Vlada Srpske gasi male vinarije?

Ukoliko Zakon o vinima, koji je predložila Vlada Republike Srpske, prođe skupštinsku proceduru tradicionalne hercegovačke vinarije naći će se pred gašenjim, tvrdi većina vlasnika porodičnih trebinjskih vinarija, koji su umjesto podsticaja dobili dodatne namete.

Republika Srpska 31.01.2015 | 20:20
Vlada Srpske gasi male vinarije?

Posljednjih godina proizvodnja vina i vinski turizam uzeli su maha na području grada Trebinja i sa sigurnošću se može reći da je to jedina privredna grana u Hercegovina koja se nalazi na zdravim nogama. Samim tim bilo je za očekivati da se u tu priču uključi republički organi i da pronađu način kojim bi podražali širenje ove grane poljoprivrede.

Međutim, umjesto očekivanih podsticaj, a Vlada Republike Srpske predložila je Zakono o vinima kojim tradicionalnim prozvođačima nameće dodatne obaveze zbog čega je upitan njihov rad.

“Toliki su nameti i ta neka pravila da mi jednostvano, ako se usvoji ovaj Zakon, moramo da ugasimo vinarije, jer nema šanse da možemo da izdržimo. Ja mislim da i država treba na neki način da nas pomogne, da nam da neke olakšice, tako da nas što više ima u interesu je države i više ćemo zaposliti ljudi, a ovaj kraj Hercegovine je prepoznatljiv po vinima tako da nam treba da pomogne da radimo, da nas što više omasovi što se tiče toga. Ovim Zakonom to ne dozvoljava i mi smi jednoglasno sinoć donijeli odluku da nam ne odgovora ovaj zakon, da predlagač dođe da sjednemo sa njim, da se odgodi za jedno izvjesno vrijeme i da se vidi šta raditi”, kaže trebinjski vinar Ranko Petijević.

Trebinjskim vinarim nije jasno ko je autor novog Zakona i šta mu je krajni cilj.

“Ovaj zakon, prvo ja nisam video tog autora, niti iko od nas vinara. Dobili smo taj papir, nismo razgovarali ali očito ako bi ovo bilo, mi svi domaćini hercegovački zatvaramo, koji se tradicionalno bave tim. Naime, Hercegovina je u RS istinski vinarski rejon, ova Hercegovina južna i nije mi jasno šta je autor želio sa ovim. Ako je želio da zatvaramo vinarije uspio je. A, ako je želio da ilegalne proizvođače svede u realno onda to sigurno nije. Ne vjerujem da je ovo tendenciozno, ali neko nije znao šta radi kada je ovo radio. Slobodno ću mu reći kada dođe tamo, neka nam objasni šta je želio sa ovim Zakonom. Kada pravite bilo kakav zakon jasno je da s njim štiti državu, ali ima valjda i neki drugi cilj”, poručuje vinar Jovo Marić.

Hercegovački vinari s pravom traže da njihova proizvodnja bude zaštićena u odnosu na proizvođače vina iz okruženja koji po daleko nižim cjenama na području BiH prodaju svoju robu sumnjivog kvaliteta.

“Na kraju krajeva da li neko pita za ono vino što je 2-3 marke danas u prodavnici zajedno sa bocom, ima li on enologa, ima li on sve karakteristike koje traže. Ako je neko mislio da kroz male vinarije u Hercegovini treba da zaposli neke tobože stručnjake sa bolesnom diplomom kod nas im nema mjesta u  vinarijama niti će to uspjeti. Niti će biti viniraja u redu je, ali neka zapamte da nam je Austrija bila mnogo više na ruci nego ovo sadašnje vrijeme”, kaže Marić.

U svoj ovoj priči zanimljivo je i to da je nacrt Zakona o vinima do Trebinja putovao mjesecima i da su proizvođači vina upoznati šta im se sprema tek nekoliko dana pred sjednicu Skupštine.

(BN TV)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

31.01.2015 19:28

Vlada razvali čega god se dotakne.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

31.01.2015 19:59

Kao da vlast(snsd,dns,sprs)zna sta je vino...oni i onako pod satorom ljupkog im presjednika piju rakiju brlju....dok on pjevusi baju malog...

ODGOVORITE
Name

O tempora o mores

31.01.2015 20:04

A crkvene vinarije, njihov status kakav je, jesu li još u ilegali u odnosu na zakon, javne ustanove....

ODGOVORITE
Name

srbin bl

31.01.2015 21:16

Nije li ono u hercegovini pobjedio SNSD? Sto su trazili to su i dobili...

ODGOVORITE
Name

milomir

31.01.2015 21:43

Ako je ovo vlada onda ja ne znam nista. Ovo nije vlada, oni čega se god se dohvate ono propadne i ugasi se. Bruka vise bi me čudilo da su nešto otvorili se moja Željka kad bi ti znala koliko ne znaš sve bi ti bilo jasno.

ODGOVORITE
Name

Sonja

31.01.2015 22:05

Sta je cudno, mislite da njih zanima ljudi koji se bave postenim poslom...ne! To su paraziti, krv bi popili, neradnici!

ODGOVORITE
Name

Popovo polje

31.01.2015 22:52

Koliko ja znam,a znam Zoran Vukoje je bio i radnoj grupi za izradu pomenutog Zakona! Pitajte njega.....

ODGOVORITE
Name

vinopija

31.01.2015 22:59

100% si u pravu.

ODGOVORITE
Name

vinopija

31.01.2015 23:36

To rade zbog Tvrdosa da se ugase male vinarije. Sifra Grigorije-Mile.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

01.02.2015 06:49

Al zato se rakija brlja peče oko Laktaša....

ODGOVORITE
Name

miki

01.02.2015 12:43

Ako 'vako nastave .... izgleda da ce mo opet zivjeti u kamenom dobu ....

ODGOVORITE
Name

eko

01.02.2015 14:04

Smeta vukoju sto ne moze prodati milion litara vina.On neda da i drugi prodaju koji litar to je radi toga moj narode!!?

ODGOVORITE