Nakon 40 dana, nastavlja se Bundesliga!

Nakon skoro jednoipomesečne pauze nastavlja se prvenstvena trka u Bundesligi. Bavarci će pokušati da do treće uzastopne titule stignu bez ijednog poraza i da sruše rekord od 91 poena osvojenog u sezoni. Srpska kolonija dobila 11. člana pošto je Matija Nastasić stigao na pozajmicu iz Sitija u Šalke.

Fudbal 30.01.2015 | 17:00
Nakon 40 dana, nastavlja se Bundesliga!

Posle 40 dana zimske pauze, derbi susretom Volfzburg – Bajern, duelom dve prvoplasirane ekipe posle prvog kruga, ovog petka startovaće drugi deo 103. nemačkog fudbalskog šampionata, odnosno 53. sezona Bundeslige.

Prvenstvena trka koja će trajati sve do 23. maja praktično je rešena i pre nego što je počela. Barem kada je titula u pitanju. Aktuelni šampion i sa 24 titule najtrofejniji klub u zemlji svetskih šampiona, minhenski Bajern, ove godine jednostavno nema dostojnog konkurenta. Uostalom, pogled na tabelu sve govori: Bavarci predvođeni Pepom Gvardiolom su na 17 jesenjih susreta ubeležili 14 pobeda i tri remija, primivši za to vreme samo četiri gola! Prvom pratiocu Volfzburgu Lam, Švajnštajger, Roben, Miler i drugovi beže 11 bodova, a na papiru najvećem rivalu dortmundskoj Borusiji čak 30?!
"Postavili smo pred sebe nekoliko ciljeva: da pokušamo da osvojimo triplu krunu, ali i da završimo šampionat bez poraza, što nam u poslednje dve godine nije pošlo za rukom", otkriva planove Francuz Frank Riberi.

Bavarce, koji će pokušati da obore i rekord po broju osvojenih bodova iz 2012/2013. (imali 91, a sada ako sve pobede imaće 96), već na startu očekuju dva velika izazova, već spomenuti duel ovog petka sa Volfzburgom i četiri dana kasnije okršaj sa Šalkeom na Alijanc Areni. A onda i poslastica sezone protiv Borusije u Dortmundu 4. aprila. Popularni Milioneri, drugi najskuplji tim u ligi, trebalo je sa Bajernom da se bore za titulu, a prvi deo sezone su završili na pretposlednjem mestu! Međutim, niko ne veruje da bi Klopovi puleni mogli da ispadnu u Bundesligu 2, čak nije isključeno, ako zaigraju u svom stilu, da se na kraju domognu i mesta na evropskoj sceni jer ih od Lige šampiona deli "samo" 12 bodova. I odbegli Volfzburg, Bajer, Borusija (M), Šalke...

I u prvom "polugođu" Bundesliga je pokazala svu svoju moć: prosek od 43.022 gledalaca po susretu, stadioni ispunjeni preko 90 odsto kapaciteta, 2,82 gola postignuta po meču, kao i podatak da je liga desetu godinu zaredom zabeležila rekordne prihode od skoro dve i po milijarde evra, odnosno da je 13 od 18 klubova poslovalo pozitivno, bez evra gubitka. Uostalom, Nemci će na proleće imati četiri (maksimalna) predstavnika u osmini finala Lige šampiona (Bajern, Borusija Dortmund, Bajer i Šalke), te još dva u Ligi Evrope (Volfzburg i Borusija Menhengladbah).

Klubovi su zimsku pauzu uglavnom proveli radno, bez značajnijih dešavanja na fudbalskoj pijaci. Prelazni rok je protekao mirno, pa je u prvi plan iskočio Kevin Kampl, Slovenac rođen u Nemačkoj, momak koji je za 12.000.000 evra iz austrijskog Red Bul Salcburga stigao u dortmundsku Borusiju. Najzvučnije pojačanje, međutim, definitivno je srpski reprezentativac Matija Nastasić koji je na šestomesčenu pozajmicu iz Mančester Sitija došao u redove Šalkea. Uz mogućnost da ga klub iz Gelzenkirhena na leto otkupi.

Nastasić je tako uvećao srpsku koloniju u Bundesligi na čak 11 članova. Uz njega tu su još i starosedeoci Subotić i Jojić u Dortmundu, Medojević i Ignjovski u Ajntrahtu, Rajković i Kačar u Hamburgeru, Kostić u Štutgartu, Đuričić u Majncu, Mitrović u Frajburgu i Đurđić u Augzburgu. Ipak, nije isključeno da zbog manje minutaže neko od njih bude na proleće poslat i na pozajmicu.

Srbi su samo deo internacionalne kolonije koja broji čak 247 članova, odnosno skoro polovinu ukupnog igračkog kadra, a sve je više i stranih stručnjaka (polovina timova ima stranca na klupi). Od početka sezone izvršene su i četiri rokade i to u Hamburgeru gde je Zinbauer nasledio Slomku, u Šalkeu gde je Di Mateo došao umesto Kelera, u Verderu gde je Skripnik stigao posle razlaza sa Dutom, kao i u Štutgartu gde je Stivens "smenio" Veha.

A da bi ostali u formi i na proleće ostvarili zacrtane ciljeve, bundesligaši su sproveli pripreme na svim krajevima sveta: Keln i Bajer Leverkuzen su boravili u Americi, Volfzburg i Hofenhajm u Južnoj Africi, Bajern i Šalke u Kataru, Štutgart u Portugaliji, Dortmund u Španiji, dok su put sunčane Turske krenuli Verder, Menhengladbah, Hanover, Paderborn, Herta...

SVI ŠAMPIONI

24 titule: Bajern
9 titula: Nirnberg
8 titula: Borusija (D)
7 titula: Šalke
6 titula: Hamburger
5 titula: Borusija (M), Štutgart
4 titule: Kajzerslautern, Verder...

ŠAMPIONI OD 2000.
2000. BAJERN (Minhen)
2001. BAJERN (Minhen)
2002. BORUSIJA (Dortmund)
2003. BAJERN (Minhen)
2004. VERDER (Bremen)
2005. BAJERN (Minhen)
2006. BAJERN (Minhen)
2007. ŠTUTGART (Štutgart)
2008. BAJERN (Minhen)
2009. VOLFZBURG (Volfsburg)
2010. BAJERN (Minhen)
2011. BORUSIJA (Dortmund)
2012. BORUSIJA (Dortmund)
2013. BAJERN (Minhen)
2014. BAJERN (Minhen)

TOP 10 TRANSFERA ZIMA 2015.

Kevin KAMPL (Red Bul S. – Borusija D.) 12.000.000
Tin JEDVAJ (Roma – Bajer L.) 7.000.000
ŽEROMEL (Keln – Gremio) 4.000.000
Dong VONG JI (Borusija D. – Augzburg) 2.000.000
Šiže ŽANG (Peking – Volfzburg) 1.500.000
Matija NASTASIĆ (Mančester S. – Šalke) pozajmica
Đerdan ŠAĆIRI (Bajern – Inter) pozajmica
Eljero ELIA (Verder – Sautempton) pozajmica
Pjer E. HEBJERG (Bajern – Augzburg) pozajmica
Nils PETERSEN (Verder – Frajburg) pozajmica
NAPOMENA: igrač, stari i novi klub i visina obeštećenja u evrima

LISTA STRELACA

13 golova: Mejer (Ajntraht);
10 golova: Roben (Bajern);
9 golova: Čupo Moting (Šalke);
8 golova: Belarabi (Bajer L.), Okazaki (Majnc);
7 golova: Gece, Levandovski, Miler (Bajern), Huntelar (Šalke), Hoselu (Hanover), Seferović (Ajntraht)...

Komentari / 0

Ostavite komentar