Nemar države prema poljoprivrednicima

Semberski poljoprivrednici teško da mogu ući u proljetnu sjetvu bez pomoći države.

Republika Srpska 01.02.2015 | 20:30
Nemar države prema poljoprivrednicima

Traži što hitnije isplatu i povećanje podsticaja i obećanih zelenih vaučera, inače sa ovako skupom proizvodnjom teško da mogu izdržati na tržištu.

Istovremeno, ukazuju da je neophodno obezbjediti stabilan plasman i stati u kraj nekontrolisanom uvozu poljoprivrednih proizvoda koji guše domaću priozvodnju.

Poplave su napravile ogromne štete, osiromašile ionako siromašnog seljaka, tako da je sada svaka pomoć neophodna. Komisije za procjenu štete dođu i odu, ali pomoći nema.

Goran Živković iz Ostojićeva kaže da mu je voda odnijela 24 dunuma jabuke, 5 dunuma šljive, sve je uništeno, a pomoći nema.

"Niko ništa ne daje, ni sa nivoa države, ali ni oni iz opštine nisu se pretrgli", ukazuje Rade Jovičević iz Trnjaka.

Zeleni vaučer za sada je samo još jedno obećanje Vlade. 

"Ali trebalo bi da se realizuje u narednom periodu. Za mjesec, dva, tri, najvjerovatnije do proljetne sjetve, ali ne smijem ništa da vam obećam sto posto", kaže Zoran Maletić iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Gradska uprava i ministarstvo ne nude pare, ali imaju bezvirusni rasad.

"Ministarstvo je izdvojilo 30.000 , a Grad Bijeljina 10.000 KM za kupovinu bezvirusnog rasada. Smatramo da je veoma bitno povećati prinos i kvalitet proizvodnje da bi proizvođači Semberije bili konkurentni na tržištu", objašnjava Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi Bijeljine.

Poljoprivrednici ipak smatraju da je to kap u moru, jer toliko imaju problema da 40.000 maraka teško da može mnogo da pomogne.

Rade Jovičević iz Trnjaka smatra da bezvirusni zasad ne pomaže mnogo, samo poskupljuje proizvodnju.

"Mi dok ne dobijemo povećanje podsticaja Vlade Republike Srpske na 30 posto, nećemo se oporaviti" tvrdi Jovičić.

Duško Stojanović iz Donjeg Crnjelova podsjeća da se do sada dešavalo da Vlada Srpske umanji za 40 posto sredstava za sisteme za navodnjavanje, mehanizaciju.

"Ako Brčko ima podsticaj po kvadratu, a mi nemamo, a živimo u istoj državi, pa na šta to liči. Ili ako u Gračanici za bika dobiju 600 maraka podsticaja, a mi ništa, pa kako da se izborimo", ukazuje Milenko Zarić iz Crnjelova.

Sa skupom proizvodnjom i nekontrolisanim uvozom teško da domaći poljoprivrednici mogu da dobiju utakmicu na tržištu.

"Da imamo gdje da plasiramo robu, ali po normalnim cijenama. Ovo što nam nude je mala cijena, cijena je od prije 20 godina, a sve je otišlo 300 posto", kaže Milenko Zarić iz Crnjelova. 

"Prvi usjev kad nam dođe, krastavac, paprika, nas davi makedonska, španska paprika, a iz Grčke, Srbije lubenica preplavi tržište. Tako da smo mi prinuđeni da dajemo našu robu koliko nam ko ponudi", priča Duško Stojanović iz Donjeg Crnjelova.

Iz Poljoprivredne zadruge "Povrtarstvo" ukazuju da pokušavaju obezbjediti bolji plasman na domaćem tržištu, ali i u Evropsku uniju. Za sada u ovaj koncept vjeruje oko 200 poljoprivredniika u Semberiji.

I iz ministarstva obećanja.

"Podsticaj će biti isplaćen do marta, to je rekao i ministar i nema razloga da se to ne ispoštuje", poručeno iz Ministarstva. 

Zakon o podsticaju još u radnoj proceduri, tako da opet se ide napamet u proljetnu sjetvu.

 

BN TV

 

Komentari / 0

Ostavite komentar