Zemlja ima još svega dvije velike prašume

Na Zemlji nema još mnogo velikih, netaknutih šuma, u stvari, kako se navodi u novoj studiji objavljenoj u “Naprednoj nauci” (Science Advances), ostale su još svega dve džinovske prašume – jedna u Južnoj Americi, druga u Africi.

Zanimljivosti 27.03.2015 | 07:18
Zemlja ima još svega dvije velike prašume

-Postoje svega samo dva dela netaknute šume na Zemlji – Amazon i Kongo – i one se sjaje kao oči na središtu mape – izjavio je vođa studije Nik Hadad za “Njujorker”.

Ostatak šumskih područja na našoj planeti je u fragmentima, a podeljene su raznim uzrocima – od ljudskog faktora, na primer izgradnja puteva, do prirodnih događaja, poput šumskih požara. Oko 70 odsto šumskog područja u svetu smešteno je na oko kilometar od ivice šume. Posledica tih mnogih podeljenih habitat je uništavajuća.

Nova studija je otkrila da podeljena područja u proseku gube polovinu svojih biljnih i životinjskih vrsta u periodu od dve decenije.

-Jednom kad šuma nestane, područje je izloženije sada promenjenoj temperature, vlažnosti, vetru. Međutim, nije još sve propalo – fragmentacija se često dešava veoma polako, pa je moguće ponovo povezati šume sadnjom drveća. Nikad nije prekasno da sačuvamo ono što imamo – izjavio je koautor studije Daglas Levi, preneo je “Njuzer”.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xy

27.03.2015 16:07

Jedna je Perućica, a druga?

ODGOVORITE