Razmotren Zakon o porezu na dohodak

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se predlaže rasterećenje privrednih subjekata, osnivača i vlasnika udjela privrednih društava na način da se oslobađa prihod od dividende i udjela od dobiti od oprezivanja poreza na dohodak.

Republika Srpska 04.03.2015 | 21:09
Razmotren Zakon o porezu na dohodak

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi da je cilj ovog Nacrta zakona privlačenje stranih investicija u Republiku Srpsku.

Tegeltija je istakao da će u javnoj raspravi o Nacrtu zakona, osim predstavnika resornog ministarstva, učestvovati privrednici i stručna javnost.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada smatra da je prije donošenja reformskih zakona u parlamentu Srpske trebalo da bude razmotrena situacija u privredi Srpske.

Tegeltija: Nema smanjnja plata ni penzija

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Srpskoj ne smanjuju plate ni penzije već doprinosi.

Tokom rasprave u parlamentu Srpske o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Tegeltija je rekao da su efekti promjena, koje je Vlada Srpske uvela početkom 2014. u privredi, takvi da poslodavci koji daju prosječnu platu od 600 KM u realnom sektoru na godišnjem nivou imaju uštedu od 200.000 KM.

Tegeltija je istakao da je Vlada Srpske opredijeljena da mijenja odnos između direktnih i indirektnih poreza, te napomenuo da su sve zemlje u okruženju i Evropi, koje su uvele sistem fiskalne konsolidacije, mijenjale odnose između direktnih i indirektnih poreza.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

Biće razmatrani i nacrti zakona o porezu na nepokretnosti, o porezu na dobit, o odgođenom plaćanju poreskog duga, o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o računovodstvu i reviziji Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar