Danas presuda Goranu Zupcu, direktoru SIPE

Sud BiH danas će izreći presudu direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Goranu Zupcu, optuženom za nesavjestan rad u službi.

Bosna i Hercegovina 05.03.2015 | 07:37
Danas presuda Goranu Zupcu, direktoru SIPE

Tokom iznošenjem završnih riječi 26. februara, odbrana je zatražila oslobađajuću presudu, a Tužilaštvo BiH da Zubac bude proglašen krivim, jer tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara prošle godine nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Zupčev branilac Dragiša Jokić smatra da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice da je njegov branjenik počinio nesavjestan rad u službi.

Jokić je u završnoj riječi naveo da svjedoci Tužilaštva BiH - tužioci Dubravko Čampara i Saša Sarajlić, te direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač nisu svjedočili o činjenicama, već su tumačili propise, što je u nadležnosti Suda.

"Taj dio iskaza svjedoka, kako i na koji način oni interpretiraju određene zakonske odredbe, potpuno je irelevantno za ovaj proces", rekao je Jokić.

On kaže da je u optužnici izneseno dosta netačnih i nedokazanih tvrdnji, navodeći, između ostalog, da Zubac do 15.00 časova nije znao da su demonstracije u toku i da se ne može govoriti o ignorisanju telefonskih poziva.

Prema njegovim riječima, predmet optužnice je neangažovanje Specijalne jedinice i pružanje pomoći Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a ne, kako se navodi u optužnici, to što Sipa nije imala saznanja o demonstracijama.

Jokić je dodao da je u optužnici nejasno da li su 7. februara bile nasilne demonstracije ili se radilo o krivičnom djelu terorizma, koji se pominje samo u jednom dijelu.

"Krivično djelo terorizam u ovaj predmet je pokušano da se uvede na `mala vrata` svjedočenjem Čampare, Lukača i Sarajlića. Jedino su ovi svjedoci u cijeloj Federaciji BiH za vrijeme protesta 7. februara to okarakterisali kao terorizam. To dovoljno govori o utemeljenosti ovog dijela optužnice", rekao je Jokić.

Tužilac Miroslav Marković rekao je da je optužnica utemeljena na osnovu materijalnih dokaza i iskaza stručnih lica i svjedoka, te ponovio izjave Lukača, Čampare i Sarajlića da su 7. februara izvršena sva obilježja krivičnog djela terorizam.

On kaže da je Sipa bila dužna da pruži podršku ostalim policijskim tijelima i da sarađuje sa Direkcijom na njihov zahtjev.

Sud BiH potvrdio je 16. juna prošle godine optužnicu protiv direktora Sipe u kojoj se navodi da je Zubac kao službeno lice u institucijama BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, nesavjesno postupio u vršenju dužnosti zbog čega je došlo do imovinske štete veće od 10.000 KM.

Tužilaštvo smatra da je Zubac počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, jer tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara prošle godine nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Tokom suđenja, koje je počelo 25. septembra, tužilac Miroslav Marković izveo je 27 svjedoka, većinom policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, vještaka građevinske struke i uložilo brojne materijalne dokaze.

Advokat Dragiša Jokić smatra da Tužilaštvo nema dokaza da je njegov branjenik počinio nesavjestan rad u službi.

On je, kao jedinog svjedoka odbrane, izveo pomoćnika direktora Sipe Anđelka Hrgića, koji je govorio o načinu rada i nadležnostima ove policijske agencije.

Hrgić je tada naveo da je u istrazi provedenoj nakon protesta Odjeljenje za unutrašnju kontrolu zaključilo da je Sipa postupila po zakonu.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

snouden

05.03.2015 07:57

Zasto tuzilac Markovic nije saslusao svjedoka pred tuzilastvom za sverc cigareta kada je donio naredbu da se protov Velislava Kovaca obustavlja krivicni postupak.Na osnovu cega kada iz svih spisa i dokumenata jasno proizilazi da je organizovani kriminal bio i dogodio se jer su kamioni oduzeti i nalaze se u carinskoj ispostavi Tomislavgrad. A cigarete koje su bile skrivene u neovlasteno prepravljenoj hladnjaci su vracene vlasniku .Koliko je para dobio tuzilac da sakrije prijetnje policajcu koji je to otkrioi prijavio policiskoj agenciji u kojoj je radio.U tom jeste skrivanje elemenata krivicnog djela.

ODGOVORITE
Name

joco

05.03.2015 11:37

Sta ocekivati od Suda koji jos nije zapoceo istragu protiv Atifa Dudakovica. Vidjecemo sta ce se desavati u slucaju sudije Miletic koja je uzela 1oo ooo mita. Da su Srbi, predmeti bi bili reseni po ubrzanoj proceduri.

Name

boban

05.03.2015 08:01

Treba mu dati novo radno mjesto gdje ne mora komunicirati sa ljudima. Pogledajte mu glave ko u Bajbage Banjalučanina..

ODGOVORITE
Name

Goran

05.03.2015 09:25

Sa pajtasem zajedno u zatvor.

Name

Sram da vas bude..

05.03.2015 08:59

Ipak, specijala SIPA-e je namijenjena za intervencije u vezi sa terorizmom, teškim kriminalom i u sličnim situacijama, a nikako da se obračunava sa osiromašenim i prevarenim građanima, da bije i mlati ovaj bijedni narod koji je samo želi bolji život, minimum dostojanstva i budućnosti za sebe i potomke.

ODGOVORITE
Name

SDA i Tužilaštvo BiH?

05.03.2015 09:23

Čovjek je bio savjestan i spriječio veće zlo, jer da je izveo specijalce SIPA-e da tuku narod, sa ovlastima "primjene mrtve sile", posljedice bi bilo mnogo teže. Zanimljivo ne podigoše niti jednu optužnicu za privredni kriminal zbog čega je narod protestovao, a hitno se obračunaše sa Zubcem?Da li je to dokaz da SDA kontroliše Tužilaštvo?

ODGOVORITE
Name

sa

05.03.2015 10:59

Oni su duzni da primjene adekvatnu silu u zavisnosti od situacije. Duznost im je da stite drzavne institucine kao i drzavne zvanicnike.

Name

007

05.03.2015 10:15

A šta da je izlaskom SIPE došlo do krvoprolića???

ODGOVORITE
Name

re boban

05.03.2015 10:58

Bobane sine opet si zaboravio uzeti terapiju.Zloba i zavist je teška i često neizlečiva bolest i traži redovno uzimanje terapije.Sačekaj preusdu pa će te iznenaditi.

ODGOVORITE
Name

dejan.bl-rs

05.03.2015 11:31

Obzirom da je on Srbin a da mu sudi Sud BiH odnosno Sud za Srbe , ocekujem dozivotni zatvor.

ODGOVORITE
Name

NK

05.03.2015 12:07

Murga nije običan drot, njegove metode su modernije

ODGOVORITE
Name

SAŠA

05.03.2015 12:26

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

zašto

05.03.2015 12:35

Zašto do sada nije pokrenut sudski postupak protiv lica koja su lišena slobode zbog navodno sumlje da su počinili krivično djelo terorizma? Zašto do sada nije pokrenut bilo kakav postupak radi utvrđivanja odgovornosti rukovodnih u MUP-u Kantoa Sarajevo (odgovorni za javni red i mir na javnim mjestima), FMUP-a BiH (odgovorni za zaštitu ustavnog poretka Federacije BiH i za zaštitu institucija Federacije BiH koje su u istom objektu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (direktno odgovorni za obezbjeđenje institucija BiH )?

ODGOVORITE