Hranila vrane, a one joj uzvratile poklonima !

Devojčice se obično druže i poklanjaju razne drangulije svojim vršnjakinjama, ali osmogodišnju Gebi obasipaju poklonima neobične prijateljice – vrane.

Zanimljivosti 03.03.2015 | 19:10
Hranila vrane, a one joj uzvratile  poklonima !

Gebi Men iz Sijetla, svaki dan kikirikijem hrani vrane koje posećuju njeno dvorište i za uzvrat od njih dobija razne neobične poklone.

Devojčica ima kolekciju od oko 70 sjajnih perli, dugmića, komadića metala, „Lego“ kocki, minđuša, plastike raznih boja, pa čak i deo privezka na kom piše Best (najbolji), verovatno deo metalnog srca na čijem drugom delu se nalazi reč Friend (prijatelj). A među najvrednijim poklonima je privezak u obliku srca, biserne boje.

Gebi sve darove čuva u posebnim posudicama, rangirane po omiljenosti: „One mi pokazuju koliko me vole. Donose razne posebne stvarčice na koje naiđu. Znamo da je od njih jer ih najčešće ostavljaju na hranilici za ptice“, izjavila je za Bi-Bi-Si.

Njeno neobično druženje sa vranama počelo je još 2011. godine, kada je devojčica imala četiri godine i slučajno ispustila svoju užinu.

Jato vrana je ubrzo sletelo u njihovo dvorište kako bi pokljuckalo ostatke hrane koji su se našli na zemlji. Od tog dana Gebi ih svakodnevno hrani, a vrane su počele redovno da je čekaju u dvorištu.

Devojčica i njena mama im ostavljaju hranu i vodu u hranilici za ptice.

Vrane su poznate kao veoma inteligentna stvorenja, sposobna da rešavaju složene zadatke i probleme da bi obezbedile sebi hranu.

Eksperti kažu da nije ni malo neobično da stvore jaku vezu sa ljudima koji ih hrane, ali i da zapamte one koji im predstavljaju pretnju.

Recimo, pamtiće nedeljama pa čak i godinama osobu koja ih je gađala kamenom ili onu koja je pokušala da im pomogne.

Lisa, Gebina majka, kaže da im ove pametne ptice s vremena na vreme pomognu. Navodi kako je jednom izašla u dvorište da nešto fotografiše, kada je ispustila poklopac objektiva u travu i kasnije zaboravila da ga pokupi.

„Posle nekog vremena izašla sam da potražim poklopac i pronašla ga na ivici kade za ptice. Na video-snimku nadzornih kamera videla sam vranu koja je podigla poklopac i ostavila ga tamo. To je bilo prilično impresivno“, objasnila je Lisa.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Secam se

07.03.2015 18:07

Moj otac je,po povratku s posla,hranu koju nije pojeo na poslu,delio s vrapcima.Vremenom se "proculo" i tacno oko pola cetiri, jato vrabaca je "visilo" u krosnjama vocki u nasem dvoristu, cekajuci moga oca da dodje kuci.U trenutku kad bi otac prelazio most udaljen par stotina metara od kuce nastala bi tolika radost,graja vrabaca,nagovestavajuci njegov dolazak.Ova prica o vranama me je vratila u rano detinjstvo,prelep osecaj.

ODGOVORITE