Rasprava o setu reformskih zakona

Narodna skupština Republike Srpske razmatra danas na sedmoj posebnoj sjednici set reformskih zakona, od čega jedan prijedlog zakona po hitnom postupku, te 13 nacrta zakona.

Republika Srpska 04.03.2015 | 07:42
Rasprava o setu reformskih zakona

20:02 Zaključena je tačka 2. Sedme posjebne sjednce Narodne skupštine Republike Srpske. Nastavak je sutra u 10 sati.

19:40 Poslanicima se na redovnoj raspravgi obratio poslanik Dragan Čavić koji je rekao da je od suštinske važnosti mehanizam koordinacije koji bi omogučio da se cijeli paket ferormi sprovede.

19.20 Najavljena desetominutna pauza.

19:03 Poslanicima se obratio predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada koji je rekao da se u krizu išlo trčeči, a iz krize velikim korakom, a to ne može tako. 30% se mora smanjiti javna potrošnja u korist privrede. Naglasio je da se ne štiti domaća proizvodnja.

18:58 U toku je izlaganje Izvještaja o razmatranju Nacrtu zakona o izmjenam i dopunama zakona o porezu na dohodak.

18:35 Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija kaže da su za vrijeme njegovog mandata penzije povećane za 10 procenata. Dodaje da je isplata plata zakonska obaveza i da Fond PIO neće ostati bez sredstava.

18:12 Poslanik Davor Šešić kaže da narod mora uvidjeti štetne posljedice Vlade koja traje devet godina u kontinuitetu.

17:50 Poslanik Milan Kovač istakao je da Zakonu nedostaje Zakon o igrama na sreću zbog velikog broja kladionica, naglasivši da ono što Vlada predlaže nije dovoljno i da se temeljni zakoni moraju reformisati.

17:46 Poslanik Ilija Stevančevič je rekao da je su ferofme neprihvatljive za penzionere sa najmanjim primanjima u regionu i da je gnijev penzionera dostigao tačku ključanja. Stevančevič je rekao da zahtjeva Posebna sjednica Narodne Skupštine na kojoj bi se razmatrali problemi populacije penzionera.

17:30 Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da će predviđena osnovica doprinosa za male uslužne zanatske radnje predstavljati značajno opterećenje tim subjektima.

17:15 Nastavljeno je skupštinsko zasjedanje. U toku je rasprava o Nacrtu zakona o izmjenam i dopunama zakona doprinosima. Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima predviđeno je smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

15:08 Trenutno je pauza u skupštinskim zasjedanju. Nastavak sjednice zakazan je za 17 časova.

14:55 Dušica Savić iz SNSD-a rekla je da je današnja skupštinska rasprava tek prva u nizu o ovom Zakonu i da će svoje mišljenje o njemu moći iznjeti i poslovne zajednice i ljudi od struke te da se zbog toga još ne znam kako će on izgledati u konačnici.

14:35 Vukota Govedarica zapitao se pred poslanicima u Skupštini da li su predstavnici penzinera, politički pritisnuti, prodati ili "dementne pojave u društvu", pa su jutros u pola devet bili apsolutno protiv Zakona o doprinosima, a sat dva kasnije ga podržali.

14:24 Šef kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da bez obzira kako okarakterisali opozicioni poslanici Zakon, on predstavlja šansu za rasterećenje privrede Srpske, ali i manje novca za fondove, najviše za Fond zdravstvenog osiguranja čiji će dprinosi biti umanjeni prema njenoj procjeni za oko 4 miliona. 

14:10 O Zakonu o doprinosima se raspravlja već peti put i rezultata do sada nije bilo, tvrdi Vukota Govedarica iz SDS-a, dok je Branislav Borenović zatražio od Vlade da ponudi konkretne analize na osnovu kojih su poslanici iz pozicije ubjeđeni u uspješnost Zakona.

13:48 Replicirajući na Maksimovićevo izlaganje ministar Tegeltija je rekao da ta inicijativa nije prošla jer Vlada Federacije ne želi da poveća doprinose u zdravstvu nego u željezničkom saobraćaju.

13:42 Poslanik SDS-a doktor Zlatko Maksimović, podsjetio je na ogromne dugove zdravstva i nedostatak sredstava kojim bi se ti dugovi nadomjestili i napomenuo poslanicima da je Slobodan Stanić još prije dvije godine predložio povećanje akciza na duvan i alkohol kako bi se povećala sredstva za zdravstvo, ali to nije usvojeno.

13:25 "Nije riječ o reformskim zakonima nego o ispravljanju grešaka iz prethodnog perioda", rekao je poslanik NDP-a, Dragan Čavić.

13:18 Zakon je "politikanski", jer zavisi od zakona na nivou BiH i time se šalje loša poruku potencijalnim investitiroima zbog česte promjene poreske politike, kazao je poslanik Miroslav Brčkalo iz PDP-a. Dodao je da je ovom Zakonu je morala prethoditi ozbiljnija reforma kompletnog sistema.

13:06 Vanja Bajić, poslanik SNSD-a rekao je da će Vlada novim mjerama i izdvajanjem za fondove doboti 53 miliona KM i da će ta sredstva uložiti u privredu. 

12:55 Skupštinski odbori podnose izvještaje o predloženom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima. 

12:38 Obrazlažući Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da je cilj poreskih reformi između ostalog podsticaji i zapošljavanje i smanjenje sive ekonomije.

12:30 Nastavljeno je skupštinsko zasjedanje i usvojen je dnevni red sjednice. Na samom početku raspravlja se o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima. 

11:45 Na zahtjev poslanika PDP-a u Skupštini je trenutno desetominutna pauza. 

11:30 Upravo je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i trenutno se vodi rasprava o utvrđivanju dnevnog reda.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama, koji će biti razmatran po hitnom postupku, uvodi se oslobađanje od obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih sistema samostalnim preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prevoza kao mali preduzetnici.

Ovaj Prijedlog zakona obuhvata i poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te poljoprivredna gazdinstva koja poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao mali preduzetnici.

Nacrt zakona o porezu na dobit treba da obezbijedi efikasniju i potpunu primjenu zakona s ciljem unapređivanja stanja u oblasti poreza, što podrazumijeva rast finansijske discipline i kontinuitet prihoda po osnovu poreza.

Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti predlaže utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice 0,25 odsto, utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe 0,20 odsto.

Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga predviđa odgađanje plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza ima za cilj poboljšanje likvidnosti ekonomskog sistema, transparentnost u poslovanju, uz eleminisanje mogućih izazova kod naplate potraživanja.

Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju predviđa deregulaciju i liberalizaciju cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila s ciljem očuvanja stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja sektora osiguranja.

Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima predviđeno je smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa uvažavanje inicijativa za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, novih zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalne samouprave.

Na sjednici Narodne skupštine u Banjaluci biće razmatrani i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, o računovodstvu i reviziji.

Biće razmatrani nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske, o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, te o advokaturi.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

aco

04.03.2015 06:47

Odgadjati poreski dug? Pa za godinu dana on napravi poso i ode...

ODGOVORITE
Name

cane

04.03.2015 06:57

Ako u se u zdravstvu bude radilo 48 sati sedmično hoće li svi onda zaposleni u RS raditi 6 dana u sedmici za istu platu?

ODGOVORITE
Name

[email protected]

04.03.2015 06:59

Hoce li onda svi u RS raditi 48 sati sedmično kao u zdravstvu odnosno hoće li se mijenjati krovni zakon o radu?

ODGOVORITE
Name

Set

04.03.2015 07:40

Set reformskih zakona = povećanje direktnih poreza.

ODGOVORITE
Name

Bijeljanac

04.03.2015 07:54

Narod mi nije jasan, zašto trpi ovu pljačku kroz poreze i doprinose?! Zašto narod ne pita vlast, po svim nivoima koje su rezultate postigli po pitanju blagostanja u državi.... Evo rezultata: Javni dug RS-a 7 milijardi konvertibilnih maraka, od toga 5 milijardi je vanjski dug, a 2 milijarde je unutrašnji dug. (Izvor Centralna banka BiH) Prosječna plata u RS-u je oko 700 KM, plate ministara i poslanika od 3500-5000 KM bez komisija i namještanja...(Izvor Statistika) Funkcioneri stranaka SNSD-a uzimaju po 20 000 KM za zaposlenje u Rudniku i termoelektrani Ugljevik, u Vodama RS-e po 10 000 KM...(Izvor narod koji je dao novac za zaposlenje) Izvršna vlast se od decembra 2014 do danas zadužila već preko 200 miliona maraka da pokrije budžetski deficit kroz emisiju trezorskih zapisa... (izvor Banjalučka berza) itd... Pošto ne mogu više da se javno zadužuju sada su opet smislili mehanizam kako od sirotinje opet da uzimaju... Ipak mislim, NAROD JE PROBLEM !!!

ODGOVORITE
Name

dnevnica

04.03.2015 08:48

lako oni opet uzimaju dnevnice,kad su bili izbori ,bile su drukcije price,jesmo fino zivjeli za izbore 1 dan,A sad njihovih doslo 364 dana.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

04.03.2015 09:16

Udri Zeljka ko ....narod!!Ovi sto su glasali za ovo nek sute i trpe......ne daj plate,penzije,nista i dalje ce biti isto,ovo je kolektivna nebuloza.

ODGOVORITE
Name

socijalista

04.03.2015 09:27

Ovim promjnama potapaju. APIF.

ODGOVORITE
Name

Saša D.

04.03.2015 09:32

Neradnici i neznalice sa redovnim i visokim dnevnicama. Ljudski šljam koji se kao trudi da običan narod stekne utisak kako oni rade, brane Srpsku.Licemjeri koji pored velikih primanja rade još nekoliko poslova dok narod jedva sastavlja kraj sa krajem. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

04.03.2015 09:50

Koja je ovo bahatost,koliko kasni pocetak,a uredno ce dobiti platu!!!Da vidim da neko kasni na posao i da ne snosi kaznu??Jel ovo posteno prema svima nama??Hrvatski sabor pocinje sa radom TACNO u 9.30 i nema kasnjenja,mogu li ovi nasi ikad biti makar tacni ili je i to previse za njih??

ODGOVORITE
Name

xxl

04.03.2015 10:13

1.sve budzetske korisnike koji imaju primanja manja od 1000 KM odpiliti 2.sve sto su narodne mase stavile na banku neisplatiti 3.zaradjene plate ko zatrazi strogo kaznjavati 4.javne kuhinje po hitnom postupku pozatvarati 5 sve bolnice privatizovati 6.ukinuti esencijalnu listu nek sve placaju ako n emogu nek pomru ko ih ..be 7.sve obrazovne ustanove privatizovati 8. televiziju u julu ukinuti bespotreban trosak narod i onako ne treba nista da zna 9.sve dobrostojece privatne firme zaplijeniti i do gola opljackati 10. na svim putevima pa i makadamskim putarinu naplacivati ne po vozilu nego po glavi 11.ko porez na zemlju ne bude u mogucnosti da placa istu oduzeti 12. granicne prijelaze prema EU blokirati i zazidati . Proglasiti kraljevinu srpsku i parlament raspustiti. ROBLJE

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

04.03.2015 10:25

NAROD JE SA SVE OVO KRIV . ONI ZLOUPTREBLJAVAJU NAROD U NJIHOVIM MUTNIM VODAMA.SVAKI DAN NAS BONBARDUJU,ISTIM PRICAMA,KAKO SU ONI SACUVALI I BRANE RS. OVAJ NAROD TREBA DA SE BRANI OD OVE VLASTI.A,NE DA PODRZAVA NJIHOVE REFORME.NE ZNAM ZASTO U HERCEGOVINI NAROD OVO SVE TRPI . OVO JE DOSLO DNO,DNA ....

ODGOVORITE
Name

hercegovina

04.03.2015 10:50

Imali ko da pokrene rusenje vlasti zivjeti se ne moze vise, zato smo glasali za szp.

ODGOVORITE
Name

xxx

04.03.2015 11:01

Mogu uvesit porez i na vazduh narod ce da suti jer vlada se odmah uhvati kako je srpska ugrozena i kako je oni brane a narod ne zna da oni brane sebe od hapsenja za sav lopovluk koji su napravili svom narodu.

ODGOVORITE
Name

diobili

04.03.2015 12:27

Šta trazili to i dobili. Deri baja, deri samo,ne treba nam,i nismo za boljega

ODGOVORITE
Name

Mira

04.03.2015 12:53

Sta ste od njih ocekivali,vuk mijenja dlaku ali cud nikada, jos gore nama treba, trazili ste gledajte.Mozda kada dodje do toga da nam kozu pocnu derati, pocece da boli, pa ce i glava poceti da radi, do tada samo naprijed, uzmite glupom narodu sve.

ODGOVORITE
Name

pale

04.03.2015 13:08

Neka neka.... glasali ste,sad gledajte

ODGOVORITE
Name

Vuki BL

04.03.2015 13:22

Gleda li iko Skupstinu? A ja gospoje one iz DNS-a,pa zena ne zna progovoriti i takva mjesecno uzme 5000KM??? Prosvjetni radnik mora pola godine uciti djecu za te pare...O drzavo j..m te!

ODGOVORITE
Name

Bogati poslanik Viskovic!?

04.03.2015 14:09

Poslanik Viskovic rece "Ovo 1.5% nije nista za moje preduzece koje ce ustedjeti nekih 200 000 KM...sta je to u odnosu na promet moje firme od 70 miliona KM" Ljudi moji,ovaj poslanik je jaci nego pola budzeta Banjaluke,jedan Bijeljine ili Prijedora!? Gdje mi to zivimo?

ODGOVORITE
Name

PETAR

04.03.2015 14:41

MILI MOJ PRESJEDNICE SAMO UDRI PO BIJEDI I NEBRINI ZA NAS IDE PROLJECE JESCEMO KOPRIVA I JAGOCEVINE A TI SKUPLJAJ KRAJISNIKA I OSTALE MATORE POLITICARE KOJI SU NAS KRALI 25 GODINA I STAVI IH NA BUDZET SVE CE NAROD PLATITI MISLE LI TI LJUDI U PENZIJU A DA OSTAVE MJESTO MLADIMA DA NESTO RADE DOSTA NAM JE VISE STEVANCEVICA RAKULJA KUZMANOVICA KRAJISNIKA I TE STARE BAGRE KOJE SAMO SMRT MOZE ODVOJITI OD FOTELJE

ODGOVORITE
Name

makibl

04.03.2015 18:20

Gospoja premjer kaze -"Novi impulsi"..hmmm

ODGOVORITE
Name

stidi se

04.03.2015 18:30

Pa, Stavančeviću, znaš onu narodnu, "J*****j se kasno kajati." Rastrgaće te penzioneri.

ODGOVORITE
Name

maslina

04.03.2015 18:32

Dušica Savić iz SNSDa ne zna da se ne kaže "konačnica" nego "završnica".

ODGOVORITE
Name

radnik

04.03.2015 18:34

Svi ovi u skupštini i svi njihovi zakoni vrijede koliko i lanjski snijeg.

ODGOVORITE