Mogerini u Beogradu

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otpočela je danas posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Srbija 27.03.2015 | 11:52
Mogerini u Beogradu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković takođe se sastala sa Mogerini, kojoj je prenela da je Srbija posvećena evropskom putu i da je uloga Narodne skupštine u tom procesu veoma značajna. „Svesni smo da put ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju nije ni lak ni brz, ali parlamentarci su posvećeni tome“, rekla je Gojković, saopšteno je iz njenog kabineta.

Predsednica parlamenta je, kako se navodi, dodala da je Narodna skupština u proteklom periodu usvojila mnoge refomske zakone i da kontinuirano radi na usaglašavanju zakonodavstva sa evropskim.

Gojković je istakla da je uverena da će visoka predstavnica tokom posete Srbiji steći pravu sliku o napretku koji je ostavaren, a koji je prepoznao i Evropski parlament u rezoluciji koju je doneo.

Mogerini se složila da je uloga Narodne skupštine veoma značajna u procesu evropskih integracija. Visoka predstavnica je istakla da računa na zajednički rad Srbije i EU u mesecima i godinama koje dolaze u procesu evropskih integracija ocenjujući da je rukovodstvo Srbije posvećeno ovom cilju.

Ona je takođe rekla da EU ceni ulogu Srbije u regionu i naglasila da su u prethodnom periodu učinjeni veliki, čak istorijski koraci, u oblasti regionalne saradnje. Mogerini je navela i da Srbija igra značajnu ulogu na međunarodnoj sceni, imajući u vidu predsedavanje OEBS-om, navedeno je u saopštenju.

Mogerini se sastala i sa članovima Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije.

Mogerinijeva, koja boravi u Beogradu prvi put otkako novembra prošle godine stupila na dužnost, razgovaraće i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Kako se očekuje, glavne teme biće dijalog Beograda i Prištine i primena dogovorenog.

Mogerinijeva je u intervjuu za "Danas" odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova. "Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno u kontekstu napredovanja ka Evropskoj uniji, ali pre svega - za samu zemlju. Vlada je bila jasna u pogledu svoje ambicije da unapredi ekonomsku situaciju. Ekonomske, socijalne i političke reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja. Tako da nema "gledanja kroz prste", rekla je visoka predstavnica EU.

Kako je rekla, njena poruka će biti jasna: "Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati. Evropska unija želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je pre moguće. Uz privrženost i političku volju - a Srbija ih je već pokazala - to se može ostvariti."

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, dodala je, ono što se konačno očekuje od obe strane jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa: "U tom pogledu, biće potrebno pronaći rešenja u dogledno vreme, za niz otvorenih pitanja. Rešavanje problema dijalogom i pregovorima je evropski način i put, dok je jedan od ciljeva razgovora da se i Beograd i Priština približe Evropi. Međusobni razgovori, na ovaj način, jesu po sebi važan korak na evropskom putu."

Ona je rekla da je implementacija sporazuma već postignutih u dijalogu, koji je omogućila EU, ključni je deo tog procesa.

Mogerinijeva je prethodno boravila u Prištini.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

27.03.2015 10:57

AL, IH MALA LOMI, JEDNOG PO JEDNOG. SAVRŠENO EVROPSKI!

ODGOVORITE
Name

gojko

27.03.2015 12:33

Grohotom se smijem grohotom.

ODGOVORITE