Zapadni Balkan u fokusu

Visoki funkcioneri Evropske unije najavili su da EU počinje s temeljnim preispitivanjem dosadašnje politike prema svojim susjedima na istoku i jugu, ali da se ove promjene neće odraziti na zemlje zapadnog Balkana koje teže članstvu u EU.

Svijet 04.03.2015 | 19:29
Zapadni Balkan u fokusu

"Zapadni Balkan ostaje u fokusu naše spoljne politike", istakla je Federika Mogerini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Johanesom Hanom, komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Ona je podsjetila da je od stupanja na dužnost dva puta posjetila BiH i da je nedavno obnovljen dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Han je naveo da EU veoma pažljivo prati političku krizu u Makedoniji i da su evropske institucije spremne da pomognu da se ona riješi u skladu sa demokratskim principima i vladavinom prava.

Prema riječima Mogerinijeve, došlo je do drastičnih promjena u istočnom i južnom komšiluku EU i stoga je potrebna nova politika koja će to uvažiti.

Mogerinijeva i Han su juče poručili da će odmah početi konsultacije sa zemljama u okruženju EU, ali i unutar evropskih institucija, kako bi formulisali nove principe politike, koji nisu mijenjani od "arapskog proljeća" 2011. godine.

"Prije svega želimo da čujemo šta naši partneri imaju da nam kažu, a zatim će uslijediti otvorena diskusija", rekla je Mogerinijeva, najavljujući da će o novoj politici biti riječi i na neformalnom sastanku šefova EU u Rigi, koji je planiran za predstojeći vikend.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, ona je kazala kako je EU spremna na dijalog i saradnju s Rusijom, ali da će nastaviti da traži puno poštovanje međunarodnog prava.

Prilikom februarske posjete BiH, Mogerinijeva je istakla kako je BiH u vrhu prioriteta EU, a da će u martu dati preporuku Savjetu ministara inostranih poslova EU da odobri BiH stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Nezavisnen novine

Komentari / 0

Ostavite komentar