Spomen-kapela za srpske žrtve u Konjicu

Nekada oronula kapela na pravoslavnom groblju u Konjicu,koju je 1929.godine izgradio Hadži - Ilija Lazić,renovira se i priprema za ugradnju granitnih spomen-ploča na kojima će biti uklesana imena srpskih žrtava sa područja opština Konjic,Jablanica i Prozor,stradalih u proteklom ratu.

Bosna i Hercegovina 21.03.2015 | 12:41
Spomen-kapela za srpske žrtve u Konjicu

Prema do sada prikupljenim podacima radi se o 325 stradalih Srba.Konjički paroh Milan Bužanin kaže da spisak srpkih žrtava nije još konačan,ali poražavajuća je činjenica da je danas u Konjicu više mrtvih nego živih Srba.Na području ove opštine trenutno ih živi nešto manje od 300.

,,Do rata je ovdje bilo oko 7 hiljada Srba ne računajući one koji su se iz nekih razloga izjašnjavali kao Jugosloveni'',kaže paroh Bužanin i dodaje:,,Kako je tako je,nastavljamo dalje.Ostavićemo ovo spomen-obilježje da svjedoči o postojanju Srba na ovim prostorima.Možda će ovo biti znak nekima koji imaju namjeru i želju da se vrate''.

Paroh Milan Bužanin ističe da je završetak radova na spomen-kapeli planiran do Vaskrsa,a osveštanje će biti obavljeno 10.maja ove godine uz svetu liturgiju koju će služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva i nekih i još nekih vladika.Bužanin se nada da će tom,za konjičke Srbe svečanom činu,prisustvovati i politički predstavnici Srba u BiH,Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka,sa sjedištem u Novom Sadu odavno je imalo ideju da se napravi spomen-obilježje za sve stradale Srbe tog kraja.Zaključili su da je najbolje rješenje spomen-kapela na pravoslavnom groblju u Konjicu za čiju je rekonstrukciju,ugradnju granitnih spomen-ploča i okolno uređenje potrebno oko 10 hiljada evra.

,,Apelujem na sve naše zemljake,koji su rasutu širom svijeta od daleke Australije,Amerike i Kanade i širom Srbije,da pomognu kao što su i do sada pomagali,da ovo privedemo kraju.

Pozivam sve zemljake i prijatelje da 10.maja dođu i uveličaju osveštenje spomen-kapele i da se poklonimo žrtvama koje su stradale u ovom ratu sa željom da se tako nešto više nikada ne ponovi'',kaže Milorad Lazarević, predsjednik Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka.

Udruženje Srba raseljenih iz Konjica i njihovi potomci osim izgradnje spomen-kapele na pravoslavnom groblju u Konjicu,u planu imaju i obnovu crkava u Jablanici i Bradini,kao i crkve u Konjicu koja ove godine slavi 130 godina od izgradnje.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sK

21.03.2015 12:18

Slava mucenicima!

ODGOVORITE
Name

Md

21.03.2015 17:36

Zasto se ljudi ne vracaju na svoja imanja?Da li je nacionalni interes srba da se niko ne vraca nego da srbi zive svi u Republici Srpskoj? Da li Srbi mogu da zive sa drugima samo ako su u vecini?

ODGOVORITE