SNSD želi mjesto potpredsjednika Federacije BiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata je zainteresovan za predlaganje kandidata za potpredsjednika Federacije BiH srpske nacionalnosti ukoliko bi takav prijedlog podržala većina srpskih delegata u novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, izjavio je Slaviša Mihajlović, član srpskog kluba delegata, ujedno član SNSD-a, tokom nastavka konstitutivne sjednice ovog doma.

Bosna i Hercegovina 31.01.2015 | 09:35
SNSD želi mjesto potpredsjednika Federacije BiH

Prema dnevnom redu, usvojenom u prvom dijelu sjednice 15. januara, predstoji izbor predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH.

To se nije desilo danas jer u Parlament još nije dostavljen nikakav usaglašeni prijedlog za kandidata koji će ubuduće biti na dužnosti potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Rukovodioci Federacije, predsjednik i dvoje potpredsjednika, biraju se iz sva tri naroda, konstitutivna u Bosni i Hercegovini.

Kao izvjesni predsjednik spominje se Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti, član Hrvatske demokratske zajednice BiH, a kao jedna od dvoje potpredsjedavajućih Melika Mahmutbegović, Bošnjakinja, kadar Stranke demokratske akcije.

Pitanje ko će biti drugi potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda još je diskutabilno.

Slaviša Šućur, delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, izjavio je danas da očekuje da će na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a u Tuzli biti dovoljno razumijavanja za postizanje stava o izboru potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.

On smatra da SDP neće promijeniti mišljenje i ući u vlast, a kao jedno od mogućih rješenja navodi da "njihovi delegati daju potpise kako bi trenutna situacija bila riješena a da ne moraju ni podržati sve kandidate".

Šućur je rekao da postoji nekoliko opcija i da ne može spekulisati o odluci koju će donijeti Glavni odbor, ali se nada da će to biti konstruktivno rješenje.

Istakao je da nikakva imena nisu bila u opticaju.

Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda Bošnjaka (SDA), očekuje da će u narednoj sedmici biti izabrano novo rukovodstvo Federacije, predsjednik i dva potpredsjednika.

To je izjavio novinarima danas u Sarajevu te dodao da do tada očekuje usaglašen prijedlog srpskog delegatskog kluba za potpredsjednika FBiH iz reda tog naroda.

''Sva politička pregovaranja govore da bi to trebalo biti u narednoj sedmici'', naglasio je Tufekčić.

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Milos

30.01.2015 20:35

Koje su to ublehe!? Stalno su "protiv" Sarajeva i Federacije a ovsmo dupe zinulo za svaku funkciju.Deset godina SNSD je vlast u Sarajevu i jos uvijek je zvanicno nisu napustili a stalno pricaju protiv Sarajeva!? Zar stvarno mislite da smo tolike budale!?

ODGOVORITE
Name

borg

30.01.2015 20:36

Za srbe u federaciji najbolje rješenje je da potpredsjednik bude iz SNSD

ODGOVORITE
Name

xyz

30.01.2015 20:38

Nikad lepi

ODGOVORITE
Name

ogi prijedor

30.01.2015 21:43

BORG ŠIPU GA ,VAS POLA IZ SNSD-A ĆE U FOČU.

ODGOVORITE
Name

Miki

30.01.2015 22:02

Nikad robom

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

30.01.2015 22:02

Hoce hoce...kad ja budem mis univerzuma SNSD ce imati potpredsjednika federacije.

ODGOVORITE
Name

Geography

30.01.2015 22:17

malo bi Baja da pljačka i po Federaciji, pokrao je i uništio sve što je valjalo u RS-u pa da namakne koji milion i iz Federacije. Ja mu ne bih dao pa kad ne bi nikad formirali vlast

ODGOVORITE
Name

re borg

30.01.2015 23:09

za Srbe u federaciji bi najbolje bilo da ne postoji snsd i njihove neodgovorne i zapaljive izjave od kojih Srbi povratnici nemaju nista i od kojih im smo moze biti gore po svim pitanjima a narocito bezbjednosnim, tolika kolicina neodgovornosti prema tim ljudima zarad par minuta medijskog prostora i par naslovnih strana je ravna zlocinu i ako kao posledica toga nastanu neke radnje protiv srpskih povratnika snsd sektu treba smatrati direktno odgovornom za huskanje sa distance iz banjaluke, novog sada, dedinja i ostalih mjesta sa kojih je lako tudjim gloginje mlatiti. Zanimljivo je da su kineske traktore namjenjene poplavljenim povratnicima u centralnoj Bosni (Ze-Do Kanton, Sarajevski kanton) Dodik i njegova krajiska banda uzeli i podjelili svojim glamocko-drvarskim poslusnicima a koji uopste ne borave u tim mjestima i to ce prodati ili ce im posluziti da uredjuju svoja imanja i vocnjake preko ljeta jer su bas svi do jednog uhljebljeni po banjaluci u ministarstvima agencijama i drzavnim preduzecima i imaju stanove i kuce i tu zive i kostaju ovu bijednu republiku ko svetog petrsa maslo, a koliko ukradu moze se vvidjeti iz djela njihovih glavnih predstavnika, predvodnika i zastitnika Spirkana postenog i Tegeltije cestitog. Nema nama Srbima napredka dok se ne rijesimo ovih dinaroidnih krajiskih parazita koji 95. pobjegose ko zecovi bez borbe, a zloupotrebivsi nasu empatiju i saosjecanje zajasise na ovo mrsavo kljuse od republike i krv nam piju vec 20 godina. Ite kuci bagro neradnicka!

ODGOVORITE
Name

Guzonja

31.01.2015 05:41

Evo protivponude, SNSD moze za potpredsednika jedino nakon sto izbace Dodika iz stranke. Ne da ostane pocasni potpredsednik, ili sta je vec Vasic predlagao, nego javno izbaciti vani.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

31.01.2015 07:09

Kamo puste srece da ih djavo odnese iz RS-a. Al bi federacija i procvjetala. Tek bi vidjeli sta su lopovi i demagozi.

ODGOVORITE
Name

mi sami

31.01.2015 07:11

Zamisli kad SNSD udje tamo u vlast pa ih pocne odvajati od RS.Pa pocne prica kako su bolji dio drzave.ahahahaha... Evo vam ih sve neka vas usrece.

ODGOVORITE
Name

Milan

31.01.2015 08:08

Obavezno Radojcica za to mjesto, i neka idu bez traga.

ODGOVORITE
Name

RR

31.01.2015 08:53

Za drugog potpredsjednika hoće da imenuju Dragana Puzigaću poaznatog drvarskog zelenaša.

ODGOVORITE
Name

Pokjna Mileva

31.01.2015 10:07

Ako ima nesto da sami ne mozete blokirati,blokirace vam SNSD,sigurno.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

31.01.2015 10:58

Pa zar Savez za promene nema kandidata?

ODGOVORITE
Name

ma da

31.01.2015 12:07

Licemjeri

ODGOVORITE
Name

Opozicija

31.01.2015 14:12

Ja zelim Naomi Kembel. I mozes zamisliti ne javlja mi se. hahahahhaha

ODGOVORITE
Name

xxl

01.02.2015 07:10

Pomeo čovjek RS sad je došao red na Federaciju.

ODGOVORITE