udarima na Jemen koje sprovode Saudijska Arabija i države u Persijskom zalivu, rekavši SAD imaju isti "zajednički cilj" kao i Saudijska Arabija, a to je stabilnost Jemena, prenosi AFP.

Najmanje 39 civila je poginulo od početka operacije "Odlučujuća oluja" protiv Hutija i njihovih saveznika, rekli su zvaničnici u ministarstvu zdravlja u Sani koje se nalazi pod kontrolom pobunjenika.

Egipat će biti domaćin arapskog samita tokom vikenda na kome će regionalni lideri razmotriti planove o formiranju zajedničkih vojnih snaga.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, alarmiran haosom u susednoj Libiji i nasiljem na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, zalaže se za zajedničku akciju protiv islamista.

Uoči samita u egipatskom letovalištu Šarm el-Šejk regionalna supersila Saudijska Arabija je formirala arapsku vojnu koaliciju koja bombarduje šiitske Huti pobunjenike u susednom Jemenu.

I Egipat se pridružio ovoj koaliciji od preko 10 zemalja, anagažujući svoje vazduhoplovstvo i mornaricu. Pretežno sunitska Saudijska Arabija nalazi se na čelu 22-člane Arapske lige koja pokušava da smanji sve veći uticaj šiitskog Teherana u regionu.

Višemesečna pobuna Hutija u Jemenu prerasla je u regionalni sukob koji preti da razdori tu siromašnu državu na južnom kraju Arabijskog poluostrva.

Avioni su bombardovali vojnu brigadu pod kontorlom vojske u provinciji Amran severno od Sane i skladište oružja u pobunjeničkom uporištu Sada ne severu zemlje, ispričali su stanovnici.

Vojna jedinica lojalna bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salihu i oružane formacije Hutija zauzeli su dva sela u provinciji Abjan, blizu glavne južne luke Aden, gde je Hadi pronašao utočiste kada je prošlog meseca pobegao iz Sane, tvrde vojni izvori.

Pobunjenici su se sukobili i sa sunitskim plemena prodirući u pravcu juga, navodi AFP.

Najmanje 21 osoba poginula je juče kada su pripadnici plemena napali iz zasede njihova vozila severno od Adena, izjavio je jedan lokalni zvaničnik.

Hadi, koga podržavaju Zapad i države Persijskog zaliva, otputovao je u Egipat na samit Arapske lige posvećen prevashodno Egiptu.

Saudijska Arabija je saopštila da je se više od 10 zemalja pridružilo koaliciji protiv Huta. Ta zemlja je obezbedila 100 aviona, a još 67 bombardera koji učestvuju u vazdušnim udarima u Jemenu poslali su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar i Bahrein.

Prema nekim izveštajima, Saudijska Arabija je poslala i 150.000 vojnika na granicu sa Jemenom.

Koalicija sada potpuno dominira jemenskim vazdušnim prostorom, a avioni zaplenjeni od Huta su uništeni, izjavio je portparol arapske koalicije, general Ahmerd Asiri u Rijadu.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar