Ima li pravde za radnike RAOP-a?

Bivši radnici RAOP-a iz Istočnog Sarajeva nastavljaju sa protestima. Traže isplatu višegodišnjih zarada, za šta imaju i pravosnažne sudske presude, te povezivanje radnog staža. 

Republika Srpska 26.03.2015 | 22:55
Ima li pravde za radnike RAOP-a?

Zahtjevaju i da im se dostavi Ugovor o privatizaciji RAOP-a da bi znali kakva su njihova prava, ali i taj ugovor je izgleda misteriozno nestao.

Godinama su radnici Rasklopne opreme iz Istočnog Sarajeva, nekadašnjeg privrednog giganta, umjesto plata dobjali obećanja.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik obećao je prije tri godine da će Vlada Republike Srpske kupiti RAOP.

Godinu dana nakon toga bivši ministar industrije Željko Kovačević rekao je da Vlada traži rješenje za RAOP. Prije godinu premijer Srpske Željka Cvijanović obećala je i nova zapošljavanja u RAOP-u jer su, kako je rekla, nova radna mjesta politika SNSD-a.

Na početku izborne kampanje za oktobarske opšte izbore predsjednik Republike Milorad Dodik rekao je da "svojim obrazom" garantuje za isplatu svih radnika po sudskim presudama.

Nakon godina lažnih obećanja, saopštena im je surova istina.

Prije mjesec dana ministar industrije Petar Đokoć radnicima je poručio da su izmirene sve obaveze koje su Ugovorim o prodaju RAOP-a imali premaradnicima.

A famozni Ugovor, po kojem su sve obaveze prema radnicima RAOP-a izvršene, izgleda da će doživjeti sudbinu Ugovora o privatizaciji Boske.

"Godinu i po tražimo da vidimo taj ugovor. Ne znamo zašto je to tajna, šta tamo piše. Pomoćnik ministra industrije, neki gospodin Motika, nam je poručio ko smo mi da on nama dostavlja ugovor'', kaže bivši radnik RAOP-a Mišo Vukadin i dodaje da je ogorčen ponašanjem vlasti.

Prevarenim radnicima RAOP-a pokušaće pomoći poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Marinko Božović koji od Vlade Republike Srpske traži na uvid sve ugovore o privatizaciji RAOP-a od 2006. Do 2013.godine.

"Da tačno vidimo šta se tamo dešava, odnosno koje su obaveze ovih koji su privatizovali RAOP i Vlade Srpske. Moramo raščistiti situaciju oko RAOP-a i prava radnika'', kaže Božović.

Nepokretna imovina RAOP-a je u avgustu 2013. godine prodata rusko-srpskoj firmi Elektroinženjering za trećinu procijenjene vrijednosti, odnosno nešto manje od 8 miliona maraka. To zvanično nije bilo dovoljno da se isplate dugovi svim radnicima, iako za svoja potraživanja imaju i pravosnažne sudske presude. Oni zahtjevaju da se obaveze prema njima ispoštuju prodajom pokretne imovine.

,,Niko ne zna šta je sa tom imovino.Prvo kažu da je i ona prodata,pa onda kažu nije.Zatim kažu da je ustupljena,pa onda kao nije ustupljena nego poklonjena.Uglavnom radi se o više od 8 miliona maraka. Od tog novca dovoljan je milion da se isplate radnici i da nam se poveže radni staž i više se nikada nećemo okupljati pred kapijim fabrije'',poručuje bivši radnik RAOP-a Zorica Petrović.

Narodni poslanik Marinko Božović pita se kako je moguće da neko poklni imovinu,a da nisu isplaćene obaveze prema radnicima?

,,To je očigledan primjer ne funkcionisanja sistema u Srpskoj ili nešto još gore.Očigledan primjer klasičnog kriminala'',ističe Božović.

Prevareni radnici RAOP-a poručuju da neće odustati od protesta.Traže samo ono što su zaradili i što im po zakonu pripada.

Od ministra pravde Republike Srpske Antona Kasipovića zahtjevaju da naredi da se sudske odluke u njihovu korist ispoštuju i podsjećaju ga da je nedavno komentarišući sudski presudu jednom funkcineru rekao:
"Sudske odluke se ne komentarišu nego provode''.

Da li to važi i za radnike RAOP-a?

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

vule

26.03.2015 17:00

Većina ovih se samo slika a da im je do posla našli bi ga.

ODGOVORITE
Name

radnik

26.03.2015 17:25

Medju ovim radnicima ima dosta onih cije clanove porodice je zaposlio SNSD. Nisu oni ekonomski ugrozeni.

ODGOVORITE
Name

Anonimna

26.03.2015 20:24

Vecina ovih radnika je u godinama, tesko da mogu naci posao, traze samo ono sto su zaradili, isli na posao godinama a nisu primali platu, sada treba dopustiti da im to propadne, naravno da se treba boriti, a ne sutiti i pustiti kriminalce da nas šprave budalama.

ODGOVORITE
Name

gile

28.03.2015 09:29

Sta sad kukate, a u oktobru je vas 90 % glasalo za Milorada i njegove mundire. Koga vidim na BN tv nece dobiti nista...

ODGOVORITE