AO: Pet setova drame, Nole u finalu!

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan opena savladavši branioca titule, Stanislasa Vavrinku sa 7:6(1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u polufinalu. Za titulu će se u nedelju najbolji teniser sveta nadmetati sa Endijem Marejem, koji je prethodno pobedio Tomaša Berdiha u svom polufinalnom nastupu.

Tenis 30.01.2015 | 13:20
AO: Pet setova drame, Nole u finalu!

Nije bilo lako protiv aktuelnog šampiona melburnskog turnira. Nikada i nije lako protiv Vavrinke u Melburnu, ma koliko dosadašnji bilans (16:3) to pokazivao. Švajcarac je briljirao svojim prepoznatljivim bekhendom, izdizao se iz teških situacija i koristio Novakovu nervozu. Na kraju ne Novakov mir doneo prevagu, pa će Đoković, a ne Vavrinka, igrati za titulu.

Prvi set je počeo čestim greškama onog igrača koji ne servira, a rešen je posle prave male drame. Najpre je Vavrinka brejkom poveo sa 3:4, što je Đokovića nateralo da u besu polomi reket, a onda je Novak ne samo uzvratio istom merom, već je stigao da povede i dođe do dve uzastopne set lopte pri vođstvu od 6:5. Njih nije iskoristio, no u taj-brejku je toliko briljirao, da je Švajcarac ostao samo na jednom poenu, osvojenom tek kada je Nole poveo sa 5:0.

U nastavku se sve svelo na to kako se reaguje kada rivalu krene kako treba. A Novak je reagovao odlično, čak i kada mu baš nije išlo.

Prvo je u drugoj deonici propustio dve rane brejk šanse, odmah na startu, a onda je Vavrinka zagospodario terenom. Nije se Đoković previše nervirao, kao kada je lomio reket na startu, ali i nije uspevao da nađe rešenja za sve bolju igru Švajcarca. Zato je počeo da strpljivije igra, što je omogućilo rivalu da posle napravljenog brejka za 2:4, a zatim se potpuno skoncentrisao na treći set. U njemu je Vavrinka prvi pripretio, u uvodnom gemu je bio na poen od brejka, no Đoković je uz forhend bravure uspeo da se izdigne iz te teške situacije.

Onda je krenuo njegov ples. Potpuno je zbunio suparnika agresivnom igrom na njegove servise, brejkom napravio korak ka vođstvu od 3:0, posle čega su mnogi pomislili da će taj set brzo biti okončan. Ali, ne bi Vavrinka bio u svetskom vrhu da ne ume da uzvrati, pa je sa tri uzastopna osvojena gema izjednačio, a onda naredni servis-gem dobio bez izgubljenog poena.

I, baš tada je srpski teniser pokazao svu snagu mirnoće i koncentracije: nakon što je poveo sa 5:4, rešio je da testira Vavrinke živce, igrao je naizgled oprezno, sa osnovne linije, ali je konstantno "napadao" uglove terena. Unervozio se tada Švajcarac i, gotovo niotkud, došao u situaciju u kojoj je bio pred brejk/set loptom. Tada nije izdržao, poslao je lopticu u mrežu, donevši tako i gem i set suparniku, koji je poveo sa 2:1.

Na krilima tog uspeha, Đoković je i pored snažnog otpora četvrtog igrača sa ATP liste, uspeo da nadgradi urađeno. Šampiona Australijan opena je, poput grogiranog boksera, "držao u ćošku", iskoristio je treću brejk šansu za vođstvo od 2:0 u gemovima i, na oduševljenje srpskih navijača na Rod Lejver areni, krenuo ka trijumfu jer je u narednom gemu imao tri brejk šanse, bilo je 0:40.

A onda pad. Veliki pad. Đoković ne samo da nije uspeo da iskoristi tu situaciju, već je, što svojim neiznuđenim greškama, što zbog odličnih suparnikovih udaraca sa osnovne linije, počeo da uzmiče, da popušta, da gubi... Vavrinka se za tili čas vratio u igru, prvim brejkom se primakao izjednačenju, a drugim ozvaničio da je on tada preuzeo ulogu gospodara na terenu, pa je izborio peti set.

On je počeo toliko dobro, da je Boris Beker od radosti udarao po ogradi lože iz koje je gledao polufinale, a kako i ne bi kada je Novak uz fantastičnu mirnoću, i ponovo forsiranje rivalovog bekhenda, napravio brejk za 2:0, potom uvećao to na tri gema razlike i pravu maratonsku bitku rešio u svoju korist, plasiravši se u svoje 15. grend slem finale. Do sada ima sedam titula sa najvećih turnira, četiri od njih u Melburnu, a petu će "juriti" u nedelju, protiv Endija Mareja.

Novak i Marej su se do sada sastajali 23 puta, Đoković je pobedio u 15 mečeva, od toga u sva četiri prošlogodišnja, kao i u sva tri dosadašnja na Australijan openu. A na Australijan openu - Novak Đoković nikada nije izgubio finale.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

30.01.2015 12:22

BRAVO MAJSTORE.

ODGOVORITE
Name

Vlado Banja Luka

30.01.2015 12:54

Djokovic heroj i mega car. Sudjenje sramotno. Publika nekulturna i bahata. Neka sad placu! Pozdrav iz Republike of Srpske.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

30.01.2015 12:58

Dominacija najboljeg i najharizmaticnijeg tenisera!

ODGOVORITE