DK: Kakav preokret, Troicki - Ćorić od 0:2 do 3:2!

Srbija je na korak od pobede nad Hrvatskom u Dejvis kupu! U prvom reprezentativnom nastupu posle suspenzije, Viktor Troicki je čudesnim trijumfom savladao "hrvatsko čudo od deteta", Bornu Ćorića, sa 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1, i tako u Kraljevu doneo našoj reprezentaciji prednost od 2:0 uoči subotnjeg duela dublova, a onda i dva singl meča koja su na programu u nedelju.

Tenis 06.03.2015 | 18:40
DK: Kakav preokret, Troicki - Ćorić od 0:2 do 3:2!

Novak je za sat i po savladao Matea Delića u prvom duelu, zahvalio se publici na podršci i poštovanju koje je ukazano protivniku, i prepustio teren Viktoru. A on je, u svom stilu, udvostručio prednost.

Evo i kako:

Prvi set: Troicki prokockao prednost

Već prvi gem pretvorio se u mini maraton, u kom je Viktor drugu brejk šansu iskoristio, pošto je iz defanzive iskoristio izlazak protivnika na mrežu, sa servisanom desnom stranom terena za siguran poen. Za potvrdu oduzimanja servisa, Troicki je bio dovoljno agresivan, pa Ćorić nije došao ni do poena.

Međutim, stvari su brzo počele da se "okreću" u Kraljevu. Mladić koji je nedavno deklasirao Endija Mareja, za tili čas je, uz sjajne servise, započeo proekret, brejkom je došao izjednačenja, a uz nedovoljan otpor rivala u petom gemu prvog seta, u roku od osam minuta od 0:2 došao je do vođstva od 3:2.

Tek tada je Viktor stabilizovao svoju igru, uz jedno dobro istrčavanje ka mreži i samo jedan izgubljeni poen, osvojio je sosptveni servis-gem i došao do egal rezultata. To, međutim, nije trajalo dugo, jer je Ćorić nastavio sa odličnim izdanjem, preuzeo prednost i uveo deonicu u drugi deo, a ona se nastavila nepromenjenim ritmom, sa obostranom servis-dominacijom. Prvo je Viktor na "nuli" ostavio rivala, onda je to i doživeo, pa je rezultat bio 5:4 za Ćorića. I, baš tada, "ruka se stegla" Troickom.

Ušavši pomalo bojažljivo u razmenu udaraca sa mladim suprnikom, naš reprezentativac je dozvolio da Borna stigne do 30:40, onda je odservirao nedovoljno dobro da odmah preuzme inicijativu pa je jedan od defanzivnih forhenda poslao u aut, za brejk i konačnih 4:6 na kraju prvog seta.

Drugi set: Borna ekspres

Ćorić je nastavio tamo gde je stao, osvojivši svoj servis-gem za vođstvo od 1:0 i treći uzastopni gem koji je pripao njemu u ovom meču. Ali, ni tu nije bio kraj njegovog niza. Štaviše, bez i jednog jedinog izgubljenog poena na servise Troickog, napravio je brejk za 2:0 i, izdržavši mini-nalet rivala, koji je potrajao do 30:30 u trećem gemu, osvojio i njega i tako na najbolji način zakoračio u drugi set.

Tek tada, posle pet izgubljenih gemova u nizu, Troicki je uspeo da zaustavi nalet mladog rivala. Uspeo je da svojim servisima "otera" 61. igrača sveta daleko od osnovne linije i, iznenađujuće brzo, a bez izgubljenog poena, osvoji servis-gem i priđe na 3:1. Radost je, međutim, bila vrlo kratka. Ćorić ne samo da je uzvratio istom merom, već je i novim brejkom stigao do 5:1, time i do prilike da svojim servisima dođe do osvajanja druge deonice. A takvu šansu ne samo da nije prokockao, već ju je, uz samo jednu grešku u sopstvenom servis-gemu, materijalizovao i posle samo 69 minuta igre došao do prednosti od 2:0 u setovima.

Treći set: Preokret!

Da ovo nije bio "dan Viktora Troickog" moglo je da se vidi i na početku trećeg seta. Pokušavao je posle svojih servisa da uspostavi dominaciju, da on "diktira" igru, ali je mladić naspram njega nalazio odgovore na svaki pokušaj. I na igru sa osnovne linije, i na pokušaje servis-volej igre... Sve je polazilo za rukom Borni Ćoriću, koji je brejkom otvorio treću deonicu.

Nakon što je hrvatski reprezentativac udvostručio prednost, konačno je i Novak Đoković, koji se vratio u halu posle konferencije za štampu, imao razloga za ustajanje i aplauze. Viktor je bez izgubljenog poena, uz dve bravure sa osnovne linije, osvojio "svoj" gem i, iako je tako samo prišao na 1:2, probudio nadu da bi mogao do preokreta. A onda je zaigrao dovoljno dobro da i inače "uspavana" publika postane euforična: stigao je do brejk šanse, pa druge, a kada je treću iskoristio i izjednačio na 2:2, zahvaljujući pre svega maestralnoj odbrani, postalo je i definitivno jasno da se "vratio" u meč.

Sa publikom kao svojim krilima, Viktor se vinuo iz ambisa u kome je bio i zaigrao kao u transu. Ćorić tu nije imao nikakve šanse: em je izgubio, posve očekivano, servis-gem Troickog, em je ostao bez osvojenog poena u svom servis-gemu, a je euforija na tribinama dostigla je vrhunac kada je semafor pokazao 5:2 u korist srpskog tenisera, koji je, takođe "sa nulom", osvojio i peti gem u nizu.

Tek tada je Borna Ćorić uspeo da prekine sjajnu seriju iskusnijeg rivala, ne i da ga uzdrma. Bio je taj prilazak na 5:3 samo odlaganje neizbežnog - uz sjajan smeč iz trka unazad, te "teranje" suparnika u niz novih grešaka, Viktor je stisnutom pesnicom proslavio osvjanje trećeg seta i prilazak na 2:1.

Četvrti set: Viktor u "petoj brzini"

Posle izgubljenog trećeg seta, mladi Ćorić je svojim servisima uspeo da prekine Viktorov nalet i povede sa 1:0 u četvrtom. Nije mu dugo potrajalo to zadovoljstvo, ne samo jer je Troicki izjednačio bez mnogo muka, već i zbog toga što je Borna za dva gema već potrošio dva od tri "čelendža", nesiguran u sudijske odluke - koje su bile ispravne, što su i kompjuterske analize snimaka potvrdile.

Borba se tada baš rasplamsala, više od osam minuta trajao je treći gem u kome je naš teniser imao jednu brejk šansu, a hrvatski - više strpljenja. Strpljivo gradeći pozicije za završni udar(ac), Borna je je izdržao pokušaje rivala i baš kada mu je to bilo najvažnije - uspeo da udalji Viktora od osnovne linije, taman koliko da ga i natera na greške. Bilo je to dovoljno da Ćorić povede sa 2:1, uoči novih Viktorovih servisa, a njima je počeo možda i odlučujući deo meča.

Jer, posle znatno kraćeg "svog" gema, Troicki je "dodao gas" u nadi da će napraviti brejk u petom, a to mu je i pošlo za rukom posle gotovo bezgrešne dvominutne igre u kojoj je malo nade ostavljao mlađem suparniku. A onda je "samo" nastavio u istom stilu: potpuno "razoružavši" Ćorića svojom igrom sa osnovne linije, uz nekoliko maestralnih felševa koji su zaobilazili reket hrvatskog tenisera i završavali u njegovom polju, Troicki je četvrtim uzastopno osvojenim gemom, a drugim brejkom, došao do velikih 5:2. Nedugo zatim je, zajedno sa stručnim štabom, proslavio osvajanje i tog seta.

Peti set: Vratio se posle pauze i doneo 2:0 Srbiji!

Nije mogla bolje da počne odlučujuća deonica ovog susreta po naše ljubitelje tenisa od onoga što je priredio Viktor u uvodnom gemu: iako je Ćorić imao određenih problema sa nogom, imao je i prednost, tj. bio na poen od osvajanja svog servis-gema, a onda je mini-serijom od tri uzastopna poena Troicki došao do brejka, minut, dva kasnije i do vođstva od 2:0.

Ćorioć je tada potpuno "položio oružje" pred nadahnutim igračem koji je bio sa druge strane mreže. Čak i kada bi uspeo da ga matira u dva poteza, usledio bi revanš sa kamatom u nekoj od narednih razmena udaraca, ali i ne samo to. Grešio je više nego u uvodna dva seta, a naročito u (skoro svim) ključnim momentima. To je i donelo novi brejk Troickom, koji je imao i 4:0 posle svojih novih servisa.

Sve je potom bilo - slavlje. I na tribinama, i na terenu, i u stručnom štabu. Kako i ne bi, kada se posle 0:2 stigne do 3:2 u ovom važnom meču, time i do velikih 2:0 u duelu Srbija - Hrvatska.

U subotu od 13 časova na programu je meč dublova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marija

06.03.2015 17:43

Bravo srbine

ODGOVORITE