Borba sa klizištima za spas domova

Od juče traje borba sa klizištima u Brčkom, tačnije, na prostoru prigradskog naselja Brezik gdje je direktno ugroženo sedam, a posredno 20-ak kuća.

Bosna i Hercegovina 03.03.2015 | 19:10
Borba sa klizištima za spas domova

Noćas je preusmjeren potok Blizna čija desna obala klizi, a danas su nastavljeni radovi na jednom od najkritičnijih mjesta.

Nakon radova na izgradnji tkz. „bajpasa“ koji je prokopan noćas oko ponoći, voda potoka Blizna u Donjem Breziku maknuta je od kuća Anice Roćnić i Ramiza Šeleševića koji je prije dva dana iselio kod komšija.

Klizište je privremeno neaktivno, a uz opravdan strah ovih najugroženijih porodica, budi se i nada da će kuće ipak biti sačuvane.

Potok Blizna od noćas teče kroz dio novog korita, a radovi na ovoj vrlo zahtjevnoj lokaciji i danas su nastavljeni.

U Breziku je direktno ugroženo još pet kuća, a najkritičnije je kod 85-godišnje starice Pelke Davidović gdje se zemlja, kaže, i noćas obrušavala.

Ishod ove bitke s prirodom, a zašto ne kazati i ljudskim nemarom i dugogodišnjom nebrigom vlasti je neizvjestan.

Brčko klizi niz više od stotinu klizišta u ozbiljnu krizu koju je dugoročno moguće prevazići, saglasni su u Vladi, samo hitnim angažovanjem nauke i na osnovu detaljne mape kritičnih lokacija strogom kontrolom gradnje u skladu s prostornim planom jer ugroženi objekti, uvjerili smo se i u Breziku, imaju uredne lokacijske i građevinske dozvole.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar