Ljenost opasnija nego što se misli

Muškarci i žene koji nisu bili u formi u svojim četrdesetim, imali su manje sivih ćelija u mozgu i pre šezdesete, otkrila je nova studija. Neki od njih su imali i slabije rezultate na testu mentalnih sposobnosti.

Zdravlje 05.03.2015 | 14:29
Ljenost opasnija nego što se misli

Autori pomenute studije ističu da održavanje forme u srednjim godinama može pomoći da se mozak podmladi.

„Mnogi ljudi ne razmišljaju o zdravlju mozga sve do poznih godina, a ova studija pruža nove dokaze da određena ponašanja i faktori rizika u srednjim godinama mogu imati posledice na starenje mozga u kasnijem dobu“, rekla je autorka studije Nikol Spartano sa Bostonskog univerziteta, prenosi Dejli mejl.

U studiji se pratila forma i zdravlje mozga 1.200 odraslih učesnika tokom 20 godina. Na početku studije su žene i muškarci koji su tad imali 41 godinu, testirani na spravi za trčanje.

Kad su navršili 60, podvrgnuti su snimanju mozga i testovima mentalnih sposobnosti. Oni kojima su otkucaji srca bili povišeni na traci za trčanje pre 20 godina, imali su manje sivih ćelija u mozgu s navršenih 60 godina života.

Oštećenje krvnih žila u mozgu može doprineti strukturalnim promenama i gubitku kognitivnih sposobnosti, zaključila je Spartanova. Dakle, loš krvni pritisak kao posledica nebrige o vlastitom telu u srednjim godinama, definitivno dolazi na naplatu u kasnijim godinama.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar