Najbolja zaštita od gripa

Najmasovnija sezonska infekcija iscrpljuje ceo organizam, telu treba pomoć da se vrati u formu. I za odbranu od ove sezonske bolesti, i za brži oporavak, najvažniji je dobar imunitet.

Zdravlje 24.03.2015 | 11:33
Najbolja zaštita od gripa

Od gripa se ove sezone ne oboleva masovno, ali lekari tvrde da ima mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom bolesti, uglavnom izazvanom virusom A (H1N1), poznatijim kao svinjski grip, koji je 2009. godine izazvao pandemiju. Za 24 obolela, do 11. marta, infekcija je bila fatalna, a među umrlima je bilo i potpuno zdravih, mladih ljudi.

To bi svima trebalo da bude upozorenje da grip može da ima ozbiljne komplikacije i da se treba na vreme zaštititi vakcinom i prirodnim jačanjem imuniteta. U tom slučaju, čak i ako se inficiramo virusom gripa, klinička slika će biti blaža, a mogućnost ozbiljnih komplikacija manja.

Grip najčešće "obara" one oslabljenog imuniteta i kod njih su simptomi i najizraženiji. Osim opštih mera prevencije, jedino što sada može da se uradi u borbi protiv gripa jeste jačanje imuniteta, pre svega zdravom ishranom, sa što više voća i povrća, ali i uzimanjem minerala (cink i bakar) i vitamina C, E i B.

Kod zdravih ljudi visoka temperatura tela usled infekcije virusom gripa koja traje duže od tri dana alarm je da odmah krenu kod lekara. Pacijentima sa hroničnim bolestima, kod kojih grip i može da izazove najozbiljnije komplikacije, lekari savetuju da medicinsku pomoć potraže čim dobiju visoku temperaturu. I za jedne i za druge, otežano disanje je siguran znak da je lekarski pregled obavezan, a na osnovu toga će, po proceni lekara, uz klasičnu simptomatsku terapiju - čajeve i vitamine, po potrebi biti uključeni i lekovi.

Grip se, u svakom slučaju, ne sme shvatati neozbiljno, a najveća greška je, tvrde lekari, da se boluje "na nogama". Trebalo bi odležati sedam dana. U suprotnom stanje lako može da se iskomplikuje, da se bolest oduži, i da se na organizam već oslabljen virusom "nakače" i bakterijske infekcije.

I posle preležanog gripa oporavak traje bar još nedelju dana. Jer, posle visoke temperature, bolova u mišićima i glavobolje, organizam je iscrpljen, a imunitet je svu svoju snagu iskoristio da bi se izborio sa virusima. Ishrana i odmor imaju najveću ulogu u oporavku, a ako se pridržavate nekoliko sledećih saveta, telo će se brže nakon gripa povratiti u formu.

ISHRANA

Na jelovniku bi trebalo da bude više ugljenih hidrata koji su osnovni izvor energije za organizam, mozak i mišiće. Složeni ugljeni hidrati nalaze se u hlebu, testenini i pirinču, a prosti u voću, medu, slatkišima i belom šećeru. Potrebni su i proteini, koji služe za obnavljanje mišićne mase i procesa obnove tkiva: nalaze se u mesu, ribi, jajima, mleku i mlečnim proizvodima. Masnoće su takođe neophodne, posebno biljnog porekla, jer su bogate antioksidansima. Ima ih u biljnim uljima i ribi. Mineralne soli i vitamini korisni su za jačanje obrambenog sistema organizma, a nalaze se u voću, povrću, mahunarkama i žitaricama.

PROTIV UMORA

Za prevladavanje tipičnog jutarnjeg osećaja iscrpljenosti, šećer možete zameniti medom, a za podsticanje apetita najbolje rešenje je rasporediti dnevni unos hrane u više manjih obroka. Osim toga, vrlo je važno piti najmanje dve litre tečnosti dnevno jer se na taj način u organizam unosi potrebna količina mineralnih soli i nadoknađuje tečnost izgubljena zbog povišene temperature.

MASAŽA

Možete sami masirati određene tačke na telu: jamicu ispod pregiba lakta masirajte za smirivanje kašlja, trljajte deo između palca i kažiprsta protiv osećaja težine u glavi, a spoljne bočne strane kolena protiv umora i nedostatka apetita. Masirajte mekano sredinu tabana ako osećate bolove u kostima i mišićima.

MIROVANjE I TEČNOST

Izbegavajte nepotrebno naprezanje, mirujte što više u krevetu, dobro utopljeni, i spavajte sedam do osam sati dnevno. Pijte dnevno tri do četiri čaše isceđenog soka pomorandže ili limuna za rehidrataciju organizma.

DECI VITAMIN B

Deci je više nego ostalima potrebna pomoć u oporavku nakon gripa, jer njihov odbrambeni sistem nije potpuno razvijen, a takođe, i starijim osobama čiji imunitet sa godinama postaje sve slabiji. U oba slučaja najbolji lek za oporavak su mirovanje i velika zaliha vitamina C. Za ponovno sticanje snage i vraćanje apetita, najmlađi bi trebalo da uzimaju i sve vitamine B grupe.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar