Otrovne mandarine i špinat stigli u Srbiju

Da su stručnjaci koji tvrde da bi trebalo svi da zasadimo sopstvene bašte u pravu, dokazuje podatak da su samo za šest meseci prošle godine u 29 uzoraka voća i povrća iz uvoza i iz zemlje otkrivene nedozvoljene količine pesticida.

Srbija 04.03.2015 | 07:31
Otrovne mandarine i špinat stigli u Srbiju

Limun, pomorandža i mandarina od voća i spanać od povrća bili su najotrovniji, ali su štetne hemikalije u nedozvoljenoj količini otkrivene i u grožđu, šljivama, pasulju...

Provera 400 supstanci

- U periodu od 3. juna do 31. decembra 2014. u okviru monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja u domaćoj proizvodnji i na graničnim prelazima uzeto je 935 uzoraka hrane biljnog porekla. Od ukupno broja uzoraka iz domaće proizvodnje, kod sedam su nađene rezidue sredstava za zaštitu bilja iznad maksimalno dozvoljenih granica - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju da je granična fitosanitarna inspekcija od 438 uzoraka voća i povrća iz inostranstva otkrila 16 pošiljaka južnog voća iz Turske i šest pošiljaka voća i povrća iz drugih zemalja s nedozvoljenom količinom pesticida.

- Kod utvrđenih nepravilnosti doneta su rešenja o zabrani prometa i njihovom uništavanju - ističu u ministarstvu i dodaju da se laboratorijske analize rade na preko 400 aktivnih supstanci.

Sumnjiv limun

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije, kaže da je problematično to što inspekcije kontrolišu samo slučajne uzorke.

- Jedemo hranu koja sadrži dosta pesticida. Ne znamo šta pored tih kontrolisanih gajbica može da se provuče. Pre nekoliko meseci imali smo situaciju kada su nas zbog drastičnog pada cene limuna potrošači zvali jer su sumnjali da mu je kora puna pesticida. Inspekcija je rekla da je to u dozvoljenim količinama, što je simptomatično jer je u okruženju svuda limun bio otrovan - kaže Vida.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar