AKN: ''Kenguri'' su novi šampioni Azije!

Fudbaleri Australije savladali su u finalu kupa Azije reprezentaciju Južne Koreje sa 2:1 posle produžetaka, i tako nasledili trofej od Japana koji je bio šampion pre dve godine.

Fudbal 01.02.2015 | 11:50
AKN: ''Kenguri'' su novi šampioni Azije!

U osmom minutu meča, igrač Kristal Palasa imao je prvu priliku za Australiju, kada je šutem sa 25 metara umalo savladao golmana Kim-Jin Hijeona, međutim, lopta je prošla tik iznad prečke.

Čekalo se još 16 minuta do nove prilike, a propustila ju je Koreja kada je Tae-Hvi Kvak glavom sa 11 metara poslao loptu blizu leve stative. Samo minut kasnije Tim Kejhil je sjajno šutirao u desni ugao protivnika, ali se ponovo istakao golman "tigrova Azije".

U finišu prvog poluvremena Masimo Luongo je primio loptu na 18 metara od gola i snažnim šutem kaznio Korejce za promašaje, a time doveo svoju ekipu u prednost pred nastavak meča.

Drugo poluvreme je počelo malo bolje za tim koji je imao deficit od jednog gola, a selektor Uli Štilke je reagovao sa tri izmene koje je obavio u rasponu od pola sata. Ispostavilo se da su Korejci dobili svežinu u igri, a uz to uspeli da dođu do izjednačenja u 91. minutu i stvore sebi šansu za titulu putem produžetka.

Hjung-Min Son je na ivici šesnaesterca dobio pas u prostor, izašao pred golmana i uspeo da ga matira sa sedam metara u levi ugao golmana Rajana koji nije imao sreće da spreči ulazak u produžetke.

Nastavak je počeo dominacijom Koreje, ali je Australija vrebala iz kontre i na kraju se strpljivost "kengura" isplatila.

Igrao se poslednji minut prvog produžetka kada Džejms Troisi zatresao mrežu i doneo novu prednost Australiji, a najzaslužniji za gol bio je Jurić koji je sjajnim driblingom na desnoj strani šesnaesterca centaršutem po zemlji uposlio vezistu Zulte Varegema, kojem je samo ostalo da prosledi loptu u mrežu.

Australija je tako postala prvi put u istoriji osvajač kupa Azije, čiji je bila i domaćin, a osvajanjem ovog trofeja sebi je obezbedila učešće na Kupu Konfederacija 2017. godine u Rusiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar