Paljenje svijeća pred bankama

Udruženje "Franak" u Hrvatskoj počelo je akciju u kojoj će narednih osam vikenda za sve žrtve kredita paliti svijeće ispred banaka širom zemlje.

Region 01.02.2015 | 10:44
Paljenje svijeća pred bankama

Sljedećih osam vikenda svijeće će paliti ispred osam banaka koje su tužili u kolektivnom procesu. Akcija je počela ispred Erste banke u gradovima širom Hrvatske. Narednih vikenda svijeće će paliti uvijek kod druge banke.

Udruženje "Franak" pozvalo je članove, dužnike i sve građane da se svakog vikenda odazovu akciji, prenose hrvatski mediji. Akcija je organizovana sa ciljem da kontinuirano podsjećaju izvršnu vlast, Hrvatsku narodnu banku i banke da u Udruženju "Franak" neće odustati od zahtjeva.

Nakon svih osam banaka, deveti vikend, 28. marta biće organizovano paljenje svijeća ispred Hrvatske narodne banke.

Udruženje "Franak" je Ministarstvu finansija uputilo otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo upornim izbjegavanjem zajedničkih sastanaka svih strana u krizi sa švajcarskim frankom.

Ovo udruženje tvrdi da neki njeni članovi tvrde da se neke banke ne pridržavaju Zakona o potrošačkom kreditiranju. Udruženje, između ostalog, traži angažovanje nezavisne strane i domaće ekonomske stručnjake i istražitelje koji će istražiti tok novca u sve okolnosti u vezi sa tim problemom.

Među zahtjevima je i da ovo udruženje, koje se bavi zaštitom prava potrošača usluga kreditnih i finansijskih institucija , formalno bude uključeno u radnu grupu za donošenje dugoročnih mjera.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

01.02.2015 10:52

PALJENJE SVIJEĆA... SUPER !!! VRIJEME JE DA SE ZAPALE SVIJEĆE I ISPRED BIVŠE BOBAR BANKE... KAO I SVIH DRUGIH PRIVREDNIH OBJEKATA KOJI SU NESLAVNO PROPALI DIREKTNIM DJELOVANJEM REŽIMA SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Svicarac

01.02.2015 12:58

A da li su palili svijece kada su dizali kredite u Frankama??

ODGOVORITE
Name

mrsic

01.02.2015 13:57

Zasto tolika buka?Uz banke najvise su krivi oni koji su dizali kredite u svicarcima.Sta imaju drzave stim.Banke nisu vise drzavne kao sto je bilo u Jugoslaviji.Starim stedisama u Bosni i Hecegovini su oteli devize i jos im nijesu vratili novac.Ljudi su izgubili milione.Naprimjer:Ako je neko imao 1991.godine 300000 DM U banci po ugovoru trebao je danas najmanje 1200000 DM da dobije.Stedise dobijaju milostinju a glavnicu jos dobili.Zar to nije pljacka?Sad bi neko trebao i nama pomoci da dobijemo nas novac.Imali iko da nam moze pomoci?

ODGOVORITE