Novac s kartica skoro potrošen

Devet i po mjeseci nakon poplave i sedam i po nakon što su podijeljene prve plate kartice "Obnova Srpske", na njima gotovo da više nema novca.

Republika Srpska 06.03.2015 | 13:15
Novac s kartica skoro potrošen

Prema podacima Generalnog sekretarijata Vlade RS, od 82,7 miliona KM, koliko je Fond solidarnosti plasirao na kartice, na njima je ostalo oko 10 miliona KM koji još nisu iskorišteni.

Kada se ovaj iznos podijeli na broj kartica dodijeljenih na osnovu materijalne štete u majskim i avgustovskim poplavama, dolazi se do podatka da se na njima u prosjeku nalazi nešto manje od 500 KM, što je desetina od prosječnog iznosa koji je doznačen poplavljenima.

"Građanima kojima su uručene platne kartice Fonda solidarnosti ostavljena je mogućnost da ih iskoriste u periodu koji je njima odgovarajući, a sve do 1. jula ove godine, kada je zadnji rok", poručili su iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Podsjećamo, građani su naznačene iznose kroz robu i usluge mogli potrošiti kod 145 privrednih subjekata koji su potpisali ugovor s Fondom solidarnosti RS.

U Pokretu potrošača RS kažu da se, ukoliko se uzme u obzir katastrofa koja je zadesila zemlju i pogleda reakcija nadležnih, u ovom procesu Vladi RS ne može puno zamjeriti na cjelokupnom procesu.

"Brzo se i predano radilo na rješavanju problema. Na početku trgovci nisu bili finansijski spremni za realizaciju posla i da obezbijede adekvatnu robu na lageru, ali se to vremenom prevazišlo, tako da generalno možemo reći da smo isplivali", kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

U Privrednoj komori RS takođe kažu kako je osnovni problem u početku procesa bio obezbjeđenje novca kojim bi se obnovile zalihe koje su nestajale usljed velike potražnje.

"To je posebno bilo vidljivo u opštinama gdje su bile jedna ili dvije radnje uključene u proces i gdje je roba nestajala za nekoliko dana, pa ljudi nisu imali da kupe novu robu. Insistirali smo kod komercijalnih banaka da se omogući otkup potraživanja koji je zaživio, tako da nam se niko od privrednika u zadnje vrijeme nije žalio", kazao nam je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Kako je kazao, Komora je insistirala da u ovaj posao uđu domaća preduzeća kako novac ne bi otišao u ruke nekog trećeg, te da su u procesu učestvovale i one firme koje su i same pretrpjele veliku materijalnu štetu, a koje su na ovaj način koliko-toliko smanjile svoje troškove na osnovu poplava.

Građani, od kojih mnogima iznos od 5.000 maraka nije bio dovoljan za kompletnu sanaciju štete, trudili su se na razne načine da svoju karticu maksimalno iskoriste.

"Za obnovu kuće kupio sam materijala u vrijednosti od 4.000 KM, ali nisam imao gotovog novca da isplatim majstore. Kada su vidjeli u kakvoj sam situaciji prihvatili su da za 1.000 maraka, koliko mi je ostalo na kartici, odemo do jedne radnje gdje su sebi za taj iznos uzeli namještaj i potrepštine umjesto novca", kazao nam je jedan penzioner iz Trna, kod Banjaluke, koji nije želio da mu navodimo ime.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar