Širom Srpske problemi zbog snijega

Snijeg i kiša koji padaju u cijeloj Republici Srpskoj, prouzrokovali su nestanak eletkrične energije u mnogim selima.

Republika Srpska 05.03.2015 | 18:24
Širom Srpske problemi zbog snijega

Ovako je danas bilo u Han Pjesku i Vlasenici.

 

Zbog snježnih padavina na području opštine Sokolac od ponoći u oko 50 sela nema struje, rečeno je u sokolačkoj Elektrodistribuciji. Na dalekovodu Kaljina struje nema na 50 trafostanica koje pokrivaju oko 25 sela i zaselaka, kao i na dalekovodu Novo selo od izvorišta Vrela Bioštice i dalje na 15 trafostanica.

Na teritoriji opštine Foča vlažan i težak snijeg kidao je elektrovodove i lomio drveće, koje ej padalo po žicama. Još od jutros bez struje su Miljevina, Tjentište, Zavait, Meštrevac i Čelebići, a tokom dana snijeg je prekinuo napajanje strujom Jošanice, Prevraća i Slatine, kao i naselja Brod na Drini. Električari pokušavaju sanirati kvarove, ali kažu da, kako jedan otklone, drugi se pojavi, a i dijelovi grada povremeno su bez napona.

Na području opštine Srebrenica snijeg intenzivno pada već nekoliko sati. Visina snježnog pokrivača u gradu je oko deset centimetara, a u seoskim planinskim područjima oko 20 centimetara. Zimske službe čiste gradske ulice, a sada rade na raščišćavanju prioritetnih putnih pravaca prema Skelanima i Milićima, dok seoski putevi prema udaljenijim mjesnim zajednicama još nisu čišćeni, kažu nadležni u Srebrenici.

Na području opštine Bratunac, kiša intenzivno pada od sinoć, ali nije izazvala intezivniji porast vodostaja rijeka. Kako je rečeno, vodotoci su tek blago povećani i za sada nema opasnosti od poplava.

Nekoliko sela na području opštine Zvornik ostalo je bez električne energije.

I na Zapadu Srpske situacija je teška.Snježne padavine i jak vjetar prouzrokovale su jutros prekide u napajanju električnom energijom na pojedinim dalekovodnim pravcima u prigradskim područjima Banjaluke i Prijedora, te u dijelovima opština Čelinac, Kneževo, Kozarska Dubica, Novi Grad, Krupa na Uni i Laktaši.

Na području Banjaluke, trenutno su evidentirani kvarovi na dalekovodima ka prigradskim naseljima Subotica i Bočac, koje bi ekipe "Elektrodistribucije" Banjaluka trebalo da saniraju za nekoliko časova, saopšteno je iz "Elektrokrajine".

Iz Republičke uprave Civilne zaštite poručili su da motre stanje i da su sa operativnim snagama na raspolaganju za eventualne asistencije i pomoć.

"Najbolji i najbrži način da angažujete ekipe Republičke uprave Civilne zaštite je besplatan poziv na broj 121", kažu oni.

Prijete lavine

Gorska služba spasavanja (GSS) Stanica Sarajevo nakon proglašenja crvenog meteoalarma i obilnih snježnih padavina upozorava posjetioce planina na mogućnost pokretanja snježnih lavina.

Ističu da bi planinari svoje kretanje trebalo da svedu na minimum i to isključivo obilježenim - markiranim planinarskim stazama, a skijašima i ljubiteljima zimskih sportova savjetuju da svoje aktivnosti upražnjavaju isključivo na uređenim skijaškim stazama.

Zbog snježnog nevremena, na planinskom prevoju Romanija na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog intenzivnih snježnih padavina,koje su zahvatile sve više predjele Republike Srpske, saobraćaj se odvija veoma otežano, jer na kolovozima ima ugaženog snijega.

Izvor: Agencije

 

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pale

05.03.2015 17:26

Da li ce biti odgadjanja nastave jer je stanje veoma teško?

ODGOVORITE
Name

seselj

05.03.2015 17:54

GDJE JE DODIK DA POMOGNE SVOJ NAROD A NE SAMO KAD JE GLASANJE TU JE.....

ODGOVORITE
Name

mmm

05.03.2015 18:18

Glupane,o cemu ti pricas...

Name

mrš

05.03.2015 18:38

E baš si tupan glupi, veličine XXXL

Name

Februar

05.03.2015 18:42

Otkud snjeg u februaru?

ODGOVORITE
Name

nn

05.03.2015 20:27

Ma nase sluzbe i u januaru iznenadi haha

Name

Dare

05.03.2015 21:58

Otkud tebi februar u martu? :D

Name

Crni

05.03.2015 20:57

Cuj februar ja mislio mart

ODGOVORITE
Name

Snsd

05.03.2015 21:21

Gdje je sad Dodik drekavac da čuva narod od snijega i poplava što nam šalju ovi iz federacija.Opet ugrožavaju opstanak RSa sa državnog nivoa.

ODGOVORITE
Name

nevjera

05.03.2015 22:56

Ali čekaj čovječe. Haj da je Dodik i lopov i sve najgore, ali kakve veze sad ovo ima s njim. Tačno mi dođe da glasam za njega iz sažaljenja kad vidim ovakve komentare ljudi.

Name

bob

05.03.2015 23:29

Bas vam zavidim na pravoj zimskoj idili kod mene jos ljeto 25 c

ODGOVORITE
Name

Srbijanac

06.03.2015 06:03

Cuj salju nam Snijeg iz Federacije pa fantazijama nikada kraja svuda je lose vrijeme cijeli Balkan.

ODGOVORITE