Ukrajina i Rusija bez zajedničkog slavlja

Rusija i Ukrajina ove godine u Austriji neće zajedno obeležavati godišnjicu kraja Drugog svetskog rata, piše bečka štampa.

Svijet 28.03.2015 | 10:15
Ukrajina i Rusija bez zajedničkog slavlja

Ambasador Ukrajine Oleksander Šerba obavestio je ruskog kolegu da njegova zemlja ove godine u Beču neće učestvovati na zajedničkim manifestacijama sećanja na okončanje Drugog svetskog rata.

Ambasada Rusije je prethodno pozvala ukrajinskog predstavnika na tradicionalno polaganje venaca na bečko Centralno groblje i na spomenik vojnicima bivšeg Sovjetskog saveza.

Šerba je u pismu naveo da ambasada Ukrajine, pošto joj je datum vezan za oslobađanje Evrope svetinja, planira da polaži vence na spomen obeležja, ali to neće učiniti sa predstavnicima Rusije, sve dok je okupirana ukrajinska teritorija.

"Nadam se da će uslediti vreme da ambasadori Ukrajine i Rusije ponovo mogu polagati cveće na grobove svojih predaka u Evropi. Put pomirenja i opraštanja, međutim, biće dug", naveo je Šerba u pismu svom ruskom kolegi Sergeju Nečajevu.

Od raspada SSSR-a predstavnici država ranije zajedničke zemlje tradicionalno su obeležavali kraj Drugog svetskog rata - 9.maja.

Povodom 70-te godišnjice okončanja rata ove godine su u Austriji bile planirane brojne manifestacije.

Tako ambasada Rusije u Beču planira za 13. april - Dan oslobađanja glavnog grada Austrije, kao i za 8. maj polaganje venaca na groblju ruskim vojnicima i ispred spomenika sovjetskoj armiji.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sta ako zatrebaju

28.03.2015 11:33

E moj Serba,bas si serpa.Trebace vama Rusi ponovo,ali su tebi mozak isprali,oni sto vam nista ne misle dobro.

ODGOVORITE