Koliko je liza potrebno da se oliže lizalica?

Tim američkih naučnika pokušao je da sazna koliko je liza potrebno da bi se olizala lizalica.

Zanimljivosti 04.03.2015 | 15:11
Koliko je liza potrebno da se oliže lizalica?

Većina nikada ne stigne da do kraja oliže svoju lizalicu, već krene da je gricka nakon samo nekoliko liza. Znak nestrpljenja? Verovatno jeste, ali sasvim opravdan ako se uzme broj liza koji je potreban da bi ova mala poslastica nestala sa štapića, smatraju istraživači sa Njujorškog Univerziteta.

Oni su posmatrali kako se lizalice tope u kontaktu sa tekućom vodom, a rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu Journal of fluid mechanics.

Tokom testova, koristili su lizalice različitih oblika i veličina koje su potapali pod jednak mlaz vode, dok je ceo postupak sniman kamerama.

Bilo da su okruglog, spljoštenog ili cilindričnog oblika, sve lizalice bi se istopile na isti način.

Naime, istraživači su ustanovili da je potrebno oko 1.000 liza da bi se apsorbovao jedan centimetar slatkiša. S ozbirom da lizalica u proseku ima 2,5 centimentra u prečniku, zaključili su da je treba liznuti 2.500 puta da bi se potpuno istopila.

Šalu na stranu, naučnici tvrde da bi ova tehnika merenja mogla da bude od koristi u hemijskoj i farmaceutskoj industriji za procenu rastvorljivosti supstanci ili u proučavanju erozije stena pod uticajem morske vode.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar