Ratari odustaju od proljećne sjetve

Planirani obim proljećne sjetve u RS je pod velikim znakom pitanja zbog loših vremenskih uslova i nedostatka podsticaja, upozorili su poljoprivrednici.

Republika Srpska 06.03.2015 | 22:15
Ratari odustaju od proljećne sjetve

Ratari bespomoćno gledaju u nebo, ali i u zemlju, koja od prošlogodišnjih poplava nije pogodna ni za oranje. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da su poljoprivrednici u velikim problemima.

- Na loše vrijeme se ne može uticati. Možemo se samo nadati sunčanim danima. Međutim, poput nevremena su i nadležne institucije. Ministarstvo poljoprivrede nije realizovalo svoj budžet, a nema nije realizovan ni plavi dizel, koji je u nadležnosti BiH i to nam zadaje velike probleme - istakao je Usorac.

Prema njegovim riječima raspodjela plavog dizela postoji samo u pravilniku, koji još nije ni donesen.

- Kada bi nas nekim čudom vrijeme i poslužilo, već iza 10. marta krenula bi sjetva graška i ostalih kultura koje moraju da se siju rano u proljeće kao što su ječam i zob. Međutim, problem je to što nemamo ni gorivo, a ni novac. Nemamo ništa osim dobre volje, a od nje se ne živi - istakao je Usorac.

On kaže da je ovogodišnja proljećna sjetva ugrožena i zbog neobranog kukuruza, koji je ostao na njivama jer zbog blata nisu mogli da uđu u njih traktorima.

- Veliko je pitanje da li će sjetve biti. Ako ne možemo obrati kukuruz kako da sijemo - dodao je Usorac.

Poljoprivrednik iz Lijevče polja Draško Banjac kaže da su povrtlarske kulture zasijane u plastenicima, ali da je problem sjetva na njivama.

- Kupus je već spreman da bude iznesen na njivu. Samo se čeka lijepo vrijeme. Paprike i paradajz se pripremaju, ali sve je na čekanju - priča Banjac.

Kada je u pitanju ekonomska situacija poljoprivrednika, Banjac kaže da u posljednjih 50 godina ne pamti lošiju situaciju.

- Da nije apotekara koji nam daju robu na kredit ne bi ništa bilo posijano - rekao je Banjac.

Kaže da je u velikom strahu, jer je lani zbog poplava imao štetu blizu 20.000 maraka.

- Sav krompir i luk mi je propao, ali ću i ove godine morati rizikovati i uz molitve zasijati bar komad njive - istakao je Banjac.

Da su ratari na muci slaže se i predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Semberiji Ljubo Maletić, koji tvrdi da je većina na ivici propasti poslije vremenskih nepogoda koje su ih zadesile.

- Veliki broj ratara razmišlja i da odustane od proljećne sjetve jer se plaši loših vremenskih uslova - rekao je Maletić.

Poskupljenja

Cijene repromaterijala u RS ove godine su za petnaestak odsto više nego lani, što će dodatno da skrati zasijane brazde. Poljoprivrednici su ogorčeni, jer im je kako ističu, svaki skok cijena dodatni udar na poljoprivrednu proizvodnju, koja to više ne može da izdrži.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milutin

07.03.2015 05:45

Žalite se predsjedniku Milokradu Dodenku, on če vam pomoći.

ODGOVORITE
Name

tigar

07.03.2015 06:10

Ma sto bi i sijali , uvesce nama drug Mile GMO zitarce po akcijonoj cijeni.

ODGOVORITE
Name

3N

07.03.2015 06:31

"Mozemo se samo nadati suncanim danima". E u ovoj recenici je sadrzana sva filozofija nasih zivota, i sva ponuda vlasti nasem prezivljavanju. Samo se nadati: da padne kisa, da nam svane, da nam dodju suncani dani, da komsiji crkne krava, da se vlast popravi, da opozicija smijeni vlast, da u vlasti nemamo PAPAKA, da onaj ko je od ljudi napravio PAPKE krivicno odgovara, da PAPCI krivicno odgovaraju…a mi ni prstom da mrdnemo. Samo se nadamo, suncanim danima. A poljoprivrednici od ove vlasti, kao pomoc, kao poticaj, kao ne znam ti sta mogu jedino dobiti tuki za hou, tome se ne moraju nadati. To im je zagarantovano.

ODGOVORITE
Name

pero

07.03.2015 06:51

Svakako njihovih proizvoda nema na nasem trzistu. Dok plate za sjemena, gorivo, dazbine drzavi, sta njima ostane, ne isplati se. Lezi i odmori.

ODGOVORITE
Name

Semberija

07.03.2015 07:07

Plače za BBankom....uvijek smo dobijali kredite za sjetvu da vratimo u jesen. ...unisti nas SNSD namirise se i naplakase na grobu naseg Bate...kakvi su to ljudi,stici ce ih kazna kad tad,zna narod sve ,dusmani i izdajice ,

ODGOVORITE
Name

Janko

07.03.2015 08:31

A sto mi sijali kad se tim poslom bave Dodik, Kljajcin Skribic, oni to rade na veliko, nemamo mi sitni sta tu traziti,

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

07.03.2015 10:45

Muka mi je od seljačke politike i vlade i seljaka i svih onih koji su šljegli u grad da budu ministri, direktori i ostali šefovi. A livade i ovce plaču za njima.

ODGOVORITE