Porodicama žrtava po 50.000 evra pomoći

Njemačka niskobudžetna avionska firma “Germanwings”, čiji se avion srušio u utorak sa 150 putnika i članova posade, porodicama žrtava nudi "50.000 evra po putniku" za neposredne troškove, izjavio je portparol ove firme.

Svijet 28.03.2015 | 09:42
Porodicama žrtava po 50.000 evra pomoći

Ta prva novčana pomoć ne spada u odštetu koju je firma dužna isplatiti porodicama žrtava i ni u kojem slučaju ne treba se vraćati, kazao je portparol “Germanwingsa” za AFP, potvrdivši informaciju koju je ranije objavio berlinski list “Tagesspiegel”.

Advokat specijaliziran za sporove u vazdušnom saobraćaju Holger Hopperdietzel za berlinski je list kazao da će “Lufthansa” porodicama poginulih morati isplatiti svote u iznosu između nekoliko desetaka hiljada i nekoliko stotina hiljada evra po žrtvi, nakon što porodice predaju zahtjeve za odštetom.

Svota novca koju u slučaju avionske nesreće moraju isplatiti avionske firme dogovorena je na konvenciji u Montrealu 1999, a gornji limit je 143.000 evra po žrtvi.

Profesor avionskog prava sa Univerziteta u Berlinu Elmar Giemulla kazao je da bi uprava “Lufthanse” trebala očekivati zahtjeve za odštetom koji će ukupno iznositi između 10 i 30 miliona evra.

Stručnjaci za osiguranje kažu da činjenica da je kopilot aviona prouzrokovao nesreću namjerno, ništa ne mijenja kada je posrijedi pravilo o isplati odštete za ljudske gubitke, prenosi Tportal.hr.

Izvor: T portal

Komentari / 0

Ostavite komentar