Komšić ne drma Savjet ministara

Iako je Željko Komšić, lider Demokratske fronte u nedelju povukao "hazarderski potez" i napustio sastanak i koaliciju sa federalnim partnerima SDA i HDZ BiH, to neće uticati, niti će zaustaviti već dogovoreno formiranje Saveta ministara BiH, potvrđeno je "Novostima" iz Saveza za promene.

Bosna i Hercegovina 03.03.2015 | 09:17
Komšić ne drma Savjet ministara

To znači da svi kadrovski predlozi za ministre, kao i raspodela pojedinih ministarstava, koje su dogovorili SDA, HDZ BiH, DF i Savez za promene, ostaju na snazi i ipak nemaju veze sa tim što oko Vlade Federacije BiH nije postignut dogovor između SDA, HDZ BiH i DF, ističu naši izvori.

A, dogovor oko uspostavljanja vlasti u Federaciji BiH propao je nakon što tri stranke nisu uspele da se dogovore oko raspodele ministarskih mesta u federalnoj vladi.

Naime, Komšić je napustio sastanak nakon što SDA i HDZ BiH nisu bili spremni da ponude DF više od četiri ministarske fotelje u budućoj vladi FBiH, nakon čega je nezadovoljni Komšić izjavio da DF više neće učestvovati u ovoj koaliciji na nivou BiH, niti u daljim razgovorima o formiranju Vlade, jer je SDA pristala na određene ustupke HDZ-u.

"SDA je pristala da ima šest ministara i premijera, da HDZ-u pripadne šest ministarstava, a DF-u četiri, što je za nas neprihvatljivo. DF je napravio dovoljno ustupaka kod Saveta ministara BiH. Na ovaj način ne bi se poštovao izborni rezultat koji je ostvario DF ", rekao je Komšić.

On je istakao da će DF podržati formiranje "manjinske vlade" samo iz razloga da bi se došlo do formiranja vlade Federacije BiH.

Potvrdio je da će DF ostati deo buduće vlasti u Savetu ministara BiH, ali da će se "ukoliko kažu da DF smeta u Savetu ministara, povući i odatle".

Politički analitičar Tanja Topić za "Novosti" kaže da je teško predvideti da li će Komšić ostati dosledan i da li će DF ostati pri odluci da ne učestvuje u federalnoj Vladi, čak i u Savetu ministara.

"Cela "igra" federalnih partnera oko formiranja vlasti u Federaciji je predugo trajala. Sve to je uticalo na gubljenje živaca kod Komšića i DF, a svemu je doprinela i sednica HNS koja se desila u prilično nezgodnom trenutku", kaže Topićeva.

Ovakav Komšićev stav iznenadio je i lidere SDA i HDZ BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji su, posle svega, ipak morali krenuti dalje, zakazavši novi sastanak SDA i HDZ-a za utorak.

Poslednji termin

"Poslednji termin za formiranje vlasti je 11. mart i do 10. marta moramo imati formiranu i Vladu Federacije BiH i Saveta ministara", rekao je Čović.

Navodeći da je jasno dogovorena struktura na nivou Saveta ministara i kada je reč o DF, Čović je rekao da nije razumeo da neko izlazi iz te strukture i da ne vidi zašto ne bi bio ispoštovan raniji dogovor.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Oni su kukuruzovina

03.03.2015 08:35

Jesu li im posljednji termin odredili Amerikanci? Inače, trebalo bi unijeti u izborni zakon da ako se vlast ne formira u roku od dva mjeseca, moraju se organizovati novi izbori za taj nivo vlasti.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

03.03.2015 09:40

EU,znam da nije najbolje rjesenje ali je bolje od postojeceg, treba uvesti sluzbeni protektorat pod hitno raspustati sve zakonodavne i izvrsne "vlasti" !"Ministre, poslanike" poslati na dugogdisnji odmor u zatvor ili na biro,ko nije krao a malo ih je takvih, i preuzeti upravljanje drzavom ili da omoguci izlazak iz ove drzave,ja bih bio na tom spisku, svakom onom ko hoce jer dugog izlaza izgleda nema za ovu drzavu i ovaj napaceni narod(e)!!

Name

Kolac

03.03.2015 09:33

Poslije 11.marta ako se ne uspije formirati Savjet ministara BiH, bojim se da će SNSD da uđe u igru na državnom nivou.

ODGOVORITE
Name

nina

03.03.2015 09:33

Koliko epizoda ima ova serija zna li iko?

ODGOVORITE
Name

ako

03.03.2015 09:52

U ovoj neprirodnoj koaliciji vlast nece biti nikad formirana.

ODGOVORITE
Name

str

03.03.2015 10:37

Nema od Savjeta ministara nista ni poslije 11 marta.

ODGOVORITE
Name

gligor

03.03.2015 11:02

GRUPA "JOKS" IZGLEDA NE FUNKCIONIŠE NAJBOLJE. (JOKS= JE..... ONAJ KO VAS SASTAVI).

ODGOVORITE
Name

Osvit

03.03.2015 11:28

Bravo gospodo zasita se trudite da dokazete da ste svi isti. Jedno je sigurno da niste shvatili da ste izabrani da sluzite građanima ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

tuzlak

03.03.2015 12:39

Problem je što Čović uzima Ministarstvo finansija a Dodiku Uprava za indirektno oporezivanje čime bi finansijski dotukli cijelu BiH. E neće da more tako...

ODGOVORITE