Ukrajinski dezerteri bježe u Rusiju

Ukrajina ima problema sa regrutovanjem vojnika za ratovanje u Donbasu. Vašington se zalaže za formiranje jedinica za brzo reagovanje u članicama NATO.

Svijet 30.01.2015 | 10:45
Ukrajinski dezerteri bježe u Rusiju

Ukrajinske vlasti imaju velike probleme oko realizacije planova mobilizacije jer mnogi izbegavaju da se odazovu pozivu i beže u Rusiju, ali i u druge susedne zemlje, izjavio je Oleg Bojko, načelnik uprave ukrajinske armije koja se bavi regrutovanjem novih momaka.

Događa se i da potencijalni vojnici potplaćuju pograničnu službu da bi mogli da odu iz Ukrajine u Rusiju. Mnogi Ukrajinci beže i u Rumuniju, pa su tamošnji hoteli i hosteli puni. Zbog velikog broja onih koji izbegavaju regrutaciju, iz vojske stiže zahtev da svi koji po godinama spadaju u mobilizacijski kadar ne mogu da napuštaju zemlju.

Ogorčeni ukrajinski vojni i civilni rukovodioci za tako veliki broj dezertera okrivljuju ruske tajne službe i lično predsednika Vladimira Putina zbog obećanja koje je on dao da će svi koji pobegnu u Rusiju iz Ukrajine jer ne žele da učestvuju u bratoubilačkom ratu u Donbasu, imati mogućnost da rade. Predsednik Porošenko tvrdi kako ruske tajne službe rade protiv ukrajinske mobilizacije. U Kijevu smatraju da u Ukrajini radi ogroman broj ruskih špijuna.

Četvrta po redu mobilizacija u Ukrajini počela je 15. januara i planirano je da uniformu obuče 104.000 vojnika. Među njima će biti i žena. Ali po onome što se događa, očigledno je da jedan broj građana Ukrajine ne smatra Rusiju neprijateljskom zemljom, kako je to 27. januara zvanično proglasila Vrhovna rada.

Kako god, entuzijazam je sve manji. Prilikom prve mobilizacije bilo je 20 odsto dobrovoljaca, u drugoj 10 odsto, a u trećoj tek šest odsto dobrovoljaca. Sada će taj procenat biti još manji.

I u Vašingtonu su nezadovoljni razvojem situacije u Ukrajini.

- Ako ne uspemo da sprečimo agresiju na Ukrajinu, moramo da organizujemo komandna mesta i snage brzog reagovanja u zemljama koje graniče sa Ukrajinom - izjavila je Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju. Ukrajina se graniči sa sedam država od kojih su četiri članice NATO: Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunija. - Sve te zemlje moraju da daju svoj doprinos i u troškovima. Kad je reč o organizovanju snaga brzog reagovanja, neke zemlje već pokušavaju da pobegnu od svojih obaveza.

Inače, odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se Rusiji oduzme pravo glasa nikoga u Moskvi nije uzbudila. Tek sada su mnogi ovdašnji političari iskreno rekli da je Strazbur "beskorisna pričaonica". Nikome ne pada na pamet u Rusiji da se odrekne Krima da bi se sačuvala pozicija u Savetu Evrope. Predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov je odluku nazvao "žalosnom, a donela ju je bezlična siva većina".

Juče je u Briselu otpočelo vanredno zasedanje 28 šefova diplomatija Evropske unije o sankcijama Rusiji. U nacrtu zaključaka stoji da postojeće sankcije koje ističu u martu treba produžiti do septembra, ali stav Grčke se još ne zna.

Gorbačov: Da ne postane vruće?

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov (83) je optužio SAD za uvlačenje Rusije u novi hladni rat i izrazio strahovanje da bi neprijateljstva mogla eskalirati u oružani sukob.

- SAD su nas već uvukle u novi hladni rat, pokušavajući otvoreno da postignu svoj glavni cilj - trijumfalizam. Gde će nas sve to odvesti? Hladni rat se već otvoreno vodi. Šta je sledeće - izjavio je Gorbačov i dodao da ne može da tvrdi da li će hladni rat dovesti do "vrućeg" rata. - Bojim se da bi oni (SAD) mogli da preuzmu taj rizik.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Rade

30.01.2015 09:52

I treba da beze zasto bi ratovali za ubice Amere i fasiste na vlasti u Ukrajini. Ajde Ameri posaljite vase rambo vojnike u Rusiju prpa a! Znate da ni jedan nece da se ziv vrati u SAD, vi ste hrabri kada napadnete Srbiju pa i nas ste bombardovali sa pristojne udaljenosti jer ste obicne kukavice, vi ste hrabri na filmu a u stvarnosti ste obicne s**e!!! Crknite, ali Rusiji ne mozete nista ZIVELA RUSIJA ZIVEO PUTIN. DO POBEDE!

ODGOVORITE
Name

Ukr

30.01.2015 09:57

To bjeze rusi iz ukrajne rusima , a ukrajinci da bjeze u rusiju nevjerujem.

ODGOVORITE
Name

mrsic

30.01.2015 10:09

Hajde Rade pro-rusi te cekaju da pokazes junastvo.Kad popijem litru vodke i ja sam hrabar.Svaki rat je veliko s..nje.

ODGOVORITE
Name

Rade

30.01.2015 12:54

Ti prvo ne mozes da popijes ni dve 0.3 casice a kamoli litar vodke, drugo, rat je sranje ali ako ti ga neko nametne i trazi treba mu uzvratiti zestoko a to BRACA RUSI MOGU zato ih se svi i plase. Trece, za Rusiju uvek, zato i volim Rusiju koliko i Srbiju a Putina vise volim od Vucica, Nikolica i cele srpske vlade. Uvek bi pre ziveo u Rusiji nego u teroristickoj SAD. ZIVELA RUSIJA ZIVEO PUTIN. DO POBEDE

Name

Re Rade

30.01.2015 10:12

Kad bi ti morao bjezati ili imao mogucnost da biras sad ili rusiju mislim da bi sad birao. Iskreno reci gdje bi prije .

ODGOVORITE
Name

Re Rade

30.01.2015 10:32

Stvar je u tome oni koji bi u SAD bjezali bili bi vraceni u rat jer je Amerika taj rat i počela a glupi Ukrainci to tek sada shvacaju . I kod nas poneki tek sada nakon 20 i koju godinu shvataju zbog cijih interesa su počeli rat a sad bi da bude ko i prije e sad je kasno.

ODGOVORITE
Name

Za Radeta

30.01.2015 11:22

Aj ,junaka !!!

ODGOVORITE
Name

mi sami

30.01.2015 11:49

Ko je 92 otisao iz BiH sad kad dodje na ljeto ovamo, mi se skupimo ko sirocici da nam plate pivu.

ODGOVORITE
Name

baš baš

30.01.2015 13:03

Rusija je prva priznala nezavisnu državu Ukrajinu, šta će sada Ukrajini NATO? Da ih brani od onog ko ih je prvi priznao? Da i brani od onog ko ih je snabdijevao enegentima? Zašto Ukrajina neće da ostane nezavisna država nego hoće biti nečiji vazal?

ODGOVORITE
Name

rodjo

30.01.2015 21:24

Mozda ce Ameri prebaciti one svoje ISS rgrute na ovaj front.Operacija poslednji pokusaj.....

ODGOVORITE