Koliko košta predsjednička bol?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vrijeđao je koga je stigao, najviše novinare, ali ne samo njih. Tjerao ih je sa press konferencija, želio im je da dobiju srčane udare, vrijeđao ih je kako je stigao, psovao ih je i omalovažavao u svakoj prilici.

Republika Srpska 25.03.2015 | 22:18
Koliko košta predsjednička bol?

Mnogi koje je Dodik vrijeđao nikada nisu reagovali. Nisu ga tužili, nažalost. Sa druge strane, Dodik je, kao uvrijeđena snaša, neprestano potezao optužbe u namjeri da zaštiti svoj nedodirljivi lik i još nedodirljivije djelo...

Dodik je u avgustu prošle godine tužio lidera Srpske demokratske stranke Mladena Bosića za klevetu. Prvo ročište zakazano je za 8. april u 11 sati, a Dodik od Bosića traži novčanu naknadu za pretrpljenu duševnu bol od 10.000 maraka.

Dodik je Bosića tužio zato što je lider SDS-a rekao da je aktuelni predsjednik Republike Srpske ukrao milionske iznose. Drugu optužbu, onu o kilogramu zlata za koje je Bosić svojevremeno tvrdio da je Dodiku poklonio ruski tajkun Oleg Burlakov, Dodik nije pominjao.

Više puta tužio FTV

U junu 2013. godine Dodik je tužio i advokata iz Gacka Radenka Todorovića nakon priloga koji je emitovan na BN televiziji. Dodik je Todorovića optužio za klevetu zbog izjave u kojoj je lokalne tajkune braću Vučenović doveo u vezu s vlastima Republike Srpske i Dodikom. Istog dana kada je rekao da su Vučenovići "državni ljudi" i da su uništili dva preduzeća, a među njima i čuveno gatačko "Planinsko dobro" koje je postojalo od 1856. godine, tužen je za klevetu. Dodik je i tada tražio 10.000 KM.

Federalna televizija, Bakir Hadžiomerović i Slobodan Vasković vjerovatno i ne znaju koliko ih je puta Dodik tužio. Više od deset puta svakako. Svaki put tražeći naknadu za pretrpljenu duševnu bol. Tako je Dodik u decembru 2007. godine, dok je još bio premijer Republike Srpske, tužio Televiziju Federacije BiH i urednika i novinara političkog magazina "60 minuta" zbog optužbi na njegov račun za kriminal i korupciju.

Dodik je tada u obrazloženju tužbe naveo da su mu emitovani prilozi u tom političkom magazinu nanijeli "duševnu bol" i tražio je na ime odštete blizu 25.000 evra. Tužba je podnesena nadležnom sarajevskom sudu protiv urednika emisije Bakira Hadžiomerovića i novinara Slobodana Vaskovića. Dodikova tužba odnosi se na prilog u kojem se navodi da je Dodik, kao najuticajniji srpski političar u BiH, odgovoran za ubistvo Milana Vukelića, koji je ukazivao na nepravilnosti i korumpiranost Gradske uprave u Banjaluci, koju kontroliše Dodikov SNSD.

U novembru 2008. godine Vlada Republike Srpske je Tužilaštvu BiH uputila tužbu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregorijana zbog "kontinuiranog rada protiv Republike Srpske", kao i protiv više tužilaca i sudija, te pomoćnika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dragana Lukača. I tada u ulozi premijera, Dodik je rekao da Vlada Republike Srpske "ima pravo da se brani na način kako to misli".

Tužen i Transparency International

Premijer Dodik podnio je u maju 2009. godine privatnu tužbu protiv dopisnice agencije Beta iz Banjaluke Ljiljane Kovačević za klevetu, zahtijevajući odšetu od 15 hiljada konvertibilnih maraka. U tužbi podnesenoj Osnovnom sudu u Banjaluci navodi se da je Ljiljana Kovačević “objavila neistinite činjenice” da je protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika i još nekoliko osoba podignuta krivična prijava kojom se terete da su "nanijeli štetu budžetima BiH i Republike Srpske u iznosu od 145 miliona KM". Direktor SIPE je potvrdio da je podnesena krivična prijava protiv Dodika, ali tadašnjeg premijera Republike Srpske to nije omelo da konstatuje da ga je Kovačević “na vrlo grub i zlonamjeran način oklevetala”.

Dodik je tužio i bh. ogranak organizacije Transparency International, tvrdeći da ona namjerno iznosi netačne podatke o finansijskim odlukama Vlade Republike Srpske.

Neposredni povod za podnošenje tužbe protiv TI bio je izvještaj te organizacije o "naduvanim” troškovima gradnje novog sjedišta Vlade Republike Srpske u Banjaluci, koji su s početnih tridesetak miliona konvertibilnih maraka povećani na više od 200 miliona.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

25.03.2015 21:52

Jednog dana će se svi pitati kako je sve ovo u RS bilo moguće. Da jedan čovjek drži RS u svom džepu i to ne sedmicu dana nego 15 godina, da korupacija naraste do neslućenih razmjera, da ovaj narod pokaže sve svoje negativne osobine. Pitam se da li postoji masovna hipnoza.

ODGOVORITE
Name

divlje jagode

25.03.2015 23:06

Divlja jabuko, nemoj sebi postavljati tako velika pitanja.Gospodin Dodik je u velikoj psiho-krizi.

Name

GASTARBAJTER

25.03.2015 22:49

NIJE VAŽNO KAKO SE PONAŠA MILORAD DODIK. VAŽNO JE KAKO SE PONAŠAJU SVI ONE "JAKO VAŽNE" OSOBE OKO NJEGA NA KOJIMA POČIVA SVAKI SISTEM, A KOJE SU ZBOG MALO SITNIŠA U DŽEPU I ŽIVOTNE LJENOSTI ILI LAGODNOSTI OD PROSJEČNOG STUDENTA POLITIČKIH NAUKA IZ BIVŠEG SISTEMA I ČOVJEKA NESKRIVENIH I OPASNIH AMBICIJA NAPRAVILI NAKARADU OD PROSTAKLUKA, NEOBRAZOVANOSTI I NEKOMPETENCIJA, ČIJE TEŠKE GRIJEHOVE I GRESKE TREBA DA PLATI SAV SRPSKI NAROD I NJEGOVA TUŽNA ZAJEDNICA ZAPADNO OD DRINE... OPROSTI MU BOŽE, MISLIM NJEMU, MILORADU DODIKU, A OVE NJEGOVE NAKARADNE INDIVIDUE OD TRABANATA ODMAH POSALJI U DEVETI KRUG PAKLA... ONI SU NAJVISE KRIVI ŠTO SE UOPSTE I DESIO SLUCAJ MILORAD DODIK

ODGOVORITE
Name

banjaluka

26.03.2015 09:41

Bice da si potpuno u pravu, dobro on ali svi oni poltroni i misevi i neobrazovani tajkuni oko njega su gori od najgoreg.

Name

Brod

25.03.2015 22:57

Narod glup,primitivan nedorastao demokratiji, drekavac sirov i bahat, mislim da će ovo trajati još 15 godina i da će drekavac završiti kao Mubarak, po stare dane zatvor i robija. Kakav narod takva vlast.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

25.03.2015 23:21

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

ostoja

26.03.2015 08:33

Pise ti u tekstu

Name

borac

26.03.2015 05:01

A zasto ne bi kad ima privatni sud i dobija sve sporove i to je nacin da se ljudi opljackaju.

ODGOVORITE
Name

Advokat

27.03.2015 16:59

Kadija te tuži, kadija ti sudi...

Name

nemoguce

26.03.2015 05:05

On svakoga vrijedja po svim osnovama i opet ih tuži,nemoguce.

ODGOVORITE
Name

sns

26.03.2015 06:02

Jos malo ima da tuzi, sve. Svi su protiv njega.

ODGOVORITE
Name

seka

26.03.2015 06:36

Pa naravno da ce tuziti,ako ga neko omalovazava i iznosi neistinu.Ti novinari koju su omalovazavani i vrijedjani zasto nisu tuzili?

ODGOVORITE
Name

Radovan

26.03.2015 06:42

On će tužiti i sud ako treba?

ODGOVORITE
Name

snouden

26.03.2015 06:51

Hm kako li je pravosudju da brzo zakaze rociste, a u Mrkonjic Gradu morate cekati po tri godine da se zakaze prvo rociste.

ODGOVORITE
Name

Gggg

26.03.2015 07:19

Sve političare smjeniti. Sve od reda. SAMO NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA.

ODGOVORITE
Name

cezar

26.03.2015 07:44

DODIK JE SVU VLAST UVEZAO. A STO GA SPOMINJETE? OD MUKE STO VAS NEMA U SAVJETU MINISTARA.

ODGOVORITE
Name

DrPiga

26.03.2015 07:48

Nije mu lako. Ko tone i za slamku se hvata. Jos malo pa ce tuzit i roditelje sto su mu nanijeli dusevnu bol sto su sp...bu poput njega rodili. Mozes kako hoces al neces moci dokle hoces !!!

ODGOVORITE
Name

iskren

26.03.2015 07:53

Zna li on koliko košta glad i bijeda za propali narod, kojim diriguje tolike godine, koje su se otegle u ovom životnom haosu i beznađu, dugom kao vijek.

ODGOVORITE
Name

Milorad

26.03.2015 08:28

Znas li ti imenjace koliko kosta jad, i bijeda koju si ti sa svojim trabantima nanio ovom narodu, urusio si sve sto si mogao????

ODGOVORITE
Name

ljiljana

26.03.2015 08:44

Glasali ste sada gledajte i gladujte

ODGOVORITE
Name

GFF

26.03.2015 10:29

I ti si glasala.

Name

Marko

27.03.2015 13:02

Sto se tice krilatice "Glasali ste pa sad trpite" mislim da ne stoji, jer se to sve moze lijepo nastimati. Prema tome gradjani ne snose odgovornost za manipulacije birackih odbora.

Name

vidovitaVanga

26.03.2015 10:39

Miloradu Dodiku je došao kraj, u svim obzirima,i ne pomaže mu što stoji uz Vučića, Nikolića....Milorad Dodik ostaje zapisan u nebeseima, kao najveće zlo Republike Srpske. Ako ima Boga, a kažu, da ga ima, onda će se Bog pobrinuti, da sve što je pokrao on i njegovi tajkuni, bude oduzeto!

ODGOVORITE
Name

BB

26.03.2015 11:41

I tako, malo po malo, Dodik se bogati i sakuplja milione KM, bas kao onaj vic: dvije po dvije markice, pa se nakupilo.

ODGOVORITE
Name

tribun-traktorista

27.03.2015 10:48

Drago mi je što naš mili prsejednik srlja kao i Tadić i njegova DS u Srbiji u isti kliše, scena malo drugačija i na kraju će završiti kao alias srpski kenedi kako su prozivali Tadića. Ovo šta rade kako izgleda, kakve su nam šanse, prognoze na dijagnoze treba dobro upamtiti da se kao obrazac i jedan žalostan projekat dugo izučava. Napokon čestitam amerikancima koji su ga na tenkovima sa 2 poslanika ustoličili na mjesto premijera mislim da su i oni poooprilično oduševljeni njegovim rezultatima naprosto ništa ne moraju da rade. Čudi me kako nema u nas ni u najavi stvaranja jednog Vučića sa ovu stranu Drine da konačno otera ovu CRVENU KUGU kojom su vešto zarazili srpski narod. Znam samo jedno teško onome i svima nama neka je Bog na pomoć dok nam ovakvi predsjednici predsjedavaju, i premijeri sa kupljenim papkarima vladaju gdje svi znaju sve i nikoga za to nije briga. Đe je ponos, đe se dade čojstvo, đe satrašmo sami sebe za šaku srebrenjaka. Sramotno do vijeka gledaju li se bar nekada u ogledalo ni to ne smiju

ODGOVORITE