Ko je "založio" trebinjski stadion?

Okružni privredni sud u Trebinju odgodio je ročište između “Bobar banke” i Fudbalskog kluba „Leotar“, sa jedne, i Grada Trebinja, sa druge strane za 25. mart. Tada bi se trebalo znati da li je Leotar, odnosno bivši predsjenik Luka Petrović, ima pravo založiti stadion “Police” u “Bobar banci”, vrijedan oko 4 miliona maraka, za kredit od 370 hiljada.

Republika Srpska 03.03.2015 | 18:46
Ko je "založio" trebinjski stadion?

Ročište u Okružnom privrednom sudu je odgođeno zbog toga što je Fudbalskom klubu „Leotaru“ tek danas dostavljena tužba po kojoj je trebao da se izjasni. Naime, trebinjski Okružni sud ranio je donio odluku da stadion nije mogao da se založi jer je vlasništvo grada Trebinja, a ne Leotara, što Viši sud u Banjaluci nije uvažio i ponovo vratio na nižu instance. Pomoćnik prvaobranica Republike Srpske I dalje tvrdi da je stadion državna svojina, dok advokat Leotara to negira, a predstavnik Bobar banke nije želio da se izjašnjava.

„Po našam mišljenju ne može. Pošto se radi o državnoj svojini nije bilo, po našem mišljenju, osnova da se ni zaključi notarski ugovor, a kamoli da se zasniva hipoteka na tim nekretninama koje su u svojini Republike Srpske, odnosno grada Trebinja. Vrlo interesantno je što u ovom predmetu notar, prilikom ovjere ovog ugovora, upozorio strane, a ugovorene strane su bile „Bobar banka“ i FK Leotar da FK Leotar nema svojinu na nekretninama, da se radi o držvanoj svojini“, kaže pomoćnik pravobranioca RS Radinko Savić.

„Kao što vidite spor se vodi od 2013. godine kada je bilo prethodno rukovodstvo Fudbalskog kluba. Danas je tek dostavljena tužba na odgovor, pa je ročište odloženo iz procesnih razloga. Ne bih da prejudiciram bilo šta u konkretnom predmetu, ali ostavljen je rok od 15 dana da se da odgovor na tužbu. Tek kada se da odgovor na tužbu od strane FK „Leotar“, možemo da raspravljamo o bilo čemu, mada smatram da je stadion Leotara vlasništvo fudbalkog kluba kao pravnog lica, kaže advokat FK „Leotar“ Zoran Tomović.

Za gradonačelnika Trebinje Slavka Vučurevića nema dileme ko je vlasnik stadiona, ali mu nije jasno kako niko ne pokreće pitanje na koji način je bivši predsjednik Uprave Leotara, narodni poslanik Luka Petrović, mogao založiti u Bobar banci nešto što vrijede blizu 4 miliona marak za 370 hiljada.

„Ja pozivam Upravu FK Leotar da u skladu sa skupštinskom odlukom kada smo imali tematsku sjednicu da razotkriju šta su radili Luka Petrović, današnji poslanik u Naroodnoj skupštini i potpisnik krimlanog akta o stavljanju hipoteke na stadion FK „Leotar“ i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i njegov prethodnik u FK Leotar predsjednik Izvršnog odbora GO SNSD-a, Vladislav Vladičić. To su dvije ključne figure koje su FK „Leotar“ ostavile sa dubiozom od 2 miliona maraka i potpisao Petrović hipoteku na stadion. Prema tome Uprava FK „Leotar“ bi trebala da se pozabavi tom temom i da tu dvojicu gospode upita gdje je novac i ko će vratiti novac koji su oni podigli“, kaže Vučurević.

Na drugoj strani, novo rukovodstvu Leotara od republičke Geodetske uprave očekuju da donese odluku u njihovu korist jer bi time, kako kažu zaštitli opstanak kluba i spriječili njegovo gašanje, a što se tiče samog kredita tu za njih nema ništa sporno.

„Od kada su počele banke da rade da se uzimaju krediti svaki put je uziman kredit sa zalogom hipoteke fudbalskog stadiona. Znači, nije ovo nikakva novost što se desila 2011 godine, to se već radi od prvog kredita“, kaže potpredsjednik Leotara Milan Tomanović.

Bilo kako bilo, poslije novog ročišta koje je zakazano za 25. mart trebalo biti sve mogo jasnije.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Navijac

03.03.2015 18:07

Stadion je gradski, a oni koji su potpisivali papire trebaju odgovarati za otimacinu drzavne imovine. Treba doci i do imena onoga koji je taj stadion namjeravao otkupiti od banke po male pare, jer mislim da je upravo taj i organizator ove zavjere.

ODGOVORITE
Name

tb

03.03.2015 18:49

Navijač- slažem se 100 % .

ODGOVORITE
Name

grga

03.03.2015 20:05

UZELI SU PARE I POTROSILI ,A SAD KAD TREBA VRACATI NIJE NAS BRIGA A BOBAR DUGUJE STEDISAMA MILIONE ; NECE BITI DA MOZE I JARE I PARE !!!

ODGOVORITE
Name

Radnik BB

03.03.2015 22:05

Mi nismo nikad blokirali .....ovi sad blokiraju...i nas su blokirali.

Name

STEDISA

03.03.2015 20:32

KAD NEDATE STADION ONDA VI VRATITE MILIONE STEDISAMA BOBAR BANKE ?

ODGOVORITE
Name

Navijac

03.03.2015 21:18

Zao mi je stedisa, ali stadion nije vlasnistvo onih koji su pare uzeli i potrosili, nego pripada Trebinju. Banka je duzna da plasira kredit po zakonu. Nacin na koji je zalozen stadion je mimo svih zakona. I posebno je sto stadion ne pripada onom koji ga je zalozio. Kad bi tako moglo, onda bih i ja rado zalozio pedsjednicki vocnjak za kakvog ocuvanog passata. Sto se tice bancinog duga prema stedisama, to se regulise preko suda i drzave koja je banci dozvolila da posluje sa tolikim rizikom i potone.

ODGOVORITE
Name

NEMA

03.03.2015 21:44

MILOSTI NI PREMA KOME SVE STO JE DATO POD HIPOTEKU MORA SE PRODATI PO CIJENI KOJA SE MOZE POSTICI , STEDISE SE MORAJU NAMIRITI A ONAJ KO JE ZALOZIJO TUDJU IMOVINU NEK SAM PLATI I IDE U ZATVOR !!

ODGOVORITE
Name

Navijac

03.03.2015 22:32

Stedise moraju dobiti svoje pare, slazem se. Ipak se ovdje radi o nekretnini koja ne pripada onima koji su kredit digli. Najpravednije je da se krivcima oduzme imovina koja ce stetu nadomjestiti, a ostalo da plati drzava koja je stajala iza banke. Stadion vrijedi puno vise nego sam dug, zato mislim da se ovdje radi o namjestaljci da se neko dokopa stadiona. Bobar banka nije pala samo na ovom krediticu. Treba pronaci gdje su date milionske svote bez pokrica.