Kakvu tajnu krije unutrašnjost Zemlje?

Istraživači sa Univerziteta u Juti otkrili su novi unutrašnji sloj Zemlje, sačinjen od rastopljenih i savitljivih stena.

Zanimljivosti 26.03.2015 | 09:09
Kakvu tajnu krije unutrašnjost Zemlje?

Naše viđenje planete Zemlje prilično je površno – i to doslovno. Sve što iskusimo, bilo da su u pitanju najdublje oblasti okeana ili najviši vrhovi planina, odvija se na najpovršnijem sloju Zemljine kore.

Nedavno je, međutim, otkrivena još jedna tajna.

Istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu “Nature Geoscience”, pokazalo je da se u unutrašnjosti Zemlje, negde na sredini mantla, krije čvrst sloj rastopljenih i savitljivih stena.

Ovo otkriće moglo bi da pruži odgovor na pitanje zašto tektonske ploče prestaju da se pomeraju na oko 1.500 kilometara dubine.

Naučnici su tokom istraživanja koristili specijalan instrument – dijamantski nakovanj – kojim su vršili veliki pritisak na stene koje se obično mogu naći u mantlu. Kada su stigli do pritiska koji oponaša uslove na 1.500 kilometara dubine, ustanovili su da se jačina stena drastično povećava – oko 300 puta više od uobičajene vrednosti. Ispod te tačke, atomi koji ulaze u sastav stena počinju da se kreću slobodnije, popuštajući i dozvoljavajući pločama da potonu.

Međutim, upravo zahvaljujući tome što su stene na dubini od 1.500 m toliko izdržljive, podrivene ivice tektonskih ploča ostaju neko vreme u tom položaju, između stena i čvrste mase.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar