5 svakodnevnih predmeta koji su prljaviji od wc šolje

Ove površine imaju više bakterija od prosječne wc školjke, a vjerovatno ste danas dodirnuli bar jednu od njih. Više puta.

Zdravlje 05.03.2015 | 17:39
5 svakodnevnih predmeta koji su prljaviji od wc šolje

Daska za sječenje

Istraživanja pokazuju da se na prosječnoj daski za sječenje može pronaći i do dvjesto puta više fekalnih bakterija nego na wc školjki. Krivac: sirovo meso (većina fekalnih bakterija potiče iz unutrašnjih organa životinja). Mali žlijebovi koje nož stvara na dasci za sječenje prilikom rezanja mesa pravo su “skrovište” bakterija. Evo kako da očistite dasku: ako je u pitanju plastična, operite je deterdžentom i vodom, a nakon toga je potopite u rastvor od 3 litre vode i dvije kašičice varikine na par sati. Ako se radi o drvenoj, postupak je isti, samo u tri litre vode dodajte dvije kašike varikine i potopite na sat vremena. Isperite čistom vodom.

Pametni telefon ili tablet

Istraživanja pokazuju da se na njima mogu naći i stafilokoke! Nemojte ih koristiti u toaletu i svakodnevno ih čistite maramicama za dezinfekciju.

Tepih

Zanimljiva činjenica: bakterije se zadržavaju na mrtvim ćelijama kože (odnosno, one ih jedu). Imajući u vidu da tijelo prosječne osobe “odbaci” oko 1.5 miliona mrtvih ćelija u toku svakog sata, to vaše tepihe pretvara u trpezarijski sto. Skoro oko dvjesto hiljada bakterija može se naći na kvadratnom centimetru vašeg tepiha, uključujući E. colli, stafilokoke i salmonelu. Obzirom da vaš usisivač ne može pokupiti sve bakterije, bilo bi mudro da tepih dubinski perete svaka tri mjeseca.

Torba

Istraživanja pokazuju da je prosječna torba tri puta prljavija od wc školjke. Najviše bakterija se nalazi, logično, na ručkama, ali i stvari koje se nalaze u torbi su prljave, a najviše kreme za ruke i lice pa karmin i sjaj za usne. Torbu nemojte stavljati na pod i redovno perite unutrašnjost torbe, koja je u većini slučajeva platnena. Ručke prebrišite dezinfekcijskim maramicama, a tako možete čistiti i kožne i plastične torbe.

Slavina

Na ručkam slavine u kupatilu može se nalaziti i do 21 put više bakterija nego n wc školjki. Još gore, ručka slavine u kuhinji može imati i do 44 puta više bakterija od wc školjke. Svakodnevno ih čistite i dezinfikujte te nemojte preskakati čišćenje lavaboa ili sudopera.

Izvor: Minimagazin

Komentari / 0

Ostavite komentar