Ko koči digitalizaciju u Bosni i Hercegovini?

Proces digitalizacije u BiH zapao je u velike probleme. Vladajuća politika u Republici Srpskoj u potpunosti je blokirala provođenje ovog procesa na svojoj teritoriji.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


I dok su svi radovi u Federaciji uspješno završeni, instalirana i testirana digitalna oprema, na planiranim predajnicima u RS-u nije urađeno ništa niti RTRS želi čuti niti dozvoliti ugradnju opreme. Prema našim saznanjima iz više izvora, niko sa RTRS-a nije uključen u ovaj proces jer to i ne žele niti odgovaraju na pozive nadležnih da se krene sa opremanjem predajnika.

Iako je prvobitno planirano i dogovoreno da digitalna oprema namijenjena predajnicima u RS-u bude uskladištena u RTV domu u Banjaluci, ista je ipak neprimjereno uskladištena u RTV domu BHRT-a budući da su sa RTRS-a poručili da nemaju uslova za njeno skladištenje.

Zbog toga postoji mogućnost oštećenja plaćene opreme.

Sa RTRS-a ne žele opšte da čuju i učestvuju u procesu digitalizacije iako su nadležni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH u nekoliko navrata tražili od čelnika režimske TV da "otkoče proces digitalizacije". Svi pokušaji pali su u vodu.

Predstavnici firme Odašiljači i Veze ranije su obišli sve lokacije u Federaciji i dio u RS-u dok sa RTRS-a to nisu stopirali. Oni su izvršili procjene kakvi se zahvati moraju poduzeti na tim predajnicima na osnovu čega je uspješno izvršena ugradnja i testiranje digitalne opreme ali samo u Federaciji. Usljed opstrukcija sa RTRS-a nije moguće dobiti dozvole za puštanje u rad jer izvođač radova - OiV nema mogućnost pristupa predajnicima.

Paradoksalno zvuči činjenica da nema nikakvog mehanizma da se RTRS prisili da odobri pristup predajnicima. Međutim, treba reći da su ljudi sa RTRS-a učestvovali u cijelom procesu - tenderu ali dok je na čelu RTRS-a bio Dragan Davidović koji se mnogo zalagao da cijeli proces krene. Međutim, njegovim odlaskom i dolaskom Draška Milinovića stvari su se naglo promijenile, tačnije sa RTRS-a su blokirali sve moguće procese u samom procesu digitalizacije.

Uporedo sa opstrukcijama, sa RTRS-a su od RAK-a zatražili izdavanje dozvola "za neki svoj proces" koji bi, kako saznajemo, trebao ići preko firme Zona?! Međutim, zakon kaže da RAK može izdati dozvolu za rad samo na osnovu "usaglašenog zahtjeva za dozvole sva tri javna servisa". Dakle, nijedan javni servis dozvolu ne može dobiti zasebno.

Usljed opstrukcija, MKP je nekoliko puta produžavao rok za izvođenje radova OiV-u koji u ovom procesu još nije naplatio niti dio novca odnosno 40% jer je ugovorom definisano da će se izvršiti plaćanje 40% od ugovora nakon što se završi cijela prva faza projekta digitalizacije i izvrši tehnički prijem. "Oni ne mogu naplatiti tih 40%, mi (Ministarstvo komunikacija i prometa) njima ne možemo osigurati montažu opreme na lokacijama u RS-u i faktički oni nas - državu mogu tužiti za naplatu štete i kamata i oni to sve mogu dobiti", kaže naš izvor iz MKP BiH koji ističe da ne postoji nijedna zamjerka prema ljudima iz OiV-a koji su svoj posao obavili profesionalno i korektno.

Tehnički gledano, digitalni signal se može pustiti u Sarajevu i Mostaru u kojima se nalaze headendi i predajnici ali bez potrebnih dozvola za rad, jer RAK ne izdaje dozvole parcijalno. Dodatni problem u cijelom procesu predstavljaju nedavni izbori, ali i zimsko godišnje doba koje bi usporilo ugradnju opreme i kada bi RTRS dozvolio pristup i rad na predajnicima. S druge strane, komercijalne televizije su totalno zapostaljene u cijelom procesu digitalizacije.

Kada je u pitanju Federacija, drugi naš izvor otkriva da je sve urađeno besprijekorno i da cijeli sistem izgleda veoma dobro. Isti nam je potvrdio da se oprema, mnogo više opreme u odnosu na Federaciju BiH, namijenjena za predajnike u RS-u nalazi u skladištu u RTV domu u Sarajevu. S druge strane, na tim predajnicima nije urađeno ništa.

Ima li potrebe podsjetiti da je krajnji rok za potpuni prelazak na digitalno emitovanje 17. juni 2015. godine?

 

KOMENTARI10
POŠALJITE PORUKU

Bojkot

13.02.2015 12:33

Trebamo obustaviti plaćanje TV pretplate RTRS-u, sve dok se ne pokrene i ne završi proces digitalizacije.

RTV

13.02.2015 12:36

GLAVNI I JEDINI RAZLOG ZABRANE PRISTUPA PREDAJNICIMA RTRS JE TAJ STO BI U TOM SLUCAJU BILA OTKRIVENA NELEGALNO MONTIRANA OPREMA, KOJOM REZIM VRSI PRISLUSKIVANJE SVOJIH GRADZANA, POLITICKIH NEISTOMISLJENIKA I PREDSATAVNIKE MEDJUNARODNE ZAJEDNICE U BIH I SUSJEDNIM ZEMLJAMA. {"KIM JONG IL")

RTRS

13.02.2015 12:46

Zato zaposlenim na RTRS pet mjeseci nisu placeni doprinosi.Milinovic je grobar RTRS

TSRS

13.02.2015 13:16

Od kada je Milinović postavljen za predsjednika Teniskog Saveza Republike Srpske ništa dobro ne radi i urušava se jer zanemaruje NTC i ostale dobre ideje drugih vrijednih teniskih radnika... Izgleda da čovjek uništava sve čega se dotakne.

Romanija

13.02.2015 13:31

Ko je ono kažnjen pre 5 godina zbog digitalizacije u RS.

Re TSRS

13.02.2015 13:38

Milinović je svojim neradom doveo do toda da se naši mladi teniseri masovno registruju u TSBiH jer im TSRS ne omogućava ni minimalne uslove za razvoj iako su naši teniseri u mlađim kategorijama daleko bolji od tenisera i teniserki iz FBiH...

GASTARBAJTER

13.02.2015 14:06

NISAM ZNAO DA SE TA OSOBA OD DIREKTORA, SAVJETNIKA, SEFA KABINETA, KOJI JE PREMA MOJIM INFORMACIJAMA COVJEK BEZ SVOJIH DRUGOVA SA FAKULTETA, BAVI I TENISOM... NIJE PROBLEM STO SE ON BAVI TENISOM, NEGO STE VI LUDI STO STE GA IZABRALI DA VAM BUDE PREDSJEDNIK... A LUDA NARODA MAJKO BOZJA !!!

ISMET

13.02.2015 14:34

Ukinuti televiziju RTRS i onako to je televizija jednog lica DREKAVCA

auslender

13.02.2015 14:45

Ma nema tu ništa čudno, usvojen zakon o javnom redu i miru, sad ukinu tv i idemo napred u 16 vijek. Sad će vlast primati dobošare koji će čitati proglase našeg vajnog predsjednika po selima i gradovima. NARODE ČUJTE I POČUJTE DANAS JE PREDSJEDNIK IZDO PROGLAS POBJEDILI SMO EU------- Narod-----ŽIVIO PREDSJEDNIK ------ Narodno glasilo Sjeverna RS

xxl

13.02.2015 16:24

toliko o naprednijem entitetu

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.