U Bijeljini najviše oboljelih od morbila

U Republici Srpskoj od maja prošle do 22. marta ove godine prijavljeno je 2.684 oboljelih od morbila, epidemija je prijavljena u 19 lokalnih zajednica, a odjavljena u opštinama Modriča i Lopare, rečeno je Srni u republičkom Institutu za javno zdravstvo.

Republika Srpska 25.03.2015 | 14:32
U Bijeljini najviše oboljelih od morbila

Oboljeli su registrovani u 44 opštine Srpske, a najveći broj registrovan je na području regije Bijeljina.

Epidemije su prijavljene Istočnom Sarajevu, Palama, Modriči, Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Bileći, Loparama, Ugljeviku, Srebrenici, Istočnoj Ilidži, Banjaluci, Foči, Trebinju, Zvorniku, Višegradu, Petrovu, Gacku i Derventi.

Najveći broj oboljelih prijavljen je na području regija Bijeljina - 1.092, Trebinje 533, Zvornik 265, Doboj 210, te regija Istočno Sarajevo 243, Banjaluka 306 i Foča 35.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Ljubica Jandrić rekla je Srni da je tokom protekle sedmice registrovano ukupno 107 oboljelih lica, što je u istom nivou u odnosu na prethodnu sedmicu kada je prijavljeno 105 oboljelih.

"Analizom sedmičnog trenda oboljevanja po regijama, uočava se povećanje broja oboljelih u regiji Istočno Sarajevo, a u regiji Banjaluka, nakon povećanja, ponovo je došlo do smanjenja broja oboljelih", kaže Jandrićeva.

Ona je istakla da je od početka epidemije hospitalizovano ukupno 174 oboljelih lica sa uglavnom srednje teškom kliničkom slikom, različitih uzrasta, što je 6,48 odsto od ukupnog broja oboljelih.

"Od komplikacija kod oboljelih registrovan je određen broj bronhopneumonija, pneumonija, upala ušiju i sinusa. Smrtnih slučajeva nije bilo", kaže Jandrićeva.

Ona ističe da higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja gdje su registrovani oboljeli i epidemije, u saradnji sa infektivnim klinikama, bolnicama i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, preduzimaju potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanja epidemije ove bolesti.

"S ciljem povećanja obuhvata MMR vakcinom, dodatnom vakcinacijom, Institut je svim domovima zdravlja dostavio upozorenje/dopis i vakcinalni centri u Republici Srpskoj, bez obzira da li do sada ima ili nema pojave morbila na tim područjima, dužni su da provjere vakcinalni status svih lica od prve do 19 godine života", rekla je Jandrićeva.

Ona je navela da je, s obzirom da se i dalje očekuje oboljevanje osjetljive populacije, neophodno uz redovni program vakcinacije, provoditi dodatnu vakcinaciju MRP vakcinom lica za koja se utvrdi da su nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili koja nemaju dokaza da su vakcinisana ovom vakcinom, te da se o tome sedmično izvještava Institut.

Jandrićeva je istakla da će Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama i dalje pratiti pojavu i kretanje ove bolesti.

Morbili su virusna infekcija koju karakteriše povišena temperatura, curenje nosa, suzenje očiju, te osip i promjene na koži.

Komentari / 0

Ostavite komentar