Radnici traže 1,8 miliona maraka

Bivši radnici "FAM Jelšingrada" u stečaju okupili su se juče ispred Osnovnog suda u Banjaluci zatraživši da bude ispoštovana sudska presuda i na račun preduzeća vraćeno 1,8 miliona KM.

Republika Srpska 03.03.2015 | 13:45
Radnici traže 1,8 miliona maraka

Oni su istakli da je pravosnažnom presudom Okružnog suda u Banjaluci prihvaćena njihova žalba na rješenje koje je donio sudija Osnovnog suda Nebojša Pejović.

Na osnovu Pejovićevog rješenja novac "FAM Jelšingrada" je sa deponovanog računa u Okružnom privrednom sudu Banjaluka prebačen na račun banjalučke firme "Euromotor". Član Odbora povjerilaca "FAM Jelšingrada" Željko Vujatović je istakao da je prošlo pola godine od donošenja pravosnažne presude, ali novac koji je 2011. godine skinut sa računa "Jelšingrada" i prebačen "Euromotoru" još nije vraćen.

"Prošli smo i reviziju u Vrhovnom sudu RS, koji je presudio u našu korist. Cijeli problem je nastao zbog rješenja sudije Pejovića. Posebno nas je iziritirao dopis u kojem je navedeno da pravosnažna presuda neće biti izvršena dok se naš advokat ne vrati sa bolovanja na koje je otišao zbog povrede. Kakve veze ima advokat sa izvršenjem. Sudija nije zvao advokata ni kada je skidao naš novac sa računa", kazao je Vujatović i dodao da su i pored toga imenovali drugog advokata.

Član Odbora povjerilaca "FAM Jelšingrada" Jovan Knežević istakao je da su se okupili da bi ukazali na činjenicu da sudstvo opstruiše izvršenje pravosnažne presude koja je donesena u njihovu korist.

"Presuda je donesena u avgustu 2014. godine, a novac još nije vraćen. Imamo informaciju da je sudija Pejović prebačen na drugu poziciju da ne bi došlo do izvršenja ove presude. Ukoliko ne dobijemo novac za deset dana, krenućemo u radikalnije proteste", kazao je Knežević.

Okružni privredni sud u Banjaluci odbacio je početkom novembra 2012. godine tužbu "Euromotora" protiv "FAM Jelšingrada". Time je "Euromotoru" uskraćeno pravo hipotekarnog povjerioca, a time i pravo na isplatu 2,49 miliona KM, koliko je potraživao od "FAM Jelšingrada".

"Euromotor" je na tu presudu uložio žalbu Višem privrednom sudu. U vrijeme dok je postupak bio u toku, sa deponovanog računa u Okružnom privrednom sudu na osnovu odluke Osnovnog suda Banjaluka skinuto je oko 1,8 miliona KM i prebačeno na račun "Euromotora".

Stečajni postupak u "FAM Jelšingradu" otvoren je 2009. godine i zbog sudskih postupaka još nije okončan. Vlada RS je u međuvremenu kupila imovinu preduzeća, formirala preduzeće "Novi Jelšingrad" i njegov proizvodni dio prodala firmi "GP Krajina" iz Banjaluke.

 

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar