Nastavlja se rat Evrolige i FIBA-e!

Predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel rekao je da Evroliga svojim postupcima preti budućnosti košarke u Evropi.

Košarka 28.03.2015 | 11:40
Nastavlja se rat Evrolige i FIBA-e!

Već neko vreme traje rat između FIBA i Evrolige, a svetska kuća košarke želi da vrati najjače evropsko klupsko takmičenje pod svoje okrilje.

Demirel je istakao da Evroliga želi da ugasti nacionalne šampionate i napravi veliku ligu u Evropi po uzoru na NBA.

„Evroliga pokušava da se takmiči sa svetom i evropskim košarkaškim ligama menjajući pravila igre. Evroliga želi da postane velika liga u Evropi kao što je NBA tako što će ugasiti sve lige. To nije dobro za evropsku košarku. Nacionalne lige u Evropi, kao što su na primer nemačka, španska i turska to ne prihvataju i kluboi to u ovom trenutku odbijaju.

Evroliga bi trebalo da dozvoli svim šampionima evropskih zemalja da barem igraju u kvalifikacijama. Evroliga u isto vreme nije platila već dve godine FIBA Evropi. Zbog toga je podneta i tužba. Evroliga ne ispunjava dogovore koje je napravila sa FIBA Evropom. Žele da umanje autoritet FIBA. Ne žele ni da se usaglase sa kalendarom za 2017. godinu. Oni prete budućnosti košarke“, rekao je Demirel.

Ovaj rat FIBA i Evrolige svakako dotiče i Srbiju. FIBA je već izdala saopštenje u kojem navodi da posle ove sezone ne priznaje ABA ligu, pa ostaje da se vidi hoće li naši klubovi igrati regionalno takmičenje i naredne sezone i na koji način će učestvovati u evropskim takmičenjima.

Komentari / 0

Ostavite komentar