Maslinovo ulje s polica nije za ljudsku ishranu

Izbora, naravno, ne manjka, a kvalitetnu ribu vam ne pada na pamet uništiti lošim uljem pa kupujete ono na čijoj deklaraciji jasno piše – “ekstra djevičansko”. Kući se vraćate zadovoljni, sasvim nesvjesni da ono što u vrećici nosite vrlo vjerojatno nije ekstra, a bogami ni djevičansko.

Region 03.03.2015 | 13:16
Maslinovo ulje s polica nije za ljudsku ishranu

Barem ako je vjerovati riječima, a nema razloga da to ne činimo, Nedjeljka Fistonića, predsjednika Udruženja maslinara “Paićuša”, koja već devet godina dodjeljuje nagrade za najbolja maslinova ulja.

Jedna od kategorija je i “najbolje ekstra djevičansko ulje u trgovinama”, koja ove godine nije dodijeljena jer, vjerovali ili ne, baš nijedno ulje izuzeto s polica nije zadovoljilo kriterijume ekstra djevičanskog. Iako su svi redom imali takvu deklaraciju.

– Ne mogu govoriti o kojim uljima je riječ, ali znakovito je da nijedno nije zadovoljilo zakonom propisane uslove. Maslinarska godina bila je vrlo loša, ali ovakvo što nismo očekivali. Sva ulja koja smo dali na testiranje reklamirala su se kao “ekstra djevičanska”, a nijedno to nije bilo. Za poređenje, prošle godine su apsolutno sva ulja koja smo testirali bila uredno deklarisana – izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” Fistonić.

Analiza kvalitete ulja obavljena je u laboratoriji Zavoda za javno zdravstvo Split, iz kojeg nam, takođe, nisu mogli potvrditi o kojim proizvođačima je riječ.
– Da, radili smo analizu za “Paićušu”, ali u naš laboratorij svi uzorci pristižu pod šifrom te mi ne znamo o kojim je uljima riječ – kaže Zlatka Knezović, voditelj Odjeljenja za hemijsko ispitivanje hrane i predmeta opšte upotrebe.

– Zbog klimatskih uslova, kao i velikih napada štetočina, kvalitet ovogodišnjih ulja je znatno slabiji. Analizirali smo veliki broj uzoraka koje su donosili proizvođači, kao i kupci koji su željeli provjeriti kvalitet kupljenog proizvoda. Većina ovogodišnjih ulja koja su dostavljena u našu laboratoriju imala je slobodne masne kiseline veće od dva posto, čime su svrstana u kategoriju lampante, odnosno kategoriju koja nije pogodna za ljudsku prehranu – ističe Knezović.

– O koliko je lošoj godini za maslinare riječ, pogotovo za one iz južne i srednje Dalmacije, najbolje će pokazati podatak da smo u određenim uzorcima bilježili udio masnih kiselina veći od 25 posto! Takve postotke ne pamtimo. Ma to nije lampante, to je gotovo pa možemo reći otrovno – kaže Fistonić.

Iz Zavoda nam je potvrđeno kako njihova laboratorija od 2011. godine obavlja redovan županijski monitoring kvaliteta ulja radi prevencije i zaštite zdravlja, koji je pokazao da problematična nisu samo ulja s polica trgovina (čiju kvalitetu kontroliše Ministarstvo poljoprivrede), nego i mnoga ulja domaće proizvodnje koja ćete najčešće naći na lokalnim tržnicama ili u ugostiteljskim objektima.

– Od 2011. do 2014. tokom županijskog monitoringa analizirano je 270 uzoraka ulja od ploda masline koji su uzeti na tržnicama i u ugostiteljskim objektima, od čega 45 posto uzoraka nije udovoljavalo propisima. Razlozi nesuklađenosti su najčešće parametri koji upućuju na oksidacijske promjene te miješanje s rafiniranim uljima – kaže Knezović.
Dakle, gdje god da ste odlučili nabaviti ulje za onu plavu ribu s početka priče – lokalnoj trgovini, tržnici, pazaru ili OPG-u, ne možete biti sigurni što kupujete. Gotovo polovina ulja iz županijskih ugostiteljskih objekata i lokalnih tržnica krivo je deklarisana, dok je, potvrdili su nam iz Ministarstva poljoprivrede, stanje još gore na policama prodavnica. Naime, rezultati redovitog monitoringa koje je u 2014. godini provodilo Ministarstvo kažu da se u čak 60 posto boca “ekstra djevičanskog” maslinova ulja nije nalazilo ono što na deklaraciji piše.

Tko je odgovoran za ovakve katastrofalne rezultate? Zavisi koga pitate. Jedni će krivicu svaliti na proizvođače, drugi na uvoznike, a treći na – lošu godinu. No, ko god da je glavni krivac, sasvim je jasno da će Ministarstvo morati uložiti znatno jači napor pri kontroli kvalitete ulja i zaštiti potrošača. Mnogo jači od trenutnog monitoringa tokom kojeg se kvalitet osam hiljada tona ulja koje završi na policama trgovina kontroliše na uzorku od – 10 boca.

– Neosporna je činjenica da se u Hrvatskoj proizvode vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja. Međutim, isto tako je činjenica da se proizvode te trže i vrlo loša ulja. Djelomično je to iz neznanja i tradicionalnih stajališta, jer je dio potrošača, a i proizvođača, naučen na upaljena, octikava i užegla ulja, a navike se vrlo teško mijenjaju. Takođe, informacije koje smo dobili o načinu čuvanja ulja upozorile su na problem nedovoljne edukovanosti proizvođača, jer neki od njih ulje još čuvaju u kamenicama, plastičnim kantama i sl., vrlo često u kontaktu s uljnim talogom. Čuvanje ulja u inoksu, takođe, može stvoriti problem ako inoks nije predviđen za ulje i ako je ulje u polupraznom inoksu u direktnom kontaktu sa vazduhom u nadprostoru – govori Zlatka Knezović iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pitanje koje vjerojatno muči svakog čitatelja nakon podataka iznesenih u tekstu jest kako je moguće da se na tržištu nalazi toliko loših ulja, a nitko ne reaguje. Uopšteno govoreći, najveća odgovornost je na Ministarstvu poljoprivrede koje kontroliše kvalitet maslinovih ulja.

Ministarstvo je dužno izuzeti jedan uzorak ulja na svakih hiljadu tona ulja koje se izbace na tržište, a svaka serija za koju se pokaže da nije uredno deklarisana povlači se iz upotrebe. No, koliko je kontrola efikasna, najbolje svjedoči analiza Udruženja “Paićuša” koja je pokazala kako je na policama trgovina danas doslovno nemoguće pronaći ekstra djevičansko ulje.

Međutim, još veći problem su maslinova ulja tzv. malih proizvođača ili OPG-ova koji svoje proizvode prodaju na tržnicama ili ih distribuiraju direktno u ugostiteljske objekte, često ni sami ne znajući da je proizvod koji prodaju loš ili čak štetan za zdravlje.

Odgovorni iz Ministarstva poručili su nam i kako su sve serije ulja koje nisu zadovoljile zakonom propisane uslove povučene s tržišta, a protiv proizvođača su podneseni optuženi prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima. Takođe, zbog loših rezultata monitoringa u prethodnoj godini, u 2015. se planira uzeti veći broj uzoraka ekstra djevičanskog ulja.

Svaki proizvođač ulja, nezavisno o tome je li riječ o malom obiteljskom poljoprivrednom djelatnošću ili velikom trgovačkom lancu, dužan je ispravno deklarisati hranu koju proizvodi.

U slučaju da sumnjate u ispravnost hrane koju ste kupili, prigovore možete podnijeti nadležnom tijelu zaduženom za zaštitu potrošača pri Ministarstvu poljoprivrede, dok kvalitet kupljenog proizvoda možete testirati na Zavodu za javno zdravstvo.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari / 0

Ostavite komentar