Očekuje se veći porast vodostaja u Srbiji

Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ) upozorio je da će od danas do 30. marta vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Srbija 28.03.2015 | 11:57
Očekuje se veći porast vodostaja u Srbiji

Na dvadesetak reka u Srbiji za vikend je prognoziran porast vodostaja, a na bujičnim vodotokovima su moguća i manja izlivanja, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.
Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, saopštio je RHMZ.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas da je na državnom putu I B reda broj 28, deonica Mali Zvornik - Ljubovija - Rogačica, u mestu Velika Reka saobraćaj u prekidu zbog izlivanja reke.

Na Zapadnoj Moravi vodostaj nije ni blizu odbrane od poplava, a vodostaj Ibra je porastao 20 santimetara, rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

- Oko 9.00 sati smo obišli nekoliko mernih tačaka na Zapadnoj Moravi, i vodostaj nije ni blizu odbrane od poplava. Morava jeste malo izlila u pojedinom priobalju, ali to su tačke gde se ona svake godine izlije. Ne postoji opasnost da se izlije u naseljenim mestima - rekao je Kočović, napominjući da će prema najavama meterologa u toku noći prestati da pada kiša.

Vodostaj Ibra je, kako kaže Kočović, porastao oko 20 centimetara, ali da bunari za vodosnabdevanje Kraljeva u Žičkom i Konarevskom polju nisu ugroženi.

- „Ibar se takođe u nekim delovima izlio iz svog korita, ali to je samo nekoliko metara od obale. Zbog otapanja snega sa Goča, reka Ribnica je nadošla, ali nije potkopala obale - rekao je Kočović za Tanjug.

Izvor: Tanjug

 

Komentari / 0

Ostavite komentar