AO: Đoković - Vavrinka, analiza - Nole želi revanš!

Melburn park njegova je druga kuća, kuća za koju ga vežu najlepše uspomene.

Tenis 30.01.2015 | 00:30
AO: Đoković - Vavrinka, analiza - Nole želi revanš!

Australijan open prvi je Gren slem turnir na kojem je savladao Rodžera Federera i titulom sa nepunom 21 godinom najavio da će vladati svetom tenisa. U Melburnu je 2011. godine odigrao savršen turnir i započeo jednu od najuspešnijih sezona u istoriji tenisa.

Godinu dana kasnije pobedio je Rafaela Nadala u najdužem Gren slem finalu u istoriji (5 sati i 53 minuta), a da je prethodno igrao skoro pet časova sa Endijem Marijem. Konačno, 2013. godine pridružio se Rodžeru Federeru i Andreu Agasiju kao jedinim teniserima u Open eri sa četiri trofeja u Melburnu.

Kada Novak Đoković u petak u 9.30 bude izašao na teren Rod Lejver Arene, sve te uspomene leteće u vazduhu i negde iz podsvesti davaće mu snagu na putu ka još jednoj tituli.

Zadatak neće biti nimalo lak – sa druge strane stajaće Stan Vavrinka, branilac titule, teniser u kojem Novak budi najbolje u poslednje dve sezone.

Sve do tog 20. januara 2013. godine Vavrinka je s razlogom imao reputaciju tenisera koji poseduje sve potrebne udarce, za kojeg kolege znaju da može mnogo više od onoga što pruža, ali da mu ’glava’ ne dozvoljava da se najboljima suprotstavi bez straha, pogotovo kada se mečevi lome.

Tada je Stan prvi put pobedio sebe – trener Magnus Norman promenio mu je mentalni sklop, uverio ga je da mu je mesto u vrhu, a iako je izgubio meč sa 12:10 u petom setu, Vavrinka se tog poraza ne seća sa gorčinom. Zašto? To je bio prvi stepenik na putu dugom godinu dana koji je kulminirao na istom mestu, prvom Gren slem titulom.

Pre pobede nad Nadalom u finalu Stan je odigrao još jedan fantastičan meč sa Novakom. Ovoga puta naučio je lekciju iz tog, ali i iz maratonskog poraza na US openu – slavio je sa 9:7 u odlučujućem setu u meču četvrtfinala.

Vavrinka je upravo sa Đokovićem u poslednje dve godine odigrao najbolje mečeve sezone i zato će i on imati ohrabrujuća sećanja na koja će moći da se osloni u teškim trenucima.

U dosadašnjem toku turnira Novak je delovao mnogo stabilnije od Vavrinke – Švajcarac je uz dosta sreće izbegao peti set sa Giljermom Garsija-Lopesom, a ne delim oduševljenje stranih medija njegovom igrom u duelu sa Nišikorijem. Istina, blistao je u drugom setu, ali u prvom mu je Japanac olakšao posao brojnim greškama, dok je u trećem i Vavrinka pokazao znake stegnutosti.

Ipak, Stan je uvek posebno inspirisan kada igra sa Đokovićem i sposoban je da u dužem vremenskom intervalu igra na gornjoj granici svojih mogućnosti. U prethodne dve godine ostajali smo bez daha posle nekih njegovih spektakularnih udaraca, jedan je od retkih koji je u kontinuitetu uspevao da probija Novaka na osnovnoj liniji.

Ako Đoković oseti da je Vavrinka ponovo u takvom ritmu, moraće da igra sa nešto više rizika nego što je to činio u prvom setu duela sa Raonićem. Ne sme da ga hrani kratkim lopticama – one se očas posla pretvaraju u vinere ili makar u inicijativu u poenu.

Vavrinka se kreće sasvim pristojno za svoju krupnu građu, sposoban je ponekad i da odgovori iz punog trka, ali Novak poseduje oružja kojima može da ga razvuče po terenu i da ipak razotkrije suparnikovo kretanje kao slabost.

Dakle, kontrola poena biće veoma važna, u prednosti će biti onaj ko uspe da obezbedi da se razmene odigravaju po njegovim uslovima.

Teško je identifikovati ključne udarce u meču dvojice raznovrsnih tenisera bez ozbiljnih slabosti, ali na kraju će se verovatno dosta toga svesti na osnove.

Vavrinka u svom arsenalu ima moćniji prvi servis, ali Novak je konstantniji i do sada na turniru izvrsno servira. Osim toga, mogao bi Đoković češće da ubaci kik na drugi servis, taj svoj donekle potcenjeni adut, kako bi već od starta poena oterao rivala sa jednoručnim bekhendom daleko od osnovne linije.

Stan nije briljantan riterner, pogotovo u poređenju sa Đokovićem, ali kada je ’u zoni’, gosti se kratkim drugim servisima, a prošle godine u Melburnu je sa Novakom riternirao verovatno najbolje u karijeri. Ne bi mu trebalo davati vremena da se namesti – zato će srpski teniser dosta miksovati, i strane i vrstu i brzinu servisa.

Prošle godine Đoković je previše insistirao na Vavrinkinom bekhendu i to mu se često obijalo o glavu, a Novak sada mora da bude spreman i da se izbori sa slajsom koji mu je prethodne sezone u priličnoj meri poremetio ritam.

Ako Đoković od starta zaigra kako ume, favorit je u ovom meču. Međutim, ako Vavrinka ponovo ’namiriše krv’, moguće je da nas opet čeka iznurujuća bitka u pet setova. A tada će već odlučivati snaga – mentalna i fizička.

Prošle sezone na Tviteru sam prognozirao trijumf Đokovića sa 3:0 ili 3:1 u setovima i opekao sam se. Ovoga puta prognoze nema – samo nada da će se Novak u nedelju sa Endijem Marijem boriti za svoju osmu Gren slem titulu.

Komentari / 0

Ostavite komentar