Provjerite da li pravite ove greške dok perete zube

Četkica, pasta za zube i par minuta vremena. Iako se čini da je samo to dovoljno kako bi se rešili lošeg zadaha i zubnog kamenca i osigurali dentalno zdravlje, pogrešili ste.

Zdravlje 04.03.2015 | 20:57
Provjerite da li pravite ove greške dok perete zube

Ove najčešće greške smanjuju efekat dentalne zaštite, a mogu i da ugroze zdravlje zuba.

1. VREME PRANJA ZUBA - Prema nekim istraživanjima, većina ljudi ne pere zube dovoljno dugo, a stomatolozi savetuju da bi ova radnja trebalo da traje najmanje dva minuta. Zbog toga bi najbolje bilo da u svom kupatilu imate mali sat na kome ćete meriti vreme.

2. NE GLEDATE ŠTA RADITE - Ukoliko još niste razvili naviku da se gledate u ogledalo dok perete zube, potrudite se da to što pre ispravite. Ukoliko se bavite drugim stvarima i ne obraćate pažnju na samo mesta koja čistite četkicom, može se dogoditi da ne očistite dentalni plak zbog kog najčešće dolazi do gingivitisa.

3. TEHNIKA - Zube ne bi trebalo trljati četkicom suviše grubo, jer takav način čišćenja ne prija desnima, a možete i oštetiti gleđ. Ukoliko koristite električnu četkicu, potrudite se da svakom zubu posvetite pažnju, ali bez pritiskanja.
Četkicu držite pod uglom od 45 stepeni, čistite površinu zuba praveći male kružne pokrete.

4. KORISTITE POGREŠNU ČETKICU - Pobrinite se da kupite mekšu četkicu, ali električna četkica je takođe dobro rešenje. Koliko god delovalo zastrašujuće, četkice su pune bacila i zbog toga bi je trebalo menjati na svaka tri meseca.
Nakon svakog pranja zuba, držite nekoliko sekundi četkicu pod mlazom vruće vode.

5. NE ISPIRATE ZUBE NAKON PRANJA - Koliko god efektno bilo pranje zuba i čišćenje koncem, nikada nećete sasvim očistiti usnu duplju. Ipak, najbolje bi bilo da svakog dana nakon dentalnog rituala koristite tečnost za ispiranje usta, kako bi sačuvali zubnu gleđ.

Izvor: Blic Žena

Komentari / 0

Ostavite komentar