Sud: Nismo nadležni za grbove i simbole

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za ocjenu ustavnosti grbova i simbola opština u Federaciji BiH, koju su zatražili poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 26.03.2015 | 21:01
Sud: Nismo nadležni za grbove i simbole

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH zaključio da je nenadležan za rješavanje tog ustavno-sudskog spora i prvenstveno se bavio svojom nadležnošću, a usput je spomenuo i praksu entitetskih ustavnih sudova, prema kojima je nesporno da su oni nadležni za ovakvu vrstu sporova.

"Ustavni sud BiH osvrnuo se i na praksu entitetskih ustavnih sudova i zaključio da je, prema njihovoj praksi, sasvim efektivno obraćanje tim sudovima za utvrđivanje eventualne neustavnosti ovih simbola", naglasio je Mijan i kao primjer naveo da je takva bila odluka Ustavnog suda Republike Srpske u pogledu simbola u Nevesinju.

Mijan pojašnjava da je Ustavni sud BiH svoju odluku uglavnom zasnovao na ustavnim odredbama da je nadležan za ocjenjivanje ustavnosti zakona i entitetskih ustava, a da su simboli koji su osporeni utvrđeni uglavnom u statutima opština i nekim drugim podzakonskim aktima što nije u nadležnosti Ustavnog suda BiH.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske zatražili su od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti 12 akata koji označavaju grbove i simbole pojedinih opština u Federaciji BiH.

Zahtjev poslanika Narodne skupštine Srpske odnosio se na ocjenu ustavnosti više odluka, među kojima su amandmani na Ustav Posavskog kantona i statuti opština u FBiH u pogledu simbola koji su njima utvrđeni, uz navode da grbovi, zastave i slični simboli ne odražavaju sve konstitutivne narode u ovim gradovima i opštinama u FBiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti poslanici Republike Srpske uputili su Ustavnom sudu BiH u novembru 2013. godine, a njime se traži da budu ocijenjene odluke o grbovima opština Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Breza, Visoko, Zenica, Posušje, Vogošća, Kupres i Posavskog kantona.

Tadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao da je to prvi paket, pošto je većina obilježja lokalnih zajednica u FBiH problematična.

On je naglasio da se u tim obilježjima lokalnih zajednica nalaze vjerska ili jednonacionalna obilježja, poput polumjeseca, šahovnice, obrisa džamija u kojima se ne mogu prepoznati svi građani i narodi u BiH.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti grbova opština i kantona u FBiH uslijedio je nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odlučio da grbovi Banjaluke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tuzla

26.03.2015 20:33

Podržavam ovaj zahtjev poslanika iz RS. Nek svaka opština, kanton i entitet ima simbole pogodne za sve, ovo je zemlja svih nas.

ODGOVORITE
Name

Geography

26.03.2015 21:45

Slažem se da sa grbova opština i kantona treba izabiciti vjerske simbole tipa polumjesec, krst, obrise džamije, crkve isl. Ništa manje nije u RS na grbovima opština i gradova vjerskih simbola nego u FBiH

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.03.2015 08:48

TREBA DA POSTOJI VEZA IZMEĐU GRBA, ZASTAVE I GRAĐANA. ŠTA VEŽE ZASTAVU I GRB BiH SA NJENIM GRAĐANIMA-N I Š T A?

ODGOVORITE