Najava FRA - BRA: Opet Dešan protiv Dunge kao 1998.!

Prošlo je 17 godina: Dunga i Dešan opet na istom mestu kao komandanti Brazila i Francuske. Kapiteni iz finala Mundijala 1998. godine će večeras na istom stadionu povesti svoje reprezentacije, ovoga puta u ulogama selektora.

Fudbal 26.03.2015 | 16:00
Najava FRA - BRA: Opet Dešan protiv Dunge kao 1998.!

Posle skoro 17 godina, Karlos Dunga i Didije Dešan će opet pružiti ruku jedan drugome na stadionu Francuska i premotati film na jednu vrelu julsku veče. Prethodno će održati motivacione govore u svlačionicama i povesti svoje reprezentacije ka pobedi. Ovoga puta kao selektori... Dvojica mladih stratega su u bili kapiteni Brazila i Francuske u finalu Mundijala 1998. godine u Parizu.

Godinu dana ranije, finale je imao uvertiru u okviru prijateljskog turnira na kojem su pored Francuza i Brazilaca učestvovali Englezi i Italijani. Taj duel Francuske i Brazila je završen 1:1 i pamti se po antologijskom golu Roberta Karlosa.

I došlo je finale u kojem su Trikolori pregazili Selesao! Jedno od najčudnijih finala u istoriji Mundijala. Brazilci koji su blistali do tada i Francuzi koji su se provlačili kroz iglene uši su pokazali dva različita lica.

Bila je to najveća pobeda francuskog fudbala i jedan od najtežih poraza u istoriji Brazila. Dešanov tim je predvođen maestralnim Zinedinom Zidanom uništio Brazilce rezultatom 3:0 i svrgnuo ih sa prestola svetskog prvaka. Milioni Francuza su izašli na ulice, Dešan je podigao pehar, Dungi se nije posrećilo da drugi put zaredom odvede svoj tim do svetske titule. Da se podsetimo kako je bilo u meču u kojem je tada najbolji fudbaler sveta Ronaldo bio akter jedne od najvećih misterija u istoriji fudbala.

Dunga i Dešan sada imaju zadatak da posrnule velikane vrate u sam vrh svetskog fudbala. Posle tog leta 1998. godine, Brazil i Francuska su se još po jednom našli u finalima Mundijala. Brazilci su poraz od Francuske zaboravili tek kada su se u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine opet vratili na svetski tron. Tada Ronalda niko i ništa nisu mogli da zaustave, a Francuzi su ispali u grupi sa Zidanom koji je igrao na jednoj nozi i osramoćeni su se vratili u domovinu.

Francuzi su igrali finale četiri godine kasnije u Nemačkoj i poraženi su na penale od Italijana u poslednjoj utakmici velikog Zidana u karijeri. Na putu do finala, najveću utakmicu su odigrali baš protiv prvog favorita Brazila kada je Zidan odigrao još jednu genijalnu utakmicu i trasirao put Trikolorima do pobede preko Ronalda, Ronaldinja, Adrijana, Kake, Kafua, Lusija, Dide, Emersona, Žuninja, Roberta Karlosa i kompanije...

Večeras je vreme za novu epizodu. Meč je prijateljski, ali kada su ovakvi rivali u pitanju, budite uvereni da neće biti popusta. Pogledajte na vrhu vesti i kakve timove francuska štampa najavljuje za večeras...

Komentari / 0

Ostavite komentar