EL: A Zvezdi za ''rođus'' - prvak Evrope!

Svećice su oduvane, torta pojedena, sada je vreme za poklon...

Košarka 05.03.2015 | 11:40
EL: A Zvezdi za ''rođus'' - prvak Evrope!

Posle osam odigranih kola TOP 16 faze Evrolige košarkaši Crvene zvezde imaju samo jednu pobedu i gotovo da su izgubili sve šanse za prolaz u četvrtfinale elitnog takmičenja. Balon euforije koji je poleteo visoko posle prvoklasnih izdanja u grupnoj fazi pukao je i prizemljio čak i najveće optimiste, koje su sanjale nokaut fazu i bitku do poslednje kapi znoja za mesto među osam najboljih ekipa Starog kontinenta, iako takav ishod donekle nije ni bio realan. Ali, nije sve tako crno. Šest kola pre kraja, a pred veliki meč sa aktuelnim šampionom Evrope, Makabijem iz Tel Aviva (20.45, TV Sportklub 1), ekipa Dejana Radonjića nalazi se u situaciji koja bi mogla da donese profit u budućnosti.

Ako pogledamo širu sliku, crveno-beli sada više nemaju šta da izgube, pritisak koji je poput giljotine stajao iznad njihov glava potpuno je nestao i poslednjih šest kola igrači će moći da odigraju za svoju dušu, ime i što bolju promociju kluba čije boje brane. Tačnije, u duhu izraza koji se na Malom Kalemegdanu često koristi, da ovogodišnje evropsko školovanje odrade u miru i stečena znanja pretoče u rezultat na nekim drugim poljima. Pre svega misli se na učinak u Jadranskoj ligi, gde je primarni cilj plasman u finale, potom i potera za titulom.

Makabi u srpsku prestonicu dolazi sa ciljem da nastavi poteru za madridskim Realom i domogne se prve pozicije na tabeli, ali jasno je da neće imati nimalo lak posao.
"Crvena zvezda je ekipa protiv koje nije nimalo lako igrati, posebno na domaćem terenu, gde im navijači daju ogromnu energiju. U utakmicu Zvezda ulazi posle poraza u večitom derbiju i jasno je da će biti izuzetno motivisani i željni dokazivanja pred svojim navijačima, pošto su još u igri za četvrtfinale. Moraćemo da budemo izuzetno agresivni u odbrani, ali i da se pripremimo za njihovu fizičku dominantnost. Kao takvi vole mnogo igre s kontaktima i to je apsolutno logično. Zvezda ima mnogo igrača koji mogu da nam nanesu štetu, zato moramo da budemo naoštreni i fokusirani, sa željom da pobedimo", rekao je Gaj Gudes, trener Ponosa Izraela.

Crvena zvezda je drastičnom padu forme u poslednje vreme, što i sami igrači priznali. Kao posledica emotivnog pražnjenja posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća u Nišu, protiv najvećeg i najljućeg rivala u nedavnom dvoboju specijalisti za „prelamanje“ rezultata u trećoj deonici upravo su u tom periodu odigrali najslabije. Ima i do toga što susret praktično nije imao rezultatski značaj, ali poraz u derbiju uvek ostavi gorak ukus u ustima. Procenti šuta sa distance takođe nisu na strani crveno-belih u poslednje vreme, ali trener Radonjić smatra da je u pitanju sam trenutna kriza. Možda čak i zatišje pred buru...
"Makabi je definitivno ekipa koja ima kvalitet da postigne najviše ciljeve. Bili su bolji od nas u Tel Avivu, iako je bila tesna i neizvesna utakmica. Svi njihovi igrači biće spremni za utakmicu, mada su imali problema sa povredama u poslednje vreme. Svesni smo toga da imaju najviše ambicije i pokušaće da urade najbolje što mogu pred našim navijačima. Svesni smo toga da nam neće biti lako, ali daćemo sve od sebe. Makabi je veliki tim sa ogromnim iskustvom, aktuelni je šampion Evrope i nema sumnje da će utakmica biti teška za nas", napomenuo je Nikola Kalinić.

Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da će Zvezda u meč ući bez najboljeg defanzivca, Branka Lazića, dok je i dalje neizvesno da li će Nemanja Dangubić moći da pomogne saigračima u pohod na pokoravanje šampiona Starog kontinenta. Ali, baš kao što je već pomenuto, možda bi izostanak pritiska mogao da ubrizga neku novu injekciju hrabrosti, svežine i snage, koja će Beograđane pogurati ka ispunjenju sna o stavljanju tačke na crnu seriju i konačno dobiju jednog evropskog velikana.

Zvezda protiv Makabija nema pozitivan rezultat, već samo jednu pobedu, staru 13 godina, i čak sedam poraza u poslednjih 17 godina.

Da li je vreme da se to promeni? Možda, ali to zavisi samo od crveno-belih...

Komentari / 0

Ostavite komentar