Bh. piloti dvije godine bez psiho-testova

Kažu da psihološki testovi posade aviona "rijetko imaju vrijednost" i nisu pouzdani u predviđanju mentalnih poremećaja.

Bosna i Hercegovina 27.03.2015 | 20:52
Bh. piloti dvije godine bez psiho-testova

Redovni ljekarski pregledi obaveza su pilota BH Airlinesa. Pravila su ranije bila strožija - jednom godišnje do 40. godine života.

"Sada je to promijenjeno pa je promijenjena ta granica. Od početka karijere do 60 godine jednom godišnje. A od 60 do 65 svakih 6 mjeseci", kaže pilot Amir Baralić.

Psihološka testiranja su rjeđa i nisu obavezna. Vrše ih, kao i fizičke preglede, samo licencirani ljekari i ustanove.

"Direkcija za civilno vazdugoplovstvo izdaje posebna ovlaštenja vazduhoplovnim medicinskim centrima koji su ovlašteni za pregledanje vazduhoplovnog osoblja. Takođe, direkcija licencira i ovlaštene ljekare koji se bave pregledom letačkog osoblja", ističe Aleksandar Lalović iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

Psiholog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, Olja Ljiljak-Kapidžić kaže za N1 da je posljednji put u ovoj ustanovi pilot na psihološkom testiranju bio prije dvije godine. Kaže, najvažnija su ona prije samog izdavanje licence.

Izvor: N1

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

drina

27.03.2015 20:54

Nemaju ljudi plate kakvi psiho testovi

ODGOVORITE
Name

Marko

27.03.2015 20:56

Pa zar ima neko u Bosni ko uopšte zna da vozi veliki putnicki avion...

ODGOVORITE
Name

Brčko

27.03.2015 21:19

ima Marko kako da nema.. BiH ima 4 internacionalna Aerodroma.. Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla.. dvije Domaće aviokompanije imamo.. a sad ce Baja kad otvori trecu kompaniju pored BH Airlinesa i BH Wandairlinesa da ozivi Air Srpske i trebinjski Aerodrom..:-)))) samo sto ga nije vaskrsno..

ODGOVORITE
Name

svetlana

27.03.2015 21:56

Kako je moguce da covek koji se leci moze da leti I kao krije svoju bolest?

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

28.03.2015 01:36

BIH IMA SAMO JEDAN DVOMOTORNI PUTNICKI AVION OD 75 SJEDIŠTA, MILORAD DODIK IMA DVA POSLOVNA MLAZNJAKA I PET MLAZNIH HELIKOPTERA SA DO PET SJEDISTA, I DVA ILI TRI KLUBA IMAJU NEKOLIKO PRASTARIH UTVI ILI SLICNIH KRŠEVA. SVU OVU OVAKO "VELIKU" CIVILNU AVIJACIJU ADMINISTRIRA BLIZU 200 SLUŽBENIKA (MASTILJARA) KOJI SU AVIONE MOŽDA VIDJELI SAMO NA RAZGLEDNICAMA IZ DIREKCIJE ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO BIH... TOLIKO IH IMA I VELIKA BRITANIJA... NONSES JE DA TI SLUŽBENIKA IMA VIŠE NEGO STO BIH IMA REGISTROVANIH SJEDIŠTA U REGISTROVANIM AVIONIMA... ha,ha,ha DAKLE U SLUČAJU NOVOG RATA MOGU BJEŽATI SAMO AVIONIMA JAT-a.... A O OBLASNOJ KONTROLI LETENJA DRUGI PUT JER JE ONA U OSNIVANJU JOS OD 1995.GODINE DO DANAS... I JOS NIKOG NE KONTROLIŠE A POTROŠILI SU OKO 300 MILIONA EVRA.. TO JE PROCES KOJI DIREKTORI OVIH BIH AGENCIJA ODLIČNO KONTROLISU. JEDINO JE SIGURNO KATASTROFE DOMACIH VAZDUHOPLOVA VELIKIH RAZMJERA NE MOGU DA SE DESE JER SVAKO SJEDIŠTE U AVIONIMA I HELIKOPTERIMA KONTROLIŠU PO DVA VAZDUHOPLOVNA SLUŽBENIKA...TU SMO PRVI U SVJETU I NA TO NASA SIROTINJA TREBA DA BUDE PONOSNA

ODGOVORITE
Name

MiraISA

28.03.2015 09:57

Ne mislim da je uredu da piloti imaju tako rijetko psihološka testiranja, a u isti momenat pomislim da eto kod preciznih i odgovornih Njemaca uz sve moguće psiho i fizičke testove promakne ovakav bolesnik.Pa se pitam da li su onda uopšte i potrebni ti pregledi jer psihički bolesnici znaju biti i dobri glumci pa prikriju svoju bolest.

ODGOVORITE
Name

haos za ručak

28.03.2015 13:24

Civilno vazduhoplovstvo BiH je na dnu dna kao i sve ostalo uostalom. Korupcija i negativna selekcija su jedino što napredjue u ovom tamnom vilajetu sa dva entiteta od kojih se jedan zove septička jama a drugi još nema pravo ime.

ODGOVORITE