Vlada predložila loše reforme u zdravstvu

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske, koji je većinski i najbrojniji sindikat radnika u zdravstvu Republike Srpske, a u kojoj udruženo djeluju Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i koji zajedno okupljaju većinu radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, odgovorno tvrdi da predloženi paket nacrta reformskih zakona i mjera Vlade Republike Srpske nisu dovoljne da se popravi teško finansijsko stanje u kojem se nalaze javne zdravstvene ustanove i poboljša loše stanje zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Republika Srpska 03.03.2015 | 10:44
Vlada predložila loše reforme u zdravstvu

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu je mišljenja da ukoliko Narodna skupština RS usvoji predloženi paket nacrta zakona koji je pripremila Vlada Republike Srpske, a kojima se između ostalog predlaže i smanjenje stope doprinosa za zdravstvo i najavljuje pokretanje inicijative za povećanje stope PDV-a, ovo sigurno dovesti do povećanja troškova života za najmanje 5%, a što će sigurno ugroziti realne zarade i socijalna i ekonomska prava svih radnika uključujući i radnike u zdravstvu.

Stoga, ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji predloženi paket zakona i dođe do smanjenja stope doprinosa, a povećanja stope PDV-a, Unija sindikata radnika u zdravstvu planira preduzeti sve raspoložive sindikalne mjere i aktivnosti za usklađivanje postojećih plata radnika u zdravstvu sa novim povećanjem troškova života.

Isto tako Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu izražava posebnu zabrinutost za održivost postojećeg stanja u finasiranju zdravstvene zaštite i smatra da su mjere koje su planirane u zdravstvenom sektoru potpuno pogrešne i površne I kao takve nedovoljne da mogu doprinijeti bilo kakvom poboljšanju sadašnjeg lošeg i teškog stanja i argumentovano tvrdi da je sada potpuno jasno da Vlada Republike Srpske nema pripremljene politike i potrebnu političku snagu i volju da uspješno provede bilo kakve ozbiljne reforme u zdravstvstvenom sektoru, koji je za sve građane Republike Srpske posebno važna oblast.

Ovo se naročito odnosi i na odluku Vlade da u Narodnu skupštinu uputi nacrt izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se neskrivenim pripisivanjem odredbi iz zakona susjednih država, pokušavaju ispraviti sistemske i katastrofalne normativne greške postojećeg zakona iz 2009.godine.

Nacrtom izmjena i dopuna zakona mjenja se oko 50% normi postojećeg zakona, što najviše govori da Vlada nije imala snage ili volje predložiti novi zakon o zdravstvenoj zaštiti i/ili predložiti potpuno novu regulativu u ovoj oblasti, koja uključuje i reformu zdravstvenog osiguranja (novi zakon o zdravstvenom osiguranju i Fondu zdravstvenog osiguranja RS), kao i potpuno novo zdravstveno zakonodavstvo (zakone o ljekarskoj, sestrinskoj i fizioterapeutskoj djelatnosti, Zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite, kao i druge zakone u ovoj oblasti, uključujući naročito i Zakon o pravima pacijenata).

Vlada je odbila i prijedloge Unije sindikata radnika u zdravstvu da predloži i nacrte zakonskih rješenja za odvojanje funkcije zdravstvne regulative od funkcija finasiranja zdravstvenih usluga i funkcija upravljanja pružanjem zdravstvenih usluga, na koji način bi se onemogućile postojeće brojne zloupotrebe u ovoj oblasti, a Vlada nije pokazala nikakav interes ni za prijedlog da pružanje zdravstvenih usluga približi načinu i modelu poslovanja privrednih društava, da bi se konačno, javno I transparentno utvrdile pojedične cijene svih zdravs tvenih usluga i konačno utvrdila i realna cijena rada zdravstvenih radnika, što bi na kraju dovelo I do ukidanja nametnutog i rigidnog Zakona o platama u zdravstvu, za koji tvrdimo da je posebno štetan za zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

Na osnovu navedenog Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu obavještava javnost da sindikati udruženi u Uniju sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske ne podržavaju predložene mjere i paket nacrta zakona, uključujući i izmjene i dopune Zakona o doprinosima i Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlade Republike Srpske i poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u interesu građana, pacijenata i radnika u zdravstvu ne usvoje predložene nacrte ovih zakona.

(TV BN)

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

baks

03.03.2015 09:58

EVO SAD KAD SE VRATI KUMASIN IZ BEOGRADA ON CE NAPRAVITI NAJBOLJE REFORME U ZDRAVSTVU.ON JE POZNAT KAO REFORMISTA.ETO ZA NJEGA POSLA.MAFIJA JE MALA MACA ZA NJIH.

ODGOVORITE
Name

obraz

03.03.2015 10:27

Da bi nešto pamtili za ovih deset godina njihovog carovanja samo jad i bijedu koju stvaraju svakog dana.

ODGOVORITE
Name

Igor

03.03.2015 10:46

Sto smo birali i cemu smo se veselili, to smo i dobili.

Name

p

03.03.2015 10:31

Ne znam razlog ali rukovodstvo RS svjesno radi na tome da dokrajči ono što je Škrbić započeo- uništenje zdravstva u RS!!!!!

ODGOVORITE
Name

Mirko

03.03.2015 11:55

Zdravstvo je puklo.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

03.03.2015 12:20

Ministri i premijerko dao Bog da vas lijece u KC Paprikovac,ali da ne znaju ko ste jer je onda druga prica.

ODGOVORITE
Name

007

03.03.2015 12:54

Realno,ko čini strukovni sindikat zdravstva?????????Koliko članova sindikata ima privatne klinike?

ODGOVORITE
Name

Free@Last

03.03.2015 13:18

Za koju godinu liječiće se samo ko ima da plati. Ko nema, moći će da ide u javnu bolnicu ali pitanje je na šta će tamo naići. Trenutno hodimo putem koji kaže da treba da se razvali uglavnom sve što nije privatizovano, nakon toga se iskoristivi dio toga privatizuje i to bi bilo to. Povratka nazad nema.

ODGOVORITE
Name

bl

03.03.2015 14:48

Treba zakon napisati_prepisati od Slovenije.

ODGOVORITE