Novak: Živio moj borbeni duh!

Novak Đoković izjavio je da je igrao previše defanzivno u meču sa Stanom Vavrinkom, kao i da je imao šanse da reši meč u četvrtom setu.

Tenis 31.01.2015 | 11:20
Novak: Živio moj borbeni duh!

Srpski teniser savladao je Vavrinku sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u polufinalu Australijan opena.

“Nisam igrao na nivou na kojem sam planirao pre meča. Bilo je perioda kada bih ušao u teren i igrao kako je trebalo, ali sam bio i previše defanzivan, dozvoljavao sam mu da diktira igru sa osnovne linije. Kada ima kontrolu, teško je igrati s njime. Bilo je veoma emotivno, veoma napeto, kao što je i uvek slučaj u polufinalu Gren slema sa vrhunskim igračima. Baš kao i prethodne dve godine, borili smo se do kraja. Jedina razlika bila je što je peti set otišao potpuno u moju korist, ali i tu je on promašio laku lopticu na brejk lopti u prvom gemu. Ponosan sam na svoj borbeni duh, ali nivo igre nije bio pravi“.

Đoković kaže da je meč bio i fizički i mentalno naporan.

“Jednom kada se povučete i počnete da igrate defanzivno, troši se mnogo energije. Bilo je nekih poena u meču posle kojih sam se mučio da se oporavim za sledeći jer sam trčao mnogo i vraćao loptice. Takođe, nisam uzeo mnogo lakih poena na prvi servis kao u prethodnom delu turnira, što je takođe bila značajna promena. Ali ne brine me to sa fizičkog aspekta, siguran sam da ću biti spreman za finale“.

Na pitanje da li je teško zadržati koncentraciju i pozitivni stav kada je nivo igre ispod očekivanog, Novak je odgovorio:

“Naravno. Ima dana kada stvari ne idu kako treba. Prvi set je bio solidan, drugi ne toliko. Imao sam svetlih trenutaka u trećem setu, napravio sam i brejk u četvrtom. U tom trenutku osetio sam da ga imam ’na konopcima’ i da je to trenutak kada treba da uđem u teren, da koristim prilike i da obezbedim brejk, ali nisam to učinio. Odmah sam izgubio svoj servis, a onda nisam iskoristio 0:40. On se vratio u meč i to se dešava kada se prilike ne koriste. Prva dva-tri gema u petom setu bili su ključni, osećao sam se malo opuštenije“.

Vavrinka je izjavio da je pre meča osetio da je “mentalno mrtav“.

“Meni nije izgledao ’mentalno mrtav’ na terenu. Igrao je odlično, pogotovo u drugom i četvrtom setu, ali verujem da on zna o čemu govori. Nije mu bilo lako da se nosi sa teretom branioca titule. Mnogo je pritiska, mnogo bodova se brani, sada će pasti na deveto mesto na listi. Ipak, u pitanju je bilo Gren slem polufinale – onda se zaboravlja na umor, bolest ili sl“

Đokoviću, četvorostrukom prvaku u Melburni, rival u finalu biće trostruki vicešampion Endi Mari.

“Igra odlično ove nedelje – moraću da odigram na svom maksimumu ako želim da osvojim turnir. Nema izrazitog favorita. Možda to što ste spomenuli, što sam ga pobedi ovde dva puta u finalima, možda je to neka mala mentalna prednost, ali u svakom slučaju ne velika. Sumnjam da će on to osećati na terenu“, zaključio je Novak.

Finale Đoković – Mari na programu je u nedelju od 9.30 po srednjoevropskom vremenu.

Komentari / 0

Ostavite komentar